Prefă-te că pui sursa. Şi jurnaliştii fac asta.

Şocul pe care l-au simţit jurnaliştii acum vreo 3-4 ani, când şi-au dat seama că variantele de print ale ziarelor trebuie să se mute online, încă se mai resimte, mai ales când în articolele pe care le scriu are nevoie de un link spre locul din care a fost obţinută o anumită informaţie.

Felul în care încearcă aceşti pseudo-jurnalişti ai secolului XXI să pară corecţi, este de o penibilitate de neegalat.

Spre exemplu, dacă cineva pune o poză pe Facebook, presa 2.0, în momentul în care publică în ziar sau la TV acea poză, adaugă ca sursă „Facebook”, de parcă executivii de la Facebook au găsit-o şi au pus-o acolo, în niciun caz n-a fost o persoană care, din întâmplare, avea cont pe Facebook. La fel se întâmplă şi cu filmuleţele, când sursa trecută este „YouTube”, în niciun caz username-ul celui care a urcat video-ul.

Totuşi, revenind la articolele din ziarele online, atunci când un pseudo-jurnalist 2.0 îşi culege informaţii din articolele unui blog, fie scrie la sursă „Internet”, fie, dacă are bunăvoinţă, spune, spre exemplu, „Blogul lui Florea Cristian” sau „http://www.floreacristian.ro”.

Indiferent de metoda aleasă, un link nu vom vedea niciodată din partea acestor guru 2.0. Fie pentru că, obişnuiţi să scrie în varianta print, li se pare tare greu să pună un link, fie pentru că au într-adevăr impresia că e de-ajuns să scrii URL-ul, de parcă n-ar fi nimeni curios să dea click.

Ia spuneţi voi, dragi jurnalişti, vom ajunge şi noi vreodată la nivelul în care va şti presa online să facă trimiterile ca lumea? Întreb numa’.

6 Comments

  1. Stefanica Cosmin 30 martie 2012
    • Cristian Florea 30 martie 2012
  2. Toto 31 martie 2012
    • Cristian Florea 31 martie 2012
  3. Alexander 1 aprilie 2012
    • Cristian Florea 1 aprilie 2012

Leave a Reply