Pedeapsa capitală

M-am gândit demult să fac un articol despre pedeapsa capitală dar când am pus ideile cap la cap mi-am dat seama că nu ştiu destule. De când cu intenţia şi până acum am mai studiat puţin aşa-zisul fenomen de pedeapsă cu moartea prin orice metodă (injecţie letală, scaun electric, spânzurare, împuşcătură mortală, etc.), pentru că, dacă stăm să ne gândim, chiar asta reprezintă pedeapsa capitală.

Mulţi susţin neclintit cum că pedeapsa capitală ar trebui abolită pentru simplul fapt că uneori este aplicată pe nedrept sau că se pune tot mai puţin accent pe semnificaţia vieţii şi, totodată, pe importanţa ei.

Pe extrema cealaltă, se suţine cum că pedeapsa capitală este cel mai bun lucru care ar putea fi aplicat unui criminal în serie. Din moment ce sunt dovezi clare cum că ar fi încălcat dreptul la viaţă al unei persoane în momentul în care a omorât-o, de ce pentru el ar trebui ca acest drept să fie respectat? Statul ar trebui să dea dovadă de autoritate şi încredere familiei îndurerate, şi, deşi criminalul este condamnat pe viaţă la închisoare, se ştie clar că de acolo se poate evada (greu, dar nu imposibil) sau că încă poate comite crime chiar în incinta închisorii. De aceea, pedeapsa capitală ar putea fi cel mai bun „remediu” pentru un asemenea criminal.

Totodată, este o pierdere pe nivel economic al instituţiilor statului datorită faptului că acolo, în inchisoare, individul trebuie întreţinut. De la haine până la mâncare, apă, săpun şi, mai nou, cablu TV sau chiar internet, statul plăteşte tot, iar criminalul se simte ca acasă.

Eu cred că pedeapsa capitală ar trebui aplicată şi în România atât timp cât dovezile cum că cineva ar fi omorât pe altcineva cu sânge rece sunt destule. De asemenea, acest tip de pedeapsă i-ar putea face pe unii să nu mai comită crime pentru că ştiu că vor avea aceeaşi soartă ca şi victima. La noi nu există nici măcar puşcărie pe viaţă. Sau, dacă există, este prea puţin folosită. Criminalii din zilele noastre primesc între 20 şi 30 de ani de puşcărie, iar victima rămâne moartă pentru totdeauna.

Şi dacă stăm să ne gândim mai bine, românii mor de foame iar puşcăriaşii nu mai pot de bine acolo unde sunt. Li se oferă prea multe. Le este acordată prea multă atenţie!

Lasă un comentariu

26 comentarii

 • Pingback: Blogul lui PlayZ » Blog Archive » Scurte de duminică …
 • Pingback: Scurte de duminica- ZFun Blog :: Web2.0
 • Pingback: ThewBlog » Blog Archive » Scurte
 • Kris 7 Iun 2009, ora 17:18

  Grim ai dreptate …totusi…m-am gandit acum cateva zile la subiectul asta…si m-am intrebat cine va omora acesti oameni atata timp cat Romania este o tara crestina?(in fine..majoritatea romanilor sunt crestini)…pedeapsa capitala e necesara si cred ca ar trebuii aplicata in toata lumea…insa religia cu siguranta s-ar opune…si asta e cam aiurea

 • felicz 7 Iun 2009, ora 17:29

  S-a intamplat si in SUA ca pedeapsa capitala sa fie folosita aiurea. Dupa omorarea asa-zisului infractor, s-a dovedit ca defapt nu facuse nimic. Si nu e prison break asa cum i-am spus profei e istorie cand am auzit, ci sunt fapte reale.Si ca sa iti arat ineficienta „pedepsei cu moartea” nu in toate statele SUA este folosita. Iar daca acolo se greseste in justitie, ce te face sa crezi ca justitia romana e mai presus?:))

