Cum a ajuns o piesă cu 10 minute de liniște în Top 100 iTunes Songs
Oportunitate pentru studenți: cum poți câștiga 4000 de euro de la Penny Market pentru o idee bună
Acum trei săptămâni am fost împreună cu o gașcă de bloggeri pe drumul chipsului Lay’s. Altfel spus, am mers să vedem cum arată întregul proces de fabricare al chipsurilor Lay’s, de la cum se recoltează cartofii și până la cum sunt umplute pungile cu chipsuri. Ca să fiu sigur că mă întorc de-acolo cu răspunsuri la cât mai multe curiozități despre procesul de fabricare, v-am întrebat ce ați dori să aflați în urma vizitei mele la fabrică. Am notat întrebările, am cerut răspunsuri, iar acum le voi scrie mai jos. Dacă mai ai curiozități la care nu găsești răspuns în acest articol, te rog să-mi lași un comentariu și voi încerca să aflu ce și cum. :D
Introducere
Chipsurile Lay’s sunt făcute din cartofi 100%. Dacă cineva vă spune că e altfel, să știți că minte sau vorbește în necunoștință de cauză. Lay’s colaborează cu 21 de ferme din toată țara, care îi ajută să acopere 80% din necesarul anual de cartofi. Restul de 20% se importă, dar lucrează constant la mărirea capacităților fermelor din țară pentru a nu mai fi nevoie de cartofi importați în viitor.
Lay’s nu se rezumă la a cumpăra cartofii de la fermieri și atât, ci îi și ajută să se dezvolte (îi împrumută când trebuie să-și cumpere un echipament foarte scump, spre exemplu) și le face recomandări de soiuri de cartofi pe care să le planteze în funcție de zonă și de sol sau recomandări despre cum să îngrijească terenul pentru a avea o producție mai mare. În cazul lor, ideea de „creștem împreună” chiar se aplică. Spre exemplu, ferma familiei Mirică de la Lungulețu (pe care am vizitat-o noi) colaborează cu Lay’s de vreo 14 ani, timp în care au crescut de vreo 10 ori cantitatea de cartofi care merge către Lay’s pentru a se transforma în chipsuri.
Cum se recoltează cartofii Lay’s
Familia Mirică are o mașină care recoltează cartofii și un tractor super inteligent, care au costat vreo 250.000 de euro, dar care le ușurează foarte mult munca atunci când încep să recolteze cartofii. Am făcut un Facebook Live Video împreună cu Cosmin, care a explicat cum funcționează utilajul cu pricina. Te invit să-l vezi mai jos.
Așa cum spunea și Cosmin, echipamentul de mai sus poate recolta aproximativ 2 – 3 hectare în 24 de ore, adică echivalentul a 200 de tone de cartofi.
După ce au fost recoltați, cartofii sunt verificați manual de către fermieri, ca să aibă dimensiunile acceptate de Lay’s. Ca să fie ok pentru producția chipsurilor, cartofii trebuie să aibă între 40 și 90 de milimetri. Dacă sunt mai mici de 40 de milimetri ies niște chipsuri mult prea mici și nimeni nu-și dorește asta, iar dacă sunt mai mari de 90 de milimetri ies niște chipsuri foarte mari și s-ar putea rupe în momentul în care sunt ambalați în pungi mici. Din acest motiv, au introdus niște limite care să le permită să facă chipsuri cu un proces cât mai automatizat. Mai jos poți vedea o fotografie cu două cercuri care ne-au ajutat să înțelegem mai bine limitele acceptate de Lay’s. Dacă reușeai să treci un cartof prin cercul de dimensiuni mici îți dădeai seama că acesta era prea mic. Iar dacă aveai un cartof imens care nu putea trece prin cercul mai mare, îți dădeai seama că era mult prea mare pentru a fi acceptat.
În timp ce fermierii aruncă acei cartofi care sunt prea mici sau prea mari (circa 2% – 3% din cultura totală), aleg și cartofii nepotriviți pentru chipsuri. Cartofii nepotriviți pot avea culori diferite din cauza unor dăunători sau aspect ciudat. După ce sunt aleși cartofii, ei sunt transportați direct până la fabrica Lay’s și apoi începe procesul de prelucare.
Cum se transformă cartofii în chipsuri
Procesul de transformare al cartofilor în chipsuri este automatizat foarte mult, de-aia e nevoie de doar 40 de minute din momentul în care intră cartofii în fabrică și până când aceștia ajung în pungile pe care le găsim la raft. Cartofii intră automat pe o bandă, care îi trece prin mai multe procese. Înainte de toate, sunt spălați cu apă și cu o perie specială pentru curățare. Apoi, coaja este dată jos tot cu un jet puternic de apă. Fabrica Lay’s din Popești Leordeni are propria stație de epurare a apei. Asta înseamnă că toată apa folosită în fabrică este verificată și întreținută chiar de ei, ca să fie siguri că e la calitatea de care au nevoie.
