Ţi-ai dezactivat Admin Bar-ul de la WordPress 3.1?
Ferească-te Dumnezeu de Cosmote
Citeam la Makavelis un articol în care spunea că regretă faptul că atunci când încă mai era la şcoală, făcea glume pe seama profesorilor.
Erau copilării pe care le facem cu toţii. Sau dacă nu le facem noi, se întâmplă în clasa noastră, unde au grijă câţiva colegi de doza zilnică de glume pe seama profesorilor. Dar oare putem schimba ceva?
E greu să fii profesor, într-adevăr, să ai o grămadă de dihănii la clasă care vor să-ţi strice fiecare oră şi care te fac să nu mai vrei să mai intri acolo decât când or pleca ei. Eu cred că meseria de profesor nu-i pentru toată lumea, iar ca să poţi fii un învăţător bun, nu trebuie doar să ştii să-i înveţi pe alţii, trebuie să ştii şi cum să menţii linişte la clasă, să te faci ascultat şi să-l faci pe elev să te respecte. Iar ca să faci asta, nu trebuie să acţionezi dur, trebuie doar să reuşeşti să le captezi atenţia. Până la urmă sunt nişte copii cu toţii, iar nimeni nu-şi bate joc de ceva care-i stârneşte interesul.
Sunt oameni şi oameni, profesori şi profesori. Unii care ajung să nu mai predea la clasa respectivă din cauza stresului sau, mai rău, să plece la altă unitate de învăţământ, în alt oraş, departe de gălăgia de acolo. Şi mai rău este când profesorul se sinucide, aşa cum spune Makavelis în articolul său.
Nu vreau să credeţi că eu sunt pro bătăii de joc a elevilor, dar cred că nu orice profesor îşi merită locul, iar în momentul în care a decis că vrea să-i înveţe pe alţii câte ceva, trebuia să se gândească şi la asta, pentru că până la urmă aceste lucruri reprezintă o parte din munca de profesor.
Eu cred că măestria profesorilor în asta constă, în cât de bine reuşesc să-i liniştească pe elevi în clasă, să-i facă să fie atenţi, şi să le predea în aşa fel încât să plece cu ceva cunoştinţe acasă.
Explicaţi-mi şi mie, vă rog, cum arată profesorul ideal în viziunea voastră.
23 Comments
eu ii respect mai ales pe profesorii care stiu sa se ataseze de elevi, sa aiba o discutie cu ei ,sa-i atraga ; conteaza foarte mult sa nu fii stresat la ora iar profesorul sa nu-ti fie ca un „dusman”(poate mult spus)..
da, e foarte important sa te apropii de elevi si sa-i faci sa te asculte la ora fara sa fii dur. sa inteleg ca asta-i profesorul perfect in viziunea ta. l-ai intalnit?
da..sa zicem ca sunt pe aproape:D..proful de mate si profa de romana..:)
Profesorul deseori apeleaza la un 3 in catalog pentru a fi liniste in clasa. Nu zic ca nu e eficient….e doar pe moment. Apoi se mira de ce zic elevii ” X e al dracu rau…e vai m*rtii lui”, etc.
Poate e o utopie din partea mea dar cred ca nu ar strica profilor niste leaderhipuri, niste consultatii la un psiholog…
Eu am pe proful de info si prof. de chimie undeva aproape
nu toti apeleaza la o nota proasta ca sa ii linisteasca pe cei din clasa, iar cei care o fac, cred ca sunt incapabili sa-i faca pe elevi sa fie cuminti fara sa-i pedepseasca
Am avut de răspuns la aceeași întrebare într-o temă la engleză acum câteva săptămâni. :)) Am răspuns atunci că profesorul ideal nu există.
E o combinație mult prea sensibilă și totuși ține și de elevi! :-)
Eu am intalnit vreo 2 profesori ideali. Acum depinde si cum arata profesorul ideal pentru tine.
Până acum cred că am avut vreo 2 profesori pe care eu ii consider un model de urmat. Când era de glumit cu ei glumeai, când era de invăţat invăţai. Nu erau nici prea severi dar nici prea liberali. Ştiau să predea, ştiau să te facă să-ţi placă materia. Pentru mine un profesor ideal ştie cum să „lucreze” cu tinerii.
Un profesor bun trebuie sa stie sa explice, sa fie interesat daca majoritatea elevilor dintr-o clasa au inteles si sa stie cum sa se faca respectat. Nu prea am avut profesori d-astia prin liceu. Asta e unul din motivele pentru care m-am lasat de invatat. :D
Nu exista profesor perfect. Exista doar profesoara perfecta. :D
mai rar vezi profesori sau profesoare care sa fie interesati daca majoritatea elevilor dintr-o clasa au inteles ceea ce le-a predat. totusi, eu am vreo doi profesori in genul asta si pot spune ca-s printre preferatii copiilor, atat din clasa mea, cat si din restul liceului
Nu poate depinde totul de elevi cum nici nu poate depinde totul de profesori. Nu poti invata/educa pe cineva care nu vrea sa fie invatat, la fel nu poti cere de la cineva sa te invete daca acela nu vrea acest lucru. Deci, procesul de invatare implica vointa si determinare din amandoua, sa zic, taberele.