  • Ruxi 23 Noi 2010, ora 15:25

   nu e vorba de ineficienta justitiei in aplicarea pedepsei capitale, ci fapul ca acolo nu se aplica acelasi sistem de drept ca in Europa, faptul ca acolo sistemul de guvernare este unul federal (adica fiecare stat are pe langa legea federala si legea statala), faptul ca aceasta problema a pedepsei capitale a fost supusa la vot prin referendum (in fiecare stat). Asadar din aceste motive si din multe altele pe care nu le scriu aici pedeapsa capitala nu este aplicata in toate statele.
   Pe de alta parte, Statele Unite nu este o tara reprezentativa pentru aplicarea pedepsei capitale si ca sa stii si tu domnisoara/doamna felicz exista aproximativ 58 de tari unde se aplica si cap de lista este China, iar coada este S.U.A.. :)

 • ASY 7 Iun 2009, ora 17:44

  Mey eu am avut la engleza o dezbatere despre asta….eu eram in echipa argumentelor pro…pana la urma se pare ca a ramas la mijloc…eu unul sunt pentru pedeapsa capitala doar daca se stie sigur ca acela a curmat alte vieti…..daca e bagat degeaba nu ar trebui…..la noi legea e cam la pamant, sper sa isi revina deoarece coruptia reprezinta principala problema in tara noastra.

  De la mine poti citi: I’m back…

 • Grim_Cris 7 Iun 2009, ora 17:24

  Sunt sute de oameni care nu pun deloc accent pe credinta. Ar putea omorî un om fara nici macar sa clipeasca. Deci aici n-ar fi o problema. Problema ar fi atunci cand legea este promulgata pentru ca statul ar fi vazut cu ochi rai de biserica ortodoxa.

 • cinevanecelebru 7 Iun 2009, ora 17:37

  Problema este ca nimeni nu are curajul sa apese pe tragaci (pedeapsa divina …blablabla).
  Dar vin eu cu o idee. Ii punem sa se omoare intre ei. Intretii unul care iti omoara sute de-a lungul anilor. Si nu. Nu-i ingropam. Ii incineram. Iesim mult mai ieftin.
  Sau nici nu trebuie intretinut. Luam una bucata musulman, care in numele lu’ Alah lucra in 2 schimburi. Ziua taximetrist sau shaormar, iar noaptea calau. Desigur, munca de calau va fi voluntara… facuta in numele propriului zeu.

  De la mine poti citi: Cugetare înainte de plecare

 • MRcrispy 7 Iun 2009, ora 19:16

  Ceva curios este ca la injectia letala se folosesc ace sterile :-??
  Si.. ochi pentru ochi dinte pentru dinte.. cea mai buna pedeapsa :D

  De la mine poti citi: Povestea Pulei

 • Kris 7 Iun 2009, ora 19:29

  or fi sute de oameni care nu pun accent pe credinta…dar cati dintre ei pot fi si calai?…daca s-ar aplica pedeapsa capitala…ar fi nevoie de un ateu convins sau de un satanist care sa fie in stare sa omoare fara nicio ezitare indiferent de pozitia condamnatului si deasemenea sa fie incoruptibil

 • A. 7 Iun 2009, ora 21:35

  Stai linistit ca nu ar speria pe nimeni pedeapsa capitala.. Sunt oameni care ar face orice pentru bani, sau pentru ca pur si simplu sunt nebuni. O data ce unu` a omorat pe cineva, omu` ala nu va mai trai linistit, crezi ca il intereseaza daca il omoara si pe el cineva?
  De obicei, cei care omoara nu au o viata, nu una linistita. Un om fericit nu ii ia altuia viata, pentru ca nu are motive, in schimb unui criminal care oricum nu are pentru ce sa faca umbra pamantului i-ai face o favoare omorandu-l.
  ..Si sa fim seriosi, ar omori numai oameni nevinovati. Pentru ca adevaratii criminali scapa, ba cu o cunostinta, ba cu niste bani.. si astia, ca sa isi scoata numaru` de criminali omorati, o sa-l omoare pe `Nea Ghorghe care a furat o gaina.
  Sunt total de acord cu inchisoarea pe viata, si mi se pare o tampenie faptu` ca le-au luat si televizoare puscariasilor.. dar sa omori un om mi se pare mult, prea mult. Mai ales ca nu cred ca sunt oamenii capabili sa judece corect intotdeauna.