Cartofii ajung apoi într-un aparat (ca un fel de oală cu cuțite) care îi taie automat în felii super subțiri, iar din acel moment sunt duși pe un pat de apă până la cuptorul care îi prăjește. Uleiul folosit în cuptor este un amestec de floarea-soarelui și palmier și pentru că este absorbit foarte rapid de către cartofi, au făcut un dispozitiv care completează constant uleiul cu aproximativ 20 de litri pe oră. Cu toate astea, în fiecare oră angajații preiau câte-o probă din uleiul folosit pentru prăjit ca să vadă dacă e totul în regulă cu el.
Se produc anual aproximativ 9000 de tone de chipsuri, iar pentru un kilogram de chipsuri e nevoie de aproximativ 3 kilograme de cartofi. Totodată, fabrica Lay’s de la Popești Leordeni produce aproximativ 1000 de kilograme de chipsuri pe oră.
Odată ieșiți din cuptor, chipsurile trec prin dreptul unui scanner, care fotografiază banda de câteva ori pe secundă și care aruncă automat chipsurile mult prea prăjite sau cele care au puncte negre. Rebuturile, adică acele chipsuri care nu respectă standardele, sunt strânse în saci imenși și sunt date unei firme care îi folosește pentru a produce biogaz. Deci nimic nu se aruncă, ci totul se transformă. :D
După ce au trecut testul acelui scanner, chipsurile bune merg în continuare pe bandă, către zona care îi aromatizează și care îi ambalaează. Cam așa arată banda care îi transportă mai departe, plus zona care pune sare pe chipsuri:
Ulterior, chipsurile sunt cântărite automat și sunt adăugate în pungi. Sortarea și cântărirea lor se face cu ajutorul aparatului de mai jos.
În pungile de Lay’s, pe lângă chipsuri, se mai află azot. El are două întrebuințări:
1. să protejeze chipsurile în momentul în care acestea sunt transportate;
2. să mențină chipsurile crocante pentru o perioadă mai lungă de timp înainte de a fi deschise. După ce ai deschis punga, e recomandat să mănânci chipsurile în 24 de ore, ca să te poți bucura de același gust.
Atunci când se lansează o nouă categorie de chipsuri (de exemplu, Lay’s MAXX) se fac cercetări masive în randul consumatorilor. Sunt prezentate mai multe arome, iar prin supunere la vot se aleg cele care vor fi produse. După lansarea pe piață se fac constant cercetări privind satisfacția consumatorilor cu privire la produsul respectiv.
Cum sunt verificate chipsurile
Lay’s are mai multe metode prin care are grijă ca chipsurile să fie bune din punct de vedere calitativ. În primul rând, sunt atenți la fermierii cu care lucrează și la cum au aceștia grijă de recolte. Apoi au sisteme automate care resping cartofii care nu sunt buni și-i lasă pe bandă doar pe cei care respectă anumite standarde.
Nu în ultimul rând, o dată la 4 ore, se ia câte o pungă de chipsuri din fiecare sortiment de pe linia de producție și se testează. Testul durează aproximativ 15 minute. Adună 3 – 4 angajați într-un loc și, cu un tabel în față, oferă note pungii de chipsuri folosind vreo 20 de criterii. Printre criterii se află: cât de bine sunt tăiate marginile pungii, cât de bine sunt lipite pungile, cât de bun e imprimeul de pe pungă, dacă e destul azot în pungă și multe, multe, altele. Testul acesta e făcut ca să poată identifica din timp o posibilă problemă pe linie. Ideal ar fi s-o repare înainte să devină ceva care să poată afecta toată producția din acea perioadă.
Când vine vorba de testarea produselor din pungile de chipsuri, se fac degustări asemănătoare degustărilor de vinuri. Singura diferență e că în cazul de față există un etalon: chipsurile gold standard, care reprezintă niște pungi de chipsuri venite de la Lay’s International către care trebuie să tindă toate chipsurile făcute în toate fabricile Lay’s. Practic, în momentul în care se face testarea chipsurilor din fabrică, se gustă din acele chipsuri gold standard și se compară cu gustul chipsurilor care ies din fabrica de la Popești Leordeni. Apoi se analizează aspectul acelor chipsuri gold standard, versus aspectul chipsurilor noastre. Și se notează continuu cât de apropiate sunt specificațiile chipsurilor noastre în comparație cu cu cele gold standard.
În fotografia de mai jos poți vedea în partea dreaptă chipsurile gold standard și în stânga chipsurile noastre. Nu-i mare diferență, nu? :D
Dacă vrei să vezi mai multe fotografii de la vizita noastră prin fabrică, te invit pe această pagină. Iar dacă mai ai întrebări legate de procesul de fabricare al chipsurilor Lay’s, te invit să le lași în comentarii. :D
4 Comments
Foarte cool. Ce as manca si eu acum niste chips-uri…
Păi cine te oprește? :D
Ar fi interesantă o comparație cu Chio-Chips…