Piatra Neamţ, oraşul tuturor posibilităţilor

Saptamana trecuta, Piatra Neamt a organizat Festivalul International de Matematica si Informatica cu ocazia zilelelor Liceului de Informatica din acelasi oras. Festivalul a avut loc pe parcursul a 5 zile, incheindu-se cu premierea tuturor categoriilor sambata dimineata.

Multumita lui Grim veti citi in urmatoarele minute cateva randuri despre acest concurs la care am luat si eu parte. Pot spune ca acest eveniment a reprezentatt inca un exemplu bun dat de romani. Nu voi intelege niciodata cum un oras indrazneste sa tina un eveniment national sau international in conditiile in care a avut loc cel de la Piatra Neamt. Cazarea a fost oarecum ok pentru ca am avut noroc sa nimerim intr-o camera de fete, dar si aceasta avea urme de talpi pe pereti la inaltimi destul de mari. Mancarea a fost ca in aproape toate locurile din tara: putina si rea. Dupa fiecare masa eram nevoiti sa cautam suplimente sau sa folosim cuvantul Mall in exces.

Totul a pus capac la prezentare. In afara faptului ca pana in momentul in care a avut loc premierea sectiunii de algoritmica duceam o batalie crancena intre somn si realitate, de cele mai multe ori primul adversar iesind biruitor in batalii, am fost stupefiati si de modul cum au fost date premiile.

Unul dintre prietenii din apropierea mea a avut inspiratia de a numara cate premii se dau la cei din Piatra Neamt.A fost o alegere demna de tot respectul.

Prima sectiune premiata a fost Matematica. Proba individuala a prins cativa din afara judetului, cei veniti de la Kiev au luat cateva premii (mentiuni si parca un premiu 2-3), insa jumatate de ora pe putin au tinut sa dea premiile celor din Piatra Neamt. Cred ca „Piatra Neamt” ar fi intrat in Top 5 hashtaguri Twitter daca ar fi facut cineva un live tweeting de acolo.

Urmatoarea sectiune a fost cea de proiecte. In afara de faptul ca am aflat prea tarziu ca as fi putut participa atat la algoritmica cat si la proiecte web/soft la acelasi eveniment, unul dintre profesorii mei a facut o afirmatie inteligenta „Stai linistit, Andrei. Mai mult de locul 2 nu ai fi luat”. Premiul I l-a primit un echipaj din Piatra Neamt. Premiul II s-a dat unui personaj care plecase mai devreme. Ce m-a surprins este faptul ca personajul absent a fost laudat 5 minute spre deosebire de cel de pe pozitia I care nu a fost nici macar mentionat ca avand un proiect demn de acea pozitie. Nu mai spun de faptul ca cel de pe prima pozitie e un echipaj anonim la concursurile puternice din tara.

Ultima sectiune premiata a fost Algoritmica (proba de programare individuala la fata locului). Problemele au fost ok si au avut un nivel de dificultate destul de ridicat cat sa-i puna pe ganduri pe toti. Aici s-a vazut adevarata valoare a orasului Piatra Neamt. Nu cred ca au fost mai mult de 5 persoane la toate clasele care sa fi luat mentiuni/premii.

In total, prietenul meu a numarat 100 de premii date liceelor din Piatra Neamt si s-a oprit (numarul concurentilor situandu-se undeva la valoarea de 200).

Ati putea spune ca eu comentez din opinia unui frustrat care nu a luat nimic si nu e multumit de nimic din acest motiv. Nu e adevarat, la sectiunea la care am participat am luat premiul III.

Articol scris de Andrei Avadanei.

Lasă un comentariu

7 comentarii

 • Andrei 1 Feb 2010, ora 17:26

  cienva un live tweeting de acolo.

  corecteaza repede pana nu vede lumea.

  Pana la urma, suntem in The land of choice, chiar trebuie sa se dea premiile dupa cum sunt meritate??

 • PanTeraS 1 Feb 2010, ora 21:45

  Doar nu te asteptai sa se dea premii buna inafara orasului neamt nu? :)) Doar traim in romania, si cum spunea @Andrei, suntem The land of choice…

 • MidSuMmEr NiGhT's DrEaM 2 Feb 2010, ora 00:15

  Felicitari!Cat despre premiile acordate celor din Piatra Neamt…stii si tu prea bine…traim in Romania,tara tuturor coruptiilor!
  .-= Ultimul articol al lui MidSuMmEr NiGhT’s DrEaM – Care-i morala? =-.

 • Avadanei Andrei 1 Feb 2010, ora 23:53

  Asa este, insa am vrut sa demonstrez ca nivelul de coruptie e foarte mare si la nivelul liceului.Nu e primul concurs, sunt obisnuit dar totusi.

  La noi daca tati e pe la Ministerul Educatiei automat fiul ajunge olimpic la n-spe zeci de materii. Am caz concret la fizica! :))
  .-= Ultimul articol al lui Avadanei Andrei – Microsoft Tag – leaga lumea fizica de cea virtuala =-.

  • Grim_Cris 2 Feb 2010, ora 09:17

   @Avadanei Andrei, si asta nu pentru ca fiul are habar de materie. trebuie doar sa stie tatal unde trebuie sa puna pile

 • seoslayer 2 Feb 2010, ora 10:08

  si eu am fost la un concurs national de prezentari la fizica in constanta si dupa ce am terminat de prezentat a iesit seful de comisie cu noi (eu si inca un coleg) si ne-a spus: „Imi pare rau, dar premiile sunt deja date celor din Constanta si Bucuresti”. macar am primit un premiu de consolare: Invitatie la alt concurs national, a fost interesant si nu m-am enervat asha de tare:P…macar la al doile consurs am luat locul 2:)

 • madushka 3 Feb 2010, ora 23:48

  din cate stiu eu asa a fost.dar nu mai baga toate liceele la un loc,si tot piatra neamt-ul.nu toti sunt asa.si cei din orasul tau ar fi facut la fel.am obs ca ai scris numai lucruri „bune”despre piatra neamt,lucruri „rele”nu ai vazut sau observat?:-/
  .-= Ultimul articol al lui madushka – Vanitate feminina =-.