Prefă-te că pui sursa. Şi jurnaliştii fac asta.

Şocul pe care l-au simţit jurnaliştii acum vreo 3-4 ani, când şi-au dat seama că variantele de print ale ziarelor trebuie să se mute online, încă se mai resimte, mai ales când în articolele pe care le scriu are nevoie de un link spre locul din care a fost obţinută o anumită informaţie.

Felul în care încearcă aceşti pseudo-jurnalişti ai secolului XXI să pară corecţi, este de o penibilitate de neegalat.

Spre exemplu, dacă cineva pune o poză pe Facebook, presa 2.0, în momentul în care publică în ziar sau la TV acea poză, adaugă ca sursă „Facebook”, de parcă executivii de la Facebook au găsit-o şi au pus-o acolo, în niciun caz n-a fost o persoană care, din întâmplare, avea cont pe Facebook. La fel se întâmplă şi cu filmuleţele, când sursa trecută este „YouTube”, în niciun caz username-ul celui care a urcat video-ul.

Totuşi, revenind la articolele din ziarele online, atunci când un pseudo-jurnalist 2.0 îşi culege informaţii din articolele unui blog, fie scrie la sursă „Internet”, fie, dacă are bunăvoinţă, spune, spre exemplu, „Blogul lui Florea Cristian” sau „http://www.floreacristian.ro”.

Indiferent de metoda aleasă, un link nu vom vedea niciodată din partea acestor guru 2.0. Fie pentru că, obişnuiţi să scrie în varianta print, li se pare tare greu să pună un link, fie pentru că au într-adevăr impresia că e de-ajuns să scrii URL-ul, de parcă n-ar fi nimeni curios să dea click.

Ia spuneţi voi, dragi jurnalişti, vom ajunge şi noi vreodată la nivelul în care va şti presa online să facă trimiterile ca lumea? Întreb numa’.

Lasă un comentariu

6 comentarii

 • Stefanica Cosmin 30 Mar 2012, ora 19:36

  Well, probabil ca nu. Sursele probabil se dau mai rar din simplul fapt ca acesti jurnalisti ar prefera mai bine sa para ca au scris ei articolul, sau ca ei au facut cercetare pana-n cele mai adanci servere ale Internetului ca sa gaseasca informatia pe care o afiseaza. desigur, acestea fiind reminiscente ale fostului soft „Jurnalist 1.5”. Versiunea 2.0 inca mai are multe bug-uri, si nu prea exista coderi care sa scoata toate gaurile din sistem. Asteptam sa-si faca upgrade singuri …

  • Florea Cristian 30 Mar 2012, ora 19:41

   E rău dacă versiunea 3.0 a softului o să scape de toate bug-urile, mai puţin ăsta.

 • Toto 31 Mar 2012, ora 14:09

  Societatea se degradeaza tot mai mult chiar daca e vorba de Romania sau mai mult.

 • Alexander 1 Apr 2012, ora 12:16

  Depinde ce se preia de pe youtube. Daca preia vreun cip al Madonnei , chiar nu conteaza cine l-a uploadat fiindca nu e diferit de la un user la altul.

  • Florea Cristian 1 Apr 2012, ora 14:45

   Asta asa e, dar daca se ia un clip facut de o anumita persoana, sau o agentie de publicitate, e ok sa se ofere sursa completa, din respect pentru cei care au muncit la filmulet.