Cred că există şi părţi bune la scăderea reach-ului de pe Facebook

Ziceam şi aici că Zelist a făcut nişte studii care au demonstrat că în ultimul timp reach-ul de pe Facebook a scăzut drastic. Au cercetat doar fan page-urile, dar mie mi se pare că şi update-urile de pe conturile personale au început să fie afişate la mai puţine persoane.

Eu văd în toată modificarea asta a reach-ului şi câteva avantaje.

1. Poate va creşte numărul de comentarii de pe bloguri

Când a apărut butonul de like, oamenilor li se părea mai simplu să dea un like unui articol, în loc să lase un comentariu. Ştiu, acum pare că cele două n-au nicio legătură între ele, dar prin 2008 – 2009, când Facebook-ul nu crescuse atât de mult, lăsai comentarii pe blogurile altora atât în semn de apreciere pentru ce scriau ei, cât şi pentru că aşa reuşeai tu să-ţi mai promovezi puţin blogul, că cititorii blogului respectiv ajungeau şi la tine prin comentariul pe care l-ai lăsat.

Facebook a distrus puţin practica asta, pentru că era mai uşor să faci rost de prieteni pe Facebook decât să stai să citeşti blogurile altora şi să mai laşi şi comentarii. Iar ca număr de unici, tot acolo ajungeai, fie că îi aduceai de pe Facebook, fie că veneau din comentariile lăsate pe blogurile altora.

Nu ştiu cum a fost la alţii, dar creşterea Facebook-ului pentru mine s-a văzut în scăderea numărului de comentarii. Ştiu că aveam perioade în care îmi puneam ca target să ating cel puţin 10 comentarii la fiecare articol publicat şi chiar vreo câteva luni mi-a ieşit. Acum nici nu se mai pune problema de aşa ceva. Targeturile se măsoară în numărul de like-uri, de unici, de trackback-uri etc.

2. Poate lumea va acorda mai multă atenţie conţinutului

Anul trecut am simţit că orice aş scrie pe Facebook, primeşte cel puţin un like, atât de uşor era să apari în News Feed-ul prietenilor tăi. Ţin minte că la un moment dat am postat într-un status update un punct (adică aşa: „.”) şi am primit 5 like-uri în câteva minute. L-am şters repede, că nu mă regăseam în aşa ceva, dar am vrut să văd dacă lumea chiar reacţionează la orice.

Acum scriu paragrafe întregi şi nu reacţionează mai nimeni. Nu pentru că n-ar vrea, ci pentru că nu mai apare în News Feed-ul tuturor. Iar dacă fac un conţinut mai bun din punct de vedere calitativ, ar trebui ca indiferent de tipul de persoană la care ajunge update-ul meu, acea persoană să-şi dorească să interacţioneze cu ce-am scris, iar asta ajută ca update-ul să fie văzut şi de alte persoane cărora nu le-a apărut din prima.

3. Poate vor ieşi la iveală şi alte reţele de socializare

Văd în contul meu de Google+ mai multă activitate. Nu ştiu dacă Facebook-ul e de vină, dar eu cred că are şi el o oarecare influenţă. Sunt câteva persoane care mi-au zis că vor să renunţe definitv la Facebook şi să se mute pe Google+. Eu nu-s asa de drastic, pentru că Facebook încă este una dintre principalele mele surse de trafic, dar reach-ul scăzut probabil va scoate la iveală reţele de socializare noi. Sau le va face pe cele de-acum puţin mai puternice.

Mi-ar plăcea să văd o revitalizare a Twitter-ului în România. Sau să văd oameni care folosesc Pinterest cu folos, nu doar ca să se uite la poze cu rochii şi prăijituri.

P.S.: Să citiţi şi articolul „Conţinut de calitate” de la Zicu.

12 Comments

  1. Ariel Constantinof 19 decembrie 2013
  2. Ionut 19 decembrie 2013
    • Cristian Florea 19 decembrie 2013
      • Yamasha 20 decembrie 2013
      • Cristian Florea 20 decembrie 2013
  3. dan mazilu 19 decembrie 2013
    • Cristian Florea 20 decembrie 2013
  4. rivi 20 decembrie 2013
    • Cristian Florea 20 decembrie 2013
  5. Intuneric 20 decembrie 2013

Leave a Reply