Am de dat o invitație dublă la meciul Steaua – Trabzonspor în Eurocup. O vrei tu?
Webstock e mai mare decât mi-am imaginat
Printre toate lucrurile rele care se întâmplă în țara asta, sunt și sute de lucruri bune care nu ajung la urechile noastre din diverse motive, ori pentru că nu suntem noi atenți, ori pentru că nu sunt destul de mediatizate. Sunt zeci de companii și asociații care se străduiesc să aducă zâmbete pe fețele celor mai puțin norocoși decât noi sau care încearcă să ușureze munca oamenilor a căror meserie este să salveze vieți. Astăzi vreau să vorbesc despre ei, despre cei care au schimbat în bine niște vieți cu proiecte despre care cei mai mulți dintre noi n-am auzit. Și vreau să-ți arăt 5 exemple de astfel de proiecte:
1. Rodica Tiriteu, Director al Școlii Gimnaziale Numărul 1 din Chislaz, județul Bihor, a înființat un proiect care se numește „Mobilizare pentru învățare”. În cadrul proiectului, a renovat două clădiri ale Școlii Numărul 1 din Chislaz, oferind astfel condiții normale de învățare pentru 127 de copii.
2. Adriana Crăciun, Director al Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, a dus la bun sfârșit un proiect de renovare și dotare al Centrului de Transfuzii din Buzău. Acest centru a livrat în ultimii 3 ani peste 40.000 de unități de sânge și preparate sanguine Centrului din București. Te las să faci singur calculele despre câte vieți au fost salvate în urma acestor livrări.
3. Asociația Diaconia Ajutor Internațional a coordonat, 4 ani la rând, construirea unor case pentru familii nevoiașe în comuna Cristian din județul Brașov. În fiecare an au fost construite câte 4 case în proiectul „Build for tomorrow”, iar la două ediții m-am implicat și eu, în 2015 și 2013.
4. Asociația Sprijin pentru Diabet a desfășurat un proiect care se numește „Telemedicina pentru copilul insulinodependent” care folosește tehnologie avansată pentru a monitoriza continuu glicemia, cu ajutorul unor senzori. Adică nu mai e nevoie de câte-o înțepătură la fiecare citire a glicemiei. Mai mult, datele sunt interpretate instant și trimise unui personal calificat, pentru a se putea face internveții rapide de la distanță.
5. Asociația Samaritenilor din România a realizat un proiect numit „SOS Surdo-Muți”, care le permite persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire să trimită niște mesaje generice pentru a primi ajutor de urgență.
Toate proiectele de mai sus au o legătură între ele. Dincolo de faptul că ajută niște oameni și salvează niște vieți, au fost premiate la Gala Fundației Vodafone. Fundația Vodafone este prima fundație corporativă din România. A sărbătorit săptămâna trecută 17 ani de la înființare, ocazie cu care a premiat, în cadrul unei gale, partenerii (ONG-uri sau persoane) cu care a desfășurat proiecte importante anul anterior.
Mi se pare că se vorbește mult prea puțin despre acest gen de implicări, așa că am ales să pun și eu umărul la promovarea lor. Te invit să arunci un ochi și peste pagina care descrie programul Mobile For Good, cel mai amplu program care folosește tehnologia mobilă cu scopul de a crește calitatea vieții oamenilor și de a mobiliza schimbarea socială.
Un detaliu pe care vreau neapărat să-l mai amintesc aici: Fundația Vodafone România a investit peste 20 de milioane de Euro în cei 17 ani de activitate și a ajutat peste 650.000 de oameni. Am făcut un calcul rapid și, dacă ar fi să numărăm până la 650.000 (cu condiția să atribuim o secundă pronunțării fiecărui număr), ne-ar trebui vreo 10.800 de minute. Dacă numai pentru a număra ne-ar trebui atât de mult timp, îți dai seama cât de mare ar trebui să fie cuplul de forțe ca să reușești să ajuți atât de mulți oameni?