Ziceai ca nu toti profesorii is merita locul si ai dreptare, cum nici nu toti bloggeri merita sa fie bloggeri, cum nici multi ingineri nu merita sa fie ingineri, cum nici multi doctori nu merita sa fie doctori dar pana la urma traim intr-o societate cladita pe altfel de modele si idealuri.
Ca profesor nu cred ca ti-ar placea sa auzi un elev de clasa a VI-a, cu parintii plecati in Italia, care sa-ti zica faptul ca „Pai de ce sa invat? Nu mai bine merg in Italia si muncesc si castig bani mai mult decat dumneavoastra?”. Invatat-l pe unu din asta care-s adevaratele idealuri! Poate reusesti sa-i bagi in cap ceva ca apoi acel copchil sa mearga acasa, in aceeasi familie dezorganizata, sa stea in fata acelorasi emisiuni si seriale tampite ca apoi sa vina la scoala la fel de tampit la cap ca inainte.
…..Profesori perfecti for fi atunci cand si oamenii vor fi perfecti. Adica niciodata!
de-aia am intrebat care-i profesorul perfect in viziunea fiecaruia, pentru ca eu as putea sa-l consider pe x profesorul perfect, iar alt coleg de-al meu ar putea sa-l considere cel mai rau profesor din liceu. depinde, intr-adevar, si de ceea ce gandeste si are de gand sa faca elevul, atat in ciclul invatarii, cat si in determinarea profesorului ideal.
iti multumesc pentru ca ai trecut pe-aici si ai lasat un comentariu atat de lung si de bine argumentat
cristi daca nu esti profesor atunci ai mare pt ei …. in zilele noastre? de ce? educatie peste 30 de ani va fi varzaaaaaaaaaa
scuza-ma, dar cred ca ai mancat un cuvant :)) am mare pt ei, ce?
Profesorul ideal e cel care chiar te invata ceva, cel care te motiveaza, cel care te face sa-i iubesti materia, fara a fi excesiv de sever si nicidecum moale. Cei mai putin respectati profesori sunt cei care te lasa sa faci ce vrei. Iti place pe moment, dar peste ani ajungi sa-ti dai seama ca nu ai anumite cunostinte de baza si ca totul a fost pierdere de timp, oricat de bucuros ai fi fost candva ca luai un 10 nemeritat.
aia sunt cei mai „de treaba” profesori acum. in niciun caz cei mai respectati. suntem constienti si noi, elevii, ca nu e chiar atat de bine sa iei note nemeritate. nu-i bine pentru cunostintele tale de viitor, iar daca stam sa ne gandim, de capul nostru nu invatam. daca iei un 10 fara sa inveti nimic, de ce ai incerca sa mai si inveti la materia respectiva?
asa cum ai zis si tu, tot profesorul care nu e nici moale, nici sever si in acelasi timp te face sa-i iubesti materia, tot el e cel mai respectat
RESPECT, ADMIRATIE
profesori din ziua de azi nu se mai numesc profesori pt ca au un salariu mizerabil au pretentia sa facem meditatii cu ei si vin la ore asa in sictir pana mea un invatamant prost.pana acum am intalnit 2 profesori ideali si chiar de treaba
si daca te gandesti, cei doi profesori aveau acelasi salariu ca si ceilalti. de ce ei pot fi ideali, iar restul nu? depinde de mentalitate, nu numai de salariu
Profesorul ideal e dur,dar bland. Stie cum sa-i atraga pe elevi si mai ales cum sa ii inteleaga,cum sa-i faca sa-l respecte pe el si pe materia lui.
Eu am parte in doua zile ale saptamanii de un mitocan ce-si zice profesor si care pretinde ca stie el ce sa faca pt ca aia care stau in banci sa-l respecte si..nu,doar sa-l respecte,altceva nu-l intereseaza.
Daca ai invatat,nu te asculta. Asculta pe absolut toata lumea care nu a invatat. Nu iarta,pune 4 si gata. Scuzele chiar nu se accepta. Lucrarile nu sunt niciodata anuntate. Are niste gesturi total lipsite de minimul de inteligenta si de vocabular mai bine nu mai zic.
Si totusi,si totusi,continua sa-si zica profesor. Cu mandrie o zice.
Eu ti-am dat imaginea profesorului ideal pe scurt si alta in antiteza cu prima. Sper ca am fost destul de clara.
Da, ai fost foarte clara si-ti multumesc pentru comentariu. Antiteza pe care ai prezentat-o tu o cunosc si eu partial. N-am intalnit profesori chiar atat de neinstruiti, dar am intalnit si oameni care degeaba ocupa postul de profesor. Din nefericire, trebuie sa suport 6 ore pe saptamana un astfel de om. Bine ca intr-un an si jumatate scap
Trebuie sa stii sa te bagi pe sub pielea unui profesor si sa te atasezi de acesta. Dupa nu vei avea asa mult de suferit si iti va placea mult mai mult.
da, dar cred ca si el trebuie sa stie sa-ti capteze atentia :D