Acum aştept Friend Request. Sau Subscribe, na.
„Când m-a întrebat ce îngrijesc, răspunsul meu a venit (evident cu un zâmbet pâna la urechi): STEJĂREI!! ”
Acum mai spune o dată, ca să te asiguri că ai citit bine. Apoi intră aici. A, nu. Nu intra. Stai. După ce termini de citit articolul o să fie nevoie să intri. Să-ţi spun cum stă treaba înainte de toate.
La Let’s Do It aţi spus foarte mulţi dintre voi că nu vă înscrieţi pentru că o curăţenie de genul ăsta este mai mult degeaba dacă e făcută o dată pe an. Acum, dacă nu vă înscrieţi în treaba asta, îmi vine să spun că, de fapt, nu prea vă pasă, da’ n-o s-o spun, că o să par răutăcios.
Se iau oraşele Alexandria, Satu Mare, Sibiu, Slobozia, Baia Mare, Craiova, Ploiești, Focșani, Roman, Arad, Deva, Mediaș, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Tulcea, Târgu Mures, Zalău, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, precum si sectoarele 1, 2, 3, 6 din Bucureşti. Dacă locuieşti într-unul dintre oraşele astea, continuă să citeşti, că s-ar putea să te intereseze. Dacă nu, continuă să citeşti, că trebuie să fii un om informat.
În toate oraşele de mai sus s-au instalat nişte pubele speciale, în care se pot colecta deşeuri pe categorii. Avem pentru sticlă, hârtie şi plastic + metal. Oamenii educaţi din alte ţări, colectează selectiv de ani de zile. Noi abia acum învăţăm, da’ nu-i bai, că dacă vrem, facem şi pasul ăsta. Aici e o hartă cu oraşele şi adresele unde găseşti spaţiile special amenajate pentru colectarea selectivă. În Focşani, dacă nu te descurci, îţi explic eu unde trebuie să ajungi, nu-i problemă.
Ar fi fain, deci, să colectezi selectiv. Iar dacă nu prea înţelegi de ce, cred că or să mai treacă vreo câţiva ani până o să înţelegi, iar articolul ăsta cu siguranţă nu ţi se adresează ţie.
Revenind la premii, că şi ăsta e unul dintre motivele pentru care eşti aici, în momentul în care te duci cu minim 10 deşeuri de ambalaje pentru a le lăsa în locurile special amenajate, o să primeşti un tichet care (dacă scrie pe el „Câştigător”) o să-ţi aducă un pix din carton reciclat, un evantai, o brăţară reflectorizantă pentru biciclişti, o minge de plajă, un frisbee, sau ceva magneţi de frigider. Nu-i mult, da’ e ceva simbolic.
În plus, toate tichetele pe care le primeşti au un cod unic de identificare, pe care-l poţi înscrie pe site-ul Colectează selectiv sau îl poţi trimite prim SMS la 1899 şi cu care poţi câştiga marele premiu, un Ford Ka.
Iar dacă eşti sceptic şi crezi că premiile nu-s făcute pentru tine, cred că ar trebui să colectezi selectiv măcar ca să ne araţi că ştii cât de importantă este această mişcare şi ca să le dai şi celor din jurul tău un exemplu de „aşa da”. Perioada de desfăşurare este 25 iunie – 28 iulie. Până pe 28 iulie, ai destul timp să-ţi formezi un reflex din a colecta gunoiul selectiv, nu?
Şi o ultimă înformaţie, ca să n-o mai lungesc prea mult, dacă eşti blogger, te poţi înscrie în campania asta şi, pe lângă faptul că o să primeşti recunoştinţa noastră veşnică (+ ceva vizitatori şi probabil cititori fideli), ai şansa de a câştiga un kit de vacanţă, care n-o să-ţi spun ce conţine, că poţi citi şi singur. :))
Acum îţi mulţumesc pentru răbdarea de a citit tot şi te invit, aşa cum am făcut-o şi în primele rânduri ale articolului, să intri aici.
În Focşani o să avem o ditamai echipă care colectează selectiv, iar şeful Comandamentului nostru 2.0, ca să-i zic aşa, o să fie Tudor. Dar vă dau eu mai multe detalii pe parcurs. Ce ziceţi, vă băgaţi?
9 Comments
O campanie interesantă şi promiţătoare! Sper să fie cât mai mulţi oameni receptivi. :) Îmi place cum ai abordat tema. Scrii interesant. :)
Mulţumesc! Sper să fie interesantă pentru cât mai multă lume. Poate reuşim să strângem în jurul nostru o mare de oameni care să schimbe mentalităţi.
Multam’ pentru implicare
Cu cea mai mare plăcere, oricând!
eu il adun selectiv la munca si fara premii, apoi ii vad pe cei de la rebu cum vin si arunca totul in acelasi loc, si ma umplu de nervi….
După ce o să fim noi educaţi, o să-i obligăm şi pe ei să se educe.
Langa ghena blocului meu „s-a mutat” un nenea pensionar care pentru un ban in plus sorteaza tot gunoiul. Trist dar eficient.
Proiectul pare interesant si sper sa se implice cat mai multi oameni insa cele mai multe deseuri reciclabile sunt produse de baruri, cluburi si restaurante. Am incercat sa introduc sortarea deseurilor in 2 cluburi, oamenii s-au conformat, au pus plastic la plastic, sticla la sticla, totul a mers perfect… la noi. Insa cand a fost vorba de ridicarea deseurilor au aparut probleme, ba ca trebuie o anumita cantitate, ba ca ei vin doar odata pe luna, ba ca trebuie sa platim.
Pensionarul de ghena mi se pare mai serios si mai eficient decat multe ONGuri care promoveaza sortarea deseurilor.
E incredibil ce-mi spui tu. Ceea ce face pensionarul e o lecţie pentru foarte mulţi dintre noi. Dacă el face asta la vârsta lui, noi, ăştia mai tineri, care cică suntem mai deschişi la minte, de ce nu suntem în stare să sortăm?