Până la urmă parcă naştem generaţii mai bune, nu?

Hi5-ul prosteşte, Yahoo Messenger-ul prosteşte, Facebook-ul prosteşte, internetul prosteşte. Oamenii se nasc din ce în ce mai proşti şi mai analfabeţi. Avem în şcoli copii care trec peste bac fără ca măcar să ştie ce-i ăla citit cursiv, nu mai spun de scris corect, sau de vorbirea unei limbi străine.
Stupid?

Totuşi, eu am impresia că naştem generaţii din ce în ce mai bune. Avem de-aface cu tehnologia, lucru care uneori prosteşte, dar de multe ori cultivă. De unde să ştie Gigi bloggerul cum se scrie „vreo” dacă nu se loveşte de el când îl foloseşte într-un articol, ajungând să-l caute pe Google?

De unde poţi învăţa ce-i ăla marketing, sau cât de multă muncă stă în spatele promovării unui brand, dacă nu te chinui să-ţi faci blogul cunoscut? De unde vei învăţa ce-i aia maturitate în gândire, dacă nu ajungi să te loveşti cu fruntea fix de pragul online-ului, locul unde nu se ţine cont de vârstă şi fie că ai 16 ani sau 40, tot un blog conduci, iar calitatea articolelor nu stă în primăverile care au trecut pe lângă tine.

Gândeşte-te cum erai tu la vârsta ei, sau la vârsta lui. Gândeai atât de coerent? Te exprimai atât de liber? Îţi găseai cuvintele atât de uşor? Erai în stare să scrii articole ca ale lor? Probabil răspunsul este „nu”.

Acum ai putea spune că tu n-ai avut oportunităţile lor. Când tu erai cât ei, de internet de-abia dacă se auzise în România. Şi chiar dacă era, puţini îşi permiteau, sau firmele care furnizau aşa ceva nu ajungeau peste tot. Dar ce vină au ei în toată treaba asta? Sau ce vină ai tu? Mai bine spus, a cui e vina?

Având acces la informaţie, ei se dezvoltă foarte repede, asimilând în câteva zile informaţii pe care tu le-ai căutat prin biblioteci săptămâni întregi.

Putem fi din ce în ce mai buni, tocmai am demonstrat-o, partea proastă este că nu mulţi urmează exemplul lor. Ne mulţumim cu puţin, când avem totul la un click distanţă.

Cei doi au reuşit să iasă în evidenţă, iar vremea ta a trecut, că acum eşti deja prea mare, dar nu crezi că ar fi bine să-i ajuţi pe cei care vin, dându-i drept exemplu pozitiv pe cei care merită şi negativ pe alţii?

Îndrumă pe cineva să-şi facă blog, dar spune-i mai întâi că trebuie să ştie să scrie corect, sau să aibă ceva de spus. Nu-l pune să-şi facă blog doar de dragul de a avea aşa ceva. Chiar crezi că ne mai trebuie un blog care intră în pământ după 3 luni de activitate?

Lasă un comentariu

18 comentarii

 • B 9 Mai 2010, ora 21:24

  Cu mici exagerari, in mare, ideea e ok.

  De fapt explicatia e alta: inteligenta unui copil este determinata de numarul de stimuli la care este supus in peroada formarii scoartei sale cerebrale. De-asta suntem din ce in ce mai inteligenti: creste numarul de elemente pe care le intalnim in perioada de dupa ce ne nastem.

  • A.Dragos 9 Mai 2010, ora 21:41

   Mare dreptate ai! :)
   Atat timp cat un copil in familie este crescut intr-un mod destul de ciudat, fiind alintat si oferindu-i totul, acesta nu isi poate dezvolta nicio capacitate superiorara celorlalti copii.
   Nu gandesc cum trebuie, nu au abilitati practice, nu sunt in stare sa faca nimic daca nu sunt „presati” de mediu. De aceea inteligenta e un proces psihic strans legat de mediu.

