Yango: noul serviciu de car sharing care s-a lansat astăzi în București
10 trucuri ca să țină mai mult bateria la iPhone
Samsung și Impact Hub au făcut împreună un proiect numit Changeneers, care își propune să încurajeze start-up-urile care rezolvă probleme ale comunității prin tehnologie.
Anul acesta, printre proiectele înscrise care au ajuns în finală s-a numărat și Prepi – o platformă gratuită care îi învață pe elevi matematica pentru BAC.
Și deși sună ca și cum ar fi o un proiect simplu de implementat, dacă o să-ți faci cont pe site o să vezi câte sute de ore de muncă sunt în spate.
Pentru că Prepi nu e o platformă care preia materia obligatorie pentru BAC și-o afișează pe site, ci folosește un sistem de gamification care îi încurajează pe elevi să exerseze și care îi ajută să învețe mai ușor.
Și-mi amintesc cum era când am dat BAC-ul. Fiind la profil de mate-info, examenul de la matematică urma să fie unul greu. Am făcut pregătire timp de aproximativ un an de zile cu un profesor de matematică și sunt conștient de faptul că, dacă nu era el, nu m-aș fi putut mobiliza să învăț tot ce-mi trebuia, pentru că nu aveam disciplina de acum. Și-mi era și greu să înțeleg anumite lucruri.
Ei bine, Prepi rezolvă această problemă, pentru că, asemenea unui joc, ești motivat să intri în fiecare zi doar ca să poți trece mai departe și să iei mai multe puncte.
Prepi îți propune să faci un test inițial ca să-ți stabilești nivelul, iar apoi îți recomandă ce să înveți în funcție de lucrurile la care nu excelezi. În plus, ai lecții sub formă de text sau video, ca să le urmărești așa cum îți e ție mai bine și, nu în ultimul rând, ai un clasament ca să vezi cât de mult ai exersat în comparație cu alți utilizatori ai platformei. Iar asta nu numai că e motivant, dar poate lega și prietenii, așa cum se întâmplă în cazul celor mai multe jocuri online. 😁
Mi se pare resursa perfectă pentru cei care urmează să dea BAC-ul și mă bucur că Samsung și Impact Hub au decis să organizeze această competiție, fără de care n-aș fi aflat de Prepi și nu v-aș fi putut povesti și vouă despre el.
Am discutat și cu Robert Tănase, unul dintre cei 3 fondatori ai platformei și l-am întrebat ce i-a inspirat pe ei să vină cu această soluție de învățare a matematicii pentru BAC:
Am observat că un procentaj foarte mare dintre elevii de liceu fac meditații pentru BAC – și nu doar în clasa a XII-a.
Efortul financiar pentru unii era mai mare decât pentru ceilalți și erau și limitați în funcție de disponibilitatea locurilor profesorilor.
Le-ar fi rămas, poate, opțiunea de a învăța online, însă aici era necesar să cunoască exact ce, în ce ordine și cum să învețe.
Alex și Andrei, care tocmai au terminat liceul, erau chiar mai în temă decât mine. Se loviseră de faptul că pentru România nu există platforme de învățat online bine făcute, precum Khan Academy sau Aleks.
Am conștientizat că este necesară o astfel de platformă care să satisfacă exact nevoile elevului român, să preia cât se poate din atribuțiile unui profesor și să ofere o alternativă tehnologizată și usor accesibilă tuturor.
Așa că am început să punem planul nostru de a revoluționa educația din România la cale.
Văzând răspunsul lui Robert la întrebarea mea mi-am dat seama de încă un lucru: pentru generațiile noi e puțin peste mână să-și desfășoare lecțiile și activitățile offline. Ei s-au născut cu tehnologia în mână și dacă le e mai ușor să învețe folosind tehnologia, de ce să nu le oferim această ocazie?
L-am mai întrebat pe Robert și cât de mare e echipa Prepi în momentul de față:
Dimensiunea echipei a variat în cele 10 luni de când am început, în funcție de nevoi, iar recent am reușit să ne stabilizăm. Suntem cei 3 inițiatori, care ne ocupăm de tot layer-ul de management și căutăm mereu sa evoluăm proiectul, dar ne ocupăm și de partea tehnică, astfel:
Alex – Web Development;
Andrei – Backend Development;
Robert – iOS Development.Tot pe partea tehnică ni s-a alăturat recent Georgiana, care a început dezvoltarea pe Android.
Pe partea de conținut sunt Andreea – conținutul scris (lecții, exerciții, explicații), Emanuel – conținutul video și domnul profesor Achimescu Irinel, care validează corectitudinea informațiilor care apar pe platformă.
Iar toate sarcinile care țin de marketing, suport și alte părți ale unui proiect sunt tot pe umerii fondatorilor, neavând încă posibilitatea de a le externaliza.
Mă gândeam eu că nu-i ușor să faci o platformă de genul ăsta, iar Robert mi-a confirmat asta arătându-mi de ce armată ai nevoie pentru a organiza un astfel de website.
În cele din urmă l-am întrebat ce feedback au primit până acum de la elevi. Mie platforma mi s-a părut grozavă, dar eu nu mai sunt în target, că am dat BAC-ul acum vreo 7 ani. 😁
Elevii au fost entuziaști și ne-au susținut încă de la început, astfel aparând Prepi Embassy – o comunitate de elevi din diferite licee care ne-au ajutat să luăm decizii și să facem proiectul mai cunoscut.
Colectăm în permanență feedback pe platformă și ne bucură să vedem că, pe lângă aprecieri și mulțumiri pentru gratuitatea acesteia, primim și recomandări pe care chiar am început să le implementăm.
Îmi place entuziasmul lor și-mi place și platforma. Dacă vrei să-i ajuți, distribuie acest material ca să audă cât mai multă lume despre Prepi.
Bineînțeles, dacă ai printre cunoscuți persoane care urmează să dea BAC-ul la matematică, spune-le despre platformă și sigur le vei face un bine.