Review Fant0ma.net

Ok, ştiu că am promis că nu voi mai scrie review-uri aici, dar pentru că grimcris.info e down momentan, iar concursul la care particip se termină mâine, n-am de ales. Când îşi revine grimcris.info am să mut review-ul acolo deci nu va impancientaţi.

Iniţial, după ce am văzut toţi pupincuriştii că cică fac review lăudând blogul lui Fant0ma cum ştiu ei mai bine, mi-am zis că aş putea face la fel, că doar nu mă opreşte nimeni şi concursul nu se câştigă după cel mai bun review, ci după norocul fiecăruia. Dar m-am gândit mai bine şi sunt hotărât să scriu un review ca lumea. Chiar dacă voi câştiga sau nu, cel puţin ştiu că am dat tot ce-am putut.

Vom începe cu design-ul care se pare că e desenat de însuşi fant0ma şi are nişte culori destul de plăcute ochiului. Crează o ambianţă plăcută dacă ar fi să luam thema ca ansamblu. Dacă ne uităm mai atent, observăm că textul e scris cu un gri, iar titlurile cu bleu. Un contrast cam prost zic eu pentru că dacă te apuci de citit serios încep să te doară ochii datorită efortului depus.

Observ butoanele foarte frumos aşezate acolo sus şi Abonarea prin e-mail în header. La abonare este o mică greşeală. Acolo sus ar trebui să fie locul Search-ului, iar abonarea prin e-mail o poţi pune acolo unde sunt şi celelalte două abonări (în topBar-ul de sub header) sau le-ai putea muta pe toate în sidebar-ul principal pentru că n-ar fi o problemă şi ar arăta mai bine.

Ajungem la sidebar unde observ din nou aşezată lista paginilor. De ce? Nu sunt de ajuns butoanele de sub header? Ar trebui să scoţi widget-ul cu paginile de acolo.
Archives vs Categories .. principala problema întâlnită pe bloguri. Va trebui să te decizi ce alegi între Arhivă şi Categorii pentru că amândouă, puse la un loc, sunt inutile. Ocupă locul degeaba si arată puţin inestetic. Totodată, observ că ai cam multe categorii .. ar trebui să le regândeşti şi să le reorganizezi. Şi dacă ar fi să mă întrebi, să ştii că dintre Arhivă şi Categorii întotdeauna am mers pe categorii. Deşi fac aproximativ acelaşi lucru, categoriile mi s-au părut mai interesante şi mai atrăgătoare.

Blogroll-ul e imens! Deobicei blogurile care au astfel de blogroll nu sunt de prea mare încredere pentru că par a fi interesate doar de trafic sau poziţii în Zelist. Ar fi bine să te hotărăşti asupra unor anumite link-uri şi să nu mai faci link exchange cu oricine pentru că nu toţi merită.

Widget-ul „Meta”, complet inutil! Blogul nu este un loc unde oamenii se înregistrează şi se bucură că au prieteni ca membri cu care pot discuta la nesfârşit. Blogul nu necesita user registration, iar asta mă duce cu gândul la faptul că widget-ul meta este acolo doar pentru a-ţi face ţie munca mai uşoară. Ţine minte că vizitatorul e pe primul loc, nu tu! Chiar dacă faci tu un efort în plus să reţii www.fant0ma.net/wp-admin şi să-l accesezi de fiecare dată când vrei să intri în Control Panelul WordPress-ului, gândeşte-te că vizitatorii sunt cei care trebuie să se simtă bine pe blogul tău şi că trebuie să le creezi o ambianţă cât mai plăcută.

De la design sărim direct la SEO cu care stai cam prost. Probabil n-a fost nimeni să-ţi spună asta sau nu prea ţi-a păsat ţie dar să ştii că trebuie neapărat să-ţi faci link-urile SEO Friendly … adică în loc de http://fant0ma.net/?p=420 să scrie http://fant0ma.net/concurs-cu-premiu-mare-asa-inainte-de-plecare . E simplu: necesită o modificare din Administrator Control Panel » Settings » Permalinks şi poate puţin în .htaccess, în funcţie de host. Dacă nu ştii cum, sunt tutoriale pe Google cu carul şi e imposibil să nu-ţi fie de ajutor.