 • tudor 9 Mai 2010, ora 22:55

  nu stii sa scrii? fa-ti blog; spune-i blogulceluicarenustiesascrie.free si incepe sa scrii, in speranta ca intr-o buna zi vei invata sa scrii;

  nimic nu prosteste; depinde de fiecare dintre noi daca vrem sa invatam cate ceva din ce se intampla in jurul nostru;

 • camil 9 Mai 2010, ora 23:34

  cazurile enumerate de tine sunt mai degrabă excepții. situația majorității este cu mult mai deprimantă…
  cauzele sunt multiple, începând cu lipsa educației din familie și terminând cu influența mass-media asupra creierului-burețel

 • Alex Dima 10 Mai 2010, ora 07:28

  Este trist sa vezi pe internet articole pline de greseli. Desi exprimare libera, totusi si blogul cere un minimum de bun simt si responsabilitate.

 • death metal 10 Mai 2010, ora 09:01

  dupa cum poate stii, eu l-am indrumat pe Andrei (http://www.personal-trip.com) sa isi faca blog. si zic ca nu am gresit cand l-am ales pe el dintre toti prietenii/amicii mei. tu ce zici? am gresit sau nu? :D

  • Florea Cristian 10 Mai 2010, ora 14:52

   categoric nu. scrie extraordinar de bine, doar ca i-ar mai trebui ceva promovare :D

   • death metal 10 Mai 2010, ora 15:14

    eu incerc, dar blogul e inca „tanar”:D

 • Pavel 10 Mai 2010, ora 10:44

  In online conteaza mult si varsta. Hai sa fim seriosi un picGrim, stiu ca tu esti apreciat, e meritul tau, dar de ate ori nu ai citit expresii gen „toti pustanii au blog”, sau „are 15 ani si da lectii?” chiar daca dadea lectii bune. mai e pana gandirea celor din online sa fie aproape de cea normala. Pana atunci, batranii inca ii mai vad mult inferiori pe pustanii cu blog.

  • Florea Cristian 10 Mai 2010, ora 14:57

   da, ai si tu dreptate. ar fi aiurea sa te contrazic atunci cand spui lucruri adevarate, dar sunt si dati in care citesti pe cineva pentru ca-ti place, fara sa fii atent la varsta lui. ca are 40 de ani, sau 15, chiar nu conteaza. daca scrie bine, scrie bine!

 • Serginho 10 Mai 2010, ora 15:53

  Adevaru-i ca inveti mult de pe internet si poate avea o influenta foarte mare asupra ta… dar uneori e bine sa mai si iesi din contactul cu tehnologia.

 • Gna 10 Mai 2010, ora 16:40

  Nu sunt inca la varsta ei ( mai am o luna <3) , dar pot spune ca gandim cam la fel. Ma regasesc in posturile ei, uneori mi se pare ca ar trebui sa fie un model pentru TOATE fetele.

  • Florea Cristian 10 Mai 2010, ora 19:38

   alle este doar un exemplu. in locul ei puteai fi si tu, sau oricine altcineva. exemple sunt de dat, dar eu m-am oprit doar la cei doi

 • Trodat 10 Mai 2010, ora 16:52

  multe sunt la moda dar putini or sa ajunga sa iasa in evidenta, putini au ceva de zis…

 • Marius Moga 10 Mai 2010, ora 18:12

  Grim, se nasc generatii mai bune din punctul nostru de vedere. Daca intrebi pe cineva care are vreo 60 de ani nu cred ca o sa fie de acord cu tine.

 • Alle 12 Mai 2010, ora 22:35

  Mai inteligenti?
  Nu stiu ce sa zic.
  Si pe vremea lui tata erau copii care bateau maidanul (transpunem in cei care nu stie scrie romaneste), insa majoritatea aveau atata timp liber in care doar citeau. Citeau, citeau, citeau – nu exista internet/tv sa le ‘fure’ timpul.
  Si astfel si-au facut cultura generala/dezvoltat imaginatia, etc.
  Si cu toate astea, si actuala generatie – care nu citeste atat de mult, let’s face it, alte lucruri nu ocupa timpul – isi poate dezvolta cultura generala printr-o gramada de chestii actuale, updated.

  8-} habar n-am ce sa zic, n-am zis nimic defapt

 • Andrei Alexe 13 Mai 2010, ora 17:32

  sa stii ca e demonstrat genetic ca inteligenta generatiilor creste exponential. Motivele sunt nenumarate. Oricum nteligenta nu tine de cum stii sa citesti, ce citesti sau cum vorbesti… e adevarat ca generatia care acum clasa a8a habar n-are sa se exprime insa asta nu inseamna ca nu au un bun „procesor” . Hai pa