Poate te-ai întrebat vreodată cum se uită nevăzătorii la filme

Când mi-a spus Gabriela că vrea să organizeze primul Festival de Film pentru Nevăzători de la noi din țară, i-am zis că-i o idee super faină, doar că nu înțeleg prea bine despre ce-i vorba. :)) Adică am întrebat-o cum se uită nevăzătorii la filme, că asta era curiozitatea mea.

Și răspunsul e destul de simplu și la îndemâna oricui, numai că majoritatea dintre noi nu s-a gândit niciodată la asta: nevăzătorii ascultă filmele. Adică este un povestitor care are grijă să spună ce se întâmplă în film în momentele în care nimeni nu zice nimic sau în momentele în care din textele spuse de actori nu-ți poți da seama și ce fel de gesturi fac.

Și nevăzătorii merită să asculte și să simtă filmele la aceeași intensitate la care le simțim și noi, motiv pentru care primul Festival de Film pentru Nevăzători chiar se întâmplă în acest an, în perioada 15 – 19 mai, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco. Biletele se achiziţionează de la locaţiile evenimentului, la preţul de 10 lei (Cinema Muzeul Ţăranului) şi 15 lei (Cinema Elvire Popesco). Totodată, elevii, studenţii şi pensionarii au reducere, iar accesul persoanelor cu deficienţe de vedere şi al însoţitorilor este gratuit, pe bază de rezervare la adresa de email dimagabriela@fcc.ro.

Iar ca să înțelegi mai bine despre ce e vorba, las aici și clipul oficial la Festivalului, la filmarea căruia am avut și eu onoarea să particip. :D

Bine-ar fi să audă cât mai multă lume de Festival, mai ales că se organizează pentru prima oară la noi în țară.

Tags:

Leave a Reply