În legătură cu SEO, observ că ţi-ai ales (cu vrute sau nevrute), deja, domeniul principal. Adică redirectările se fac spre http://fant0ma.net ceea ce e bine pentru că nu faci duplicate content pentru Google, dar nici nu rişti să Page Rank-uri diferite pe cele două versiuni ale blogului (http://www.fant0ma.net şi http://fant0ma.net).

Ar mai trebui să-ţi instalezi nişte pluginuri SEO ca All in One Seo Packs, SEO Friendly Images sau Google XML Sitemap. Mai multe detalii despre ele dar şi alte pluginuri care te-ar putea ajuta găseşti aici.

Lăsând SEO-ul la o parte, să ştii că ai o problemă serioasă la comentarii. Mie îmi arată că sunt 79 de comentarii la articolul în legătură cu concursul dar am numărat de vreo trei ori şi mai mult de 30 n-am găsit nici în ruptul capului.

Sărind din una în alta, cred că ar fi mai bine să scrii cu diacritice. Tot mai mulţi bloggeri o fac şi chiar pare blogul mai profesional din această cauză. Iar cititorii înţeleg mai bine ce vrei să spui. Nu mai zic de estetica paginii care arată mult mai bine din această cauză. Totodată, ar fi cazul să fii mai atent când scrii. În sensul că trebuie să reciteşti articolul înainte să-l publici ca să eviţi eventualele greşeli gramaticale şi exprimări necalculate care sunt prezente în momentul de faţă pe blogul tău.

Data ar trebui tradusă în limba română. Zambesc are un plugin foarte bun pentru asta în cazul în care nu vrei să-ţi bagi nasul prin coduri.
Numele autorului şi al comentatorului ar trebui modificat din admin in fant0ma sau în ce vrei tu, eventual chiar scos de tot pentru că eşti singurul care scrie pe blog. Iar articolele ar trebui lăsate pe index cu textul întreg pentru că nimănui nu-i convine să dea 50 de click-uri ca să citească 10 articole şi preferă să iasă de pe pagină când vede cât chin trebuie depus pentru asta. Iar tu nu cred că vrei să alungi vizitatorii.

Dacă ai vreodată de gând să-ţi desenezi altă themă, îţi sugerez să te îndrepţi spre una cu două sidebar-uri că arată mai web 2.0 şi îţi oferă mai mult spaţiu în care să te lăfăi în ceea ce priveşte widget-urile, bannerele sponsporizate şi altele.

Îţi urez baftă cu blogul. Sper că n-am fost prea aspru şi aştept să văd că îţi pasă de soarta blogului tău şi că faci modificările pe care le consideri importante.

Lasă un comentariu

19 comentarii

 • Lungu Alin 1 Iul 2009, ora 18:11

  Si eu i-am facut, si sper sa se tina de cuvant in legatura cu concursul :)

 • RedAndBlue 1 Iul 2009, ora 22:38

  Vedeti ca nu ii mai merge blogul. Foarte probabil o teapa curata :))
  .-= Ultimul articol al lui RedAndBlue – Prima leapşă =-.

  • Grim_Cris 1 Iul 2009, ora 23:18

   mie imi merge :-? … anyway, sa vedem! maine cica se anunta castigatorii

 • RedAndBlue 1 Iul 2009, ora 23:33

  La mine e alb tot si scrie mare STUFF! :D
  .-= Ultimul articol al lui RedAndBlue – Prima leapşă =-.

 • manhst 2 Iul 2009, ora 09:02

  La cat ai scris cred ca stim care este castigatorul :))

  Bafta :)
  .-= Ultimul articol al lui manhst – Campanie forum posting =-.

