Uite un ghid de bune practici pe Facebook, făcut chiar de cei de la Facebook
Cum să fii sigur că nu te sună nimeni când faci un live pe Facebook
Așa cum probabil ai văzut deja pe Facebook, acum două săptămâni am colindat prin Țara Hațegului, să văd o zonă a României pe care n-o explorasem aproape deloc. Am fost o întreagă echipă de bloggeri acolo, cazați la la Pensiunea Sarmis, un loc aflat la 10 minute de mers pe jos de celebra cetate Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pensiunea Sarmis e un loc în care găsești mai mult decât cazare. Au piscină interioară, teren de tenis și baschet, dar și un lac și câteva leagăne în care să te relaxezi. E un loc excelent și pentru team-buildinguri. Poți vedea aici o filmare din dronă a pensiunii.
Legat de programul de vizitare, am început, bineînțeles, cu cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ajunși în fostul amfiteatru, ne-a povestit ghidul despre primele forme de abonament la un program artistic pe termen lung, pentru că pe anumite bucăți de piatră din tribune se distingeau câteva nume. Asta înseamnă că locurile acelea erau rezervate. Dar hai să vezi și câteva fotografii de acolo.
Și dacă tot ajungi la cetate, să vizitezi și Muzeul Arheologic aflat vizavi. O să auzi povești interesante despre portul de pe-atunci, despre armele și armurile lor și despre cum era organizată armata.
Am continuat vizita la Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului. Așa am aflat că în România, în zona Hațegului, a fost decoperit un dinozaur unic în lume, numit Dinozaur Bondoc. L-am și filmat. Sau ne-am filmat. :))
Nu știam că în România a fost descoperit un dinozaur unic în lume. #PrinTaraHategului
Posted by Cristian Florea on Saturday, November 5, 2016
Tot la Geoparcul Dinozaurilor mi-am descoperit și stilul de swipe, pe care-l poți vedea aici. :))
Apoi am mers la Rezervația de Zimbri de la Hațeg, unde am aflat că există un registru în care sunt trecuți toți zimbrii din lume, ca să le fie mai ușor celor care-i îngrijesc să-și dea seama din ce fel de familii provin și ca să aibă întotdeauna o evidență exactă a numărului de zimbri de pe Pământ. Mai mult decât atât, am aflat că atunci când un zimbru se naște într-o anumită țară, primele două litere din numele lui sunt primele două litere ale țării respective. De-aia numele tuturor zimbrilor născuți în România încep cu Ro. Iar altă parte interesantă e că turma de zimbri este întotdeauna condusă de o femelă. În cazul Rezervației de la Hațeg, Roxana era șefa. :D
Pe drum ne-am oprit și la Muzeul Satului Hațegan din Peșteana, unde am luat un scurt interviu, pe care îl poți vedea mai jos. :D
http://youtu.be/HySNBgsYqSU
Atașez și fotografiile, chiar dacă le-ai văzut și în clipul cu interviul. Poate vrei să aprofundezi. :))
Vreau să-ți arăt și două fotografii de la Biserica de la Densuș. Nu sunt printre cei interesați de vizitarea bisericilor de obicei, dar mi s-a părut interesant că Biserica de la Densuș este cea mai veche biserică de piatră din România în care încă se țin slujbe. Și arată chiar fain. :D
Tot în Densuș am găsit și Casa Vulcanilor, o casă făcută din pământ galben, paie și apă. La construcția ei au contribuit aproximativ 300 de voluntari, cu scopul de a spune povestea Insulei Hațegului, care acum 65 de milioane de ani era o insulă vulcanică, ale cărei urme încă se observă în zona Hațegului de azi.
Din păcate, fotografii din interior nu am. În schimb, mi-a plăcut că au legat în interiul casei un motor de o roată de bicicletă, iar dacă pedalai, se aprindeau luminile.?
Ultimul obiectiv turisitc de pe listă a fost Cetatea Mălăiești. La Mălăiești o să găsești o cetate renovată complet, aflată în inima pădurii, cu un peisaj grozav, demn de filme istorice.
Cam asta am văzut noi prin Țara Hațegului. Bineînțeles, mai sunt multe obiective turistice de vizitat, dar ce-am văzut noi poate fi un început bun.
#PrinȚaraHațegului este un eveniment organizat de Călin Bobora, Raul Malea şi Alisa Bencău. Evenimentul este sponsorizat de Pensiunea Sarmis și susținut de Fermele ADO, ELIT, T&O Prodcom și Formația Acord Hunedoara.
3 Comments
” am început, bineînțeles, cu cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ajunși în fostul amfiteatru dacic … ”
Amfiteatru dacic intr-o cetate construita de romani ?
Ups. My bad. Mersi!