Cum este experiența #UberGiving din perspectiva unui șofer
Ce noutăți aduce iOS 11, noul sistem de operare de pe iPhone
„Am învățat respectul. Am învățat cum să ajut pe cineva. Respectul te face om mare.”
Asta ne-a spus Ionuț, un tânăr de 18 ani care în prezent e înscris la cursul de lucrător în cultura plantelor, în cadrul Școlii Profesionale Concordia. Concordia este organizația ce ajută tinerii aflați în situații dificile să se integreze în toate palierele sociale.
La cei 18 ani ai săi, Ionuț a trăit pe pielea sa ceea ce alții văd într-o viață întreagă. A trecut prin multe centre de plasament, mama l-a părăsit de mic, iar tatăl i-a murit când avea doar 14 ani. Înainte să ajungă la Concordia, nu știa să facă absolut nimic. „Eram într-un loc închis, într-un cămin unde vedeam doar înjurături și bătăi”, ne povestește Ionuț, într-o pauză a cursului de legumicultură. Programul de formare socio-profesională pe meserii agricole, cofinanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, i-a deschis drumul.
Ca el, alți 7 tineri proveniți din cămine de copii sau din familii dezavantajate învață anul acesta o meserie în agricultură și speră la un viitor mai bun. Cursurile se împart pe 3 categorii: Legumicultură, Pomicultură și Amenajări Peisajere. Pregătirea lor profesională se bazează în principal pe activități practice, adică ateliere susținute de profesori profesioniști în fiecare domeniu.
Dar pregătirea pentru viață înseamnă mai mult decât atât, iar proiectul oferă și acest avantaj, pe lângă formare și ajutor în găsirea unui loc de muncă. Pentru un tânăr instituționalizat, contactul cu viața reală poate să fie unul dur. De aceea, acești tineri învață lucruri practice, folositoare pentru a trăi independent. Educația non-formală reprezintă un pilon în educația lor, prin jocuri de rol, studii de caz, cursuri de comunicare sau matematică aplicată. De asemenea, ieșirile practice îi învață cum pot interacționa cu instituții ale statului pentru schimbarea anumitor acte sau cum să se comporte într-un interviu de angajare.
Echipe de specialiști formate din psihologi, consilieri școlari și profesori urmăresc parcursul fiecărui tânăr și intervin constant în dezvoltare pentru a îmbunătăți continuu șansele la o viață independentă. „E un traseu lung, cu multe provocări și multe satisfacții. Pentru fiecare cursant avem un plan de intervenție personalizat pe care îl monitorizăm constant”, ne spune Ramona Năstasache Vasiloaie, coordonator de programe educaționale.
Ceea ce Concordia oferă acestor tineri e un adevărat start în viață. Pe lângă cursuri de lucrător în agricultură, organizația a pregătit deja, de 7 ani încoace, sute de tineri defavorizați, în meserii precum ospătar, bucătar, brutar sau tâmplar, care acum duc o viață independentă. „După ce termină cursul și îi vedem angajați, stabili la locul de muncă, cu o locuință, și adulți responsabili care își asumă tot ceea ce este necesar, ne dăm seama că ceea am făcut pentru ei are un impact pozitiv”, e de părere Ramona.
În iunie, Ionuț va termina cursurile de formare profesională. Va pleca de la Concordia cu toate lucrurile pe care le-a învățat aici și cu respectul despre care povesteam la început. Acum își dorește să își câștige pâinea din grădinărit, să trăiască la oraș și, într-o bună zi, să devină tată.
Proiectul „Concordia Agricultura – Întreprindere socială sustenabilă, pentru inserție profesională” este realizat de către Organizația Umanitară Concordia, avand o durata de 18 luni. Acesta este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul contribuției Elveției pentru Uniunea Europeană extinsă.
foto: Adrian Scutariu
Acest articol este realizat în cadrul unei campanii de promovare a proiectelor finanțate prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Celelalte articole din cadrul campaniei pot fi citite aici.