  • Grim_Cris 2 Iul 2009, ora 09:23

   @manhst, e prin tragere la sorti … deci nu se stie :))

   @DumiXblog, merci :D

 • DumiXblog 2 Iul 2009, ora 09:16

  :x :x :x sooper review ;)
  .-= Ultimul articol al lui DumiXblog – Concurs in Fantoma.net and review!!! =-.

 • Andreionuţ 2 Iul 2009, ora 09:33

  Pacat ca ai scris mult, altii scriu putin si au aceeasi sansa de castig..
  .-= Ultimul articol al lui Andreionuţ – Tastatura din biscuiti si ciocolata =-.

 • Slacker 2 Iul 2009, ora 09:57

  Da,Andreionut are dreptate.

  Si eu nu stiu de ce,dar am impresia ca este teapa .

  • Grim_Cris 2 Iul 2009, ora 12:55

   teapa sau nu, cel putin nu mi-am patat numele cu articole de cacat. am facut si am sa fac numai review-uri muncite, in niciun caz din sila sau negandite.

 • fLn 2 Iul 2009, ora 13:01

  Macar i-ai aratat ca ai cel mai tare review :)) in caz de e teapa :))
  .-= Ultimul articol al lui fLn – Lumea PC-ului dă ortu popi ?! =-.

 • Serginho 2 Iul 2009, ora 13:05

  „Castigatorul e M.J. dar pentru ca nu e aici, premiul ramane la mine”

  Tare curios sunt acuma sa aflu daca e pe bune!
  .-= Ultimul articol al lui Serginho – M-am angajat! =-.

  • Grim_Cris 2 Iul 2009, ora 15:56

   castigatorul este un anume polifuziune … si se pare ca pe mine nu m-a adaugat pe lista extragerilor la sorti, m-o fi uitat.

   P.S.: Vorba lui fLn, macar i-am aratat ca am cel mai tare review :))

   P.P.S: Credeti ca eu sunt chiar atat de prost? Am facut review-ul cu o zi inainte de incheierea concursului ca sa nu-i ofer link timp de o saptamana sau mai mult. I-am oferit doar o zi :d … iar link-urile din articol vor fi nofollow :)

 • RedAndBlue 2 Iul 2009, ora 18:49

  Asta e mai rau ca Vlad Tepes :))
  .-= Ultimul articol al lui RedAndBlue – Prima leapşă =-.

 • manhst 2 Iul 2009, ora 20:10

  Grim m-am uitat pe acele liste si nu te vad:))) … Unde ai disparut ?/:) ?
  .-= Ultimul articol al lui manhst – How To Do A Macaquinho =-.

 • XtincT 2 Iul 2009, ora 22:14

  GrimCris ai scris ca si mine … foarte mult eu am scris 600 de cuvinte ma rog numai conteaza el a castigat concursul PoliFuzione e blog-ul lui :|
  si pacat ca nu te-a pus pe lista oricum a fost teapa
  .-= Ultimul articol al lui XtincT – Imi pare rau !! =-.

 • Crusher 2 Iul 2009, ora 23:16

  cum p.la mea sa participi la un concurs organizat de ala ? jeez.

  pe bune ca nu va inteleg deloc.

  .-= Ultimul articol al lui Crusher – quuuiz =-.

 • Perfu 3 Iul 2009, ora 06:47

  Eu v-am zis ca e teapa totala :)

  Pacat de tine Grimmy ca te-ai chinuit sa faci acel review :(
  .-= Ultimul articol al lui Perfu – Heterosexualii din Romania tepari pe Gayromeo.com =-.

 • Margineanu 6 Iul 2009, ora 16:57

  Macar scoate-i link-ul de ce sa-l mai ajuti dupa ce ca a fost nesimtit?
  .-= Ultimul articol al lui Margineanu – Chevrolet Aveo =-.