Piatra Neamţ, oraşul tuturor posibilităţilor

Saptamana trecuta, Piatra Neamt a organizat Festivalul International de Matematica si Informatica cu ocazia zilelelor Liceului de Informatica din acelasi oras. Festivalul a avut loc pe parcursul a 5 zile, incheindu-se cu premierea tuturor categoriilor sambata dimineata.

Multumita lui Grim veti citi in urmatoarele minute cateva randuri despre acest concurs la care am luat si eu parte. Pot spune ca acest eveniment a reprezentatt inca un exemplu bun dat de romani. Nu voi intelege niciodata cum un oras indrazneste sa tina un eveniment national sau international in conditiile in care a avut loc cel de la Piatra Neamt. Cazarea a fost oarecum ok pentru ca am avut noroc sa nimerim intr-o camera de fete, dar si aceasta avea urme de talpi pe pereti la inaltimi destul de mari. Mancarea a fost ca in aproape toate locurile din tara: putina si rea. Dupa fiecare masa eram nevoiti sa cautam suplimente sau sa folosim cuvantul Mall in exces.

Totul a pus capac la prezentare. In afara faptului ca pana in momentul in care a avut loc premierea sectiunii de algoritmica duceam o batalie crancena intre somn si realitate, de cele mai multe ori primul adversar iesind biruitor in batalii, am fost stupefiati si de modul cum au fost date premiile.

Unul dintre prietenii din apropierea mea a avut inspiratia de a numara cate premii se dau la cei din Piatra Neamt.A fost o alegere demna de tot respectul.

Prima sectiune premiata a fost Matematica. Proba individuala a prins cativa din afara judetului, cei veniti de la Kiev au luat cateva premii (mentiuni si parca un premiu 2-3), insa jumatate de ora pe putin au tinut sa dea premiile celor din Piatra Neamt. Cred ca „Piatra Neamt” ar fi intrat in Top 5 hashtaguri Twitter daca ar fi facut cineva un live tweeting de acolo.

Urmatoarea sectiune a fost cea de proiecte. In afara de faptul ca am aflat prea tarziu ca as fi putut participa atat la algoritmica cat si la proiecte web/soft la acelasi eveniment, unul dintre profesorii mei a facut o afirmatie inteligenta „Stai linistit, Andrei. Mai mult de locul 2 nu ai fi luat”. Premiul I l-a primit un echipaj din Piatra Neamt. Premiul II s-a dat unui personaj care plecase mai devreme. Ce m-a surprins este faptul ca personajul absent a fost laudat 5 minute spre deosebire de cel de pe pozitia I care nu a fost nici macar mentionat ca avand un proiect demn de acea pozitie. Nu mai spun de faptul ca cel de pe prima pozitie e un echipaj anonim la concursurile puternice din tara.

Ultima sectiune premiata a fost Algoritmica (proba de programare individuala la fata locului). Problemele au fost ok si au avut un nivel de dificultate destul de ridicat cat sa-i puna pe ganduri pe toti. Aici s-a vazut adevarata valoare a orasului Piatra Neamt. Nu cred ca au fost mai mult de 5 persoane la toate clasele care sa fi luat mentiuni/premii.

In total, prietenul meu a numarat 100 de premii date liceelor din Piatra Neamt si s-a oprit (numarul concurentilor situandu-se undeva la valoarea de 200).

Ati putea spune ca eu comentez din opinia unui frustrat care nu a luat nimic si nu e multumit de nimic din acest motiv. Nu e adevarat, la sectiunea la care am participat am luat premiul III.

Articol scris de Andrei Avadanei.

7 Comments

  1. Andrei 1 februarie 2010
  2. PanTeraS 1 februarie 2010
  3. Avadanei Andrei 1 februarie 2010
    • Cristian Florea 2 februarie 2010
  4. MidSuMmEr NiGhT's DrEaM 2 februarie 2010
  5. seoslayer 2 februarie 2010
  6. madushka 3 februarie 2010

Leave a Reply