macOS 10.15.5 îți spune dacă bateria MacBook-ului tău e în stare bună sau nu
Cum poți asculta în căști ce aude iPhone-ul tău
Dacă ar fi să fac un top al celor mai voluminoase lucruri pe care le arunc la gunoi, pe podium ar fi, cu siguranță, ambalajele de carton în care îmi vin coletele, gadget-urile și, în general, produsele pe care le comand online.
Nu mai simt vina chiar atât de mare ultima vreme pentru că ne-am mutat într-un cartier în care avem chiar lângă bloc tomberoane de colectare selectivă, dar sunt conștient de faptul că această colectare selectivă se poate face doar în anumite zone și că e mult mai bine să faci în așa fel încât să nu mai ai ambalaje pe care să le arunci.
De-aia vreau să vă povestesc astăzi despre două idei de refolosire a ambalajelor care mi-au atras ateția zilele astea și care mi se par invenții grozave:
1. Cutiile de la televizoarele Samsung
Samsung a anunțat că a lucrat intens la a regândi cutiile în care vin televizoarele lor în așa fel încât să poți construi din ele diverse piese de mobilier sau accesorii utile în casă.
Momentan, cutiile din care poți face lucruri sunt pentru gamele de televizoare The Frame, The Serif și Sero, dar iată ce fel de obiecte poți construi cu ele:
Dacă îți cumperi un televizor din gamele de mai sus, să știi că fiecare cutie va avea pe ea un cod QR care, odată scanat, îți va arăta idei de refolosire a ambalajului. Și îți alegi de-acolo ce consideri că e mai potrivit pentru nevoile tale. 😁
Bineînțeles, poți face obiecte din cutii de carton folosind orice cutie primești, dar îți trebuie și niște pasiune, know how și timp pentru asta, ca să te gândești cum să decupezi cutiile, cum le îmbini, dacă îți ajunge cartonul pe care-l ai etc..
Ce mi se pare fain la ideea celor de la Samsung e că au pregătit totul pentru tine în așa fel încât să-ți fie simplu să-ți construiești obiectele din imagine.
Având tutoriale la îndemână și fiind ambalaje care au deja linii trasate pe ele, totul devine mult mai simplu și la îndemâna oricui, chiar și a celor mai puțin pricepuți la do it yourself. 😁
2. Comenzile de cărți de la Cărturești
Cei de la Cărturești au făcut un parteneriat cu un start-up românesc numit R-Create, care produce ambalaje returnabile.
Cum funcționează? Data viitoare când îți vei comanda cărți de pe carturesti.ro, în procesul de finalizare al comenzii vei putea bifa ca acele cărți să fie livrate în ambalaje R-Create. Nu te costă nimic să faci asta, dar procesul de livrare e puțin diferit: în momentul în care ajunge curierul la tine, cărțile vor fi într-un ambalaj sigilat, dar reutilziabil. Îl desigilează curierul de față cu tine, îți scoți cărțile de acolo, apoi îi dai curierului ambalajul înapoi.
El îl preia și va fi refolosit și la alte comenzi de pe Cărturești. Astfel tu scapi de cartonul inutil care ar fi venit odată cu comanda și contribui la combaterea risipei.
Ambalajul refolosibil are o durată de 20 de utilizări, apoi e preluat de echipa R-Create pentru a fi reciclat.
Apropo, România produce anual 8 milioane de tone de deșeuri, iar 90% dintre ele nu sunt incluse în circuite de reciclare și ajung la groapa de gunoi. Deci dacă putem contribui, fiecare dintre noi, cu câte puțin pentru a reduce cele 8 milioane de tone de deșeuri, vom trăi într-o lume mai bună.
Momentan acest ambalaj poate fi folosit pentru comenzi de maximum 3 cărți, iar dacă vrei să citești mai multe detalii pe tema asta, găsești aici.
Apropo de refolosirea produselor, citește și: Merită să-ți cumperi un telefon refurbished (recondiționat)?