Protejează-ţi conţinutul. Sau măcar încearcă

Fiecare blogger ajunge la momentul ăla în viaţă în care trebuie să ducă o luptă crâncenă cu cei care copiază. Practic, n-ai cum să le faci faţă, dar ai putea măcar încerca să ai grijă cât de cât de conţinutul tău, de-aia m-am decis să fac acest articol.

Am să prezint trei metode prin care poţi identifica articolele copiate şi, cu modificările de rigoare, să faci în aşa fel încât să ai tot tu de câştigat în momentul în care-ţi este furată munca.

1. Caută-i şi elimină-i

Metoda clasică, dacă aş putea să-i zic aşa, ar fi să te foloseşti de fraze exacte din articolele tale şi să le cauţi pe Google. Dacă cineva a copiat, îţi va apărea drept rezultat. Nimeni n-are cum să folosească aceleaşi cuvinte ca tine, oricât de mult s-ar chinui. Dar pentru că tu n-ai doar 2-3 articole pe blog şi pentru că metoda clasică îţi poate mânca timp şi nervi cât pentru două vieţi, s-a inventat Copyscape. Un tool care verifică automat dacă articolele tale mai apar şi-n alte părţi.

Din păcate, varianta free a Copyscape-ului îţi arată doar 10 rezultate în urma căutărilor de articole furate, dar dacă ţii într-adevăr la conţinutul tău (şi ai un blog destul de bun, pe care-l şi monetizezi cumva), cred că ar merita un Premium Account. O explicaţie simplă despre Copyscape găsiţi aici.

2. Fă-i să-ţi trimită backlink

Majoritatea copiatorilor nu mai stau să editeze textul în momentul în care-l afişează la ei pe site (de multe ori nici nu-l citesc, nu mai spun de adus modificări). Profitând de chestia asta, putem afişa un link la sfârşitul textului copiat, astfel încât, dacă omu’ pune la el pe blog conţinutul articolelor tale, tu să faci puţin SEO din asta.

De această metodă ştiam de foarte mult timp, dar de tool-ul ajutător am auzit acum câteva zile de la Marius Moga.

Tynt se numeşte. Necesită un cont pe care-l faci în doar câteva secunde. Îţi vor da un cod, pe care tu va trebui să-l pui în codul sursă al themei tale, înainte de închiderea tag-ului „body” (adică pe la sfârşitul lui footer.php). Bineînţeles, îl poţi afişa şi în header.php, sau sidebar, dar nu este prea recomandat.

Ce face mai exact Tynt? Dacă eu intru la tine pe blog, selectez o parte din text şi îi dau copy, în momentul în care apăs pe paste (pe blogul meu), la sfârşitul textului copiat se introduce automat un link spre articolul de pe blogul tău.

Metoda e foarte bună şi destul de simplă, dar are şi ea sechelele ei. Spre exemplu, dacă tipul intră pe indexul blogului şi-mi copiază articolele de-acolo, link-ul de la sfârşitul textului copiat va fi spre index, nu spre articolul în cauză. Bine, până la urmă, tot ce contează este să-mi pună link spre blog, nu altceva.

În plus, pentru că link-ul e pus fix la sfârşitul textului copiat, acesta poate fi identificat foarte uşor de copiator şi şters. Deşi nu stă să citească sau să modifice ceea ce copiază, îi poate sări în ochi chestia aia, chiar înainte să dea Publish, iar efortul tău poate fi zadarnic.

Cu toate astea, recomand Tynt. O explicaţie mai amănunţită sub formă de video a ceea ce ştie să facă găsiţi pe indexul site-ului lor.

3. Cu Feed-ul RSS cum rămâne?

Multora le este teamă să-şi afişeze feed-ul RSS în întregime, tocmai pentru a se feri de copiatori. Cu o metodă bine gândită, putem scăpa de frica asta. Personal, prefer să nu-mi limitez feed-ul, cu toate că s-ar putea să pierd vizitatori importanţi, dar asta depinde şi de gusturi uneori (oricum, nu intru în detalii. Am început o discuţie aici şi o putem continua oricând).

Ozh’ Better Feed este un plugin pentru WordPress care-ţi permite, în primul rând, să adaugi o notă de copyright în footer-ul fiecărui articol din feed. Este uşor de implementat şi de folosit, motiv pentru care îl recomand tuturor. Dacă, totuşi, acest plugin nu este pe placul tău, citeşte articolul lui Eugen şi încearcă să te foloseşti de sfaturile de acolo.

Acestea sunt cele trei metode de protejare a conţinutului pe care le folosesc şi le recomand. Bineînţeles, nu trebuie să vă bazaţi pe ele, crezând că dacă le utilizaţi, veţi fi în siguranţă. Cine este rău intenţionat, vă poate copia conţinutul oricum, dar puţină precauţie nu strică niciodată.

20 Comments

  1. Alter Ego Blog 21 iulie 2010
    • Sorin 21 iulie 2010
  2. George Jipa 21 iulie 2010
    • Cristian Florea 21 iulie 2010
  3. Sorin 21 iulie 2010
  4. Florin 21 iulie 2010
  5. Bogdan Anghelina 21 iulie 2010
  6. Cristina 21 iulie 2010
  7. Serginho 21 iulie 2010
  8. Bertoni 21 iulie 2010
  9. costume copii serbare si carnaval 21 iulie 2010
    • Cristian Florea 21 iulie 2010
  10. Tudor 22 iulie 2010
    • Cristian Florea 22 iulie 2010
  11. Serginho 22 iulie 2010
    • Cristian Florea 22 iulie 2010
  12. perspicacul 22 iulie 2010
    • Cristian Florea 22 iulie 2010
  13. Shmen 22 iulie 2010
  14. Ștef 23 iulie 2010

Leave a Reply