 • Grim_Cris 7 Iun 2009, ora 22:12

  Oameni care sa faca pe calaii se gasesc nesfarsit. De persoane care sa promulge legea e nevoie

 • cinevanecelebru 8 Iun 2009, ora 00:00

  Ganditi-va ca sunt musulmani care intra cu o bomba pe ei intr-o cladire si nu omoara mai mult de 20-30 persoane. Cred ca i-ar conveni sa traiasca si sa poata ucide sute, poate chiar mii de crestini.

  De la mine poti citi: Cugetare înainte de plecare

 • Everzor 8 Iun 2009, ora 08:32

  Pedeapsa capitală nu poate fi introdusă în discuţie în România, corupţia şi nesimţirea oamenilor sus-puşi ar face să moară alţi oameni nevinovaţi, pe lângă cei ucişi de criminali.

  De la mine poti citi: N-am fost în stare de nimic

 • Avalon 8 Iun 2009, ora 09:49

  Nu cred ca putem intelege o minte criminala pe deplin, putem doar presupune.Eu sunt pro pedepsei capitale, kill the bastards!KILL THEM ALL!

 • RedAndBlue 8 Iun 2009, ora 22:50

  Nici eu nu sunt un om credincios , dar nu pot sa ii iau viata unui om indiferent ce a facut el. Poate daca imi omoara partintii sau fratii , numai unu dintre ei , nu toti ca atunci il macelaresc si eu. Deci cred ca ai inteles ca nu sunt de acord cu pedeapsa capitala , omul are o viata , mai bine sa fie chinuit in inchisoare , decat sa il omori.

  De la mine poti citi: Canicula e în floare

 • Grim_Cris 8 Iun 2009, ora 23:22

  Problema este ca in inchisoare nu e chinuit, dimpotriva. In inchisoare are tot ce-i trebuie si daca este cuminte nimeni nu se ia de el. Si daca este si mai cuminte, ii si da drumul mai devereme.

 • Serginho 9 Iun 2009, ora 00:42

  Nu sunt de acord cu pedeapsa capitala… Dumnezeu a oferit viata oamenilor si tot el are dreptul sa o ia… nu un judecator!

  De la mine poti citi: Conflictele dintre bloggeri

 • Grim_Cris 9 Iun 2009, ora 10:36

  Pai si cand vine un criminal si omoara o persoana inseamna ca Dumnezeu l-a pus?

 • Serginho 9 Iun 2009, ora 19:48

  Pai tocmai aia e ca NU! Dumnezeu le-a dat viata oamenilor si ii lasa in voia lor pe pamant. Pana cand decide ca trebuia sa il ia si sa-l judece pentru faptele lui.

  De la mine poti citi: Conflictele dintre bloggeri

 • Kris 9 Iun 2009, ora 21:59

  defapt…in Romania cel mai bine ar fi ca infractorii sa fie pedepsiti prin munca dar si bine paziti…astfel ar putea iesi si ceva profit…cred ca atunci si-ar dorii cu disperare sa iasa odata din inchisore…cand am citit la RedAndBlue expresia „chinuit in inchisoare” m-am gandit la munca …ca doar nu poti sa-l nenorocesti pe ala ca apoi dupa ce iese din inchisoare sa-i mai dai si pensie de handicap sau ceva de genu`

 • iulia 25 Iun 2009, ora 20:23

  frumos articol dar incearca sa scrii „deasemenea” dezlegat „de asemenea”

  • Grim_Cris 25 Iun 2009, ora 22:40

   greseala mea … merci de atentionare

 • Tudor 14 Mai 2011, ora 12:58

  Eu cred ca pedeapsa capitala este foarte buna. E cruda si barbara, dar este buna si doar asa tii sub control populatia. Pedeapsa capitala ar trebui aplicata pentru cea mai mica forma de calomnie nejustificata. Lucrul asta ar civiliza populatia si cel pedepsit cu moartea va fi un exemplu pentru viitorii infractori. Ai furat? Ti se taie mana ca la arabi in antichitate, fara ingrijire medicala in puscarie si sa fii lasat sa sangerezi pana mori. Ai batut pe cineva, fii batut la randul tau, batut timp de o saptamana si apoi impuscat in public. Si toate chestiile astea sa fie difuzate la TV pentru a da o lectie populatiei, si asa se cuminteste lumea si gandeste de doua ori inainte sa comita o infractiune.