Review Spaic

spaic_blogMă bucur că printre cititori mai sunt şi persoane care dau raita şi prin articolele mai vechi.

Acum ceva timp (înainte de vacanţă), am primit un mail de la Spaic în care îmi cerea un review al blogului său. Iniţial m-am gândit să-l fac înainte de plecare dar după aceea mi-am dat seama ca e mai bine să-l mai amân puţin. Acum m-am convis că am făcut bine ce am făcut pentru că de atunci până acum şi-a schimbat thema. Deci review-ul prinde o cu totul altă nuanţă.

Ca şi până acum, mă voi lega în special de desing, apoi de funcţionalitate şi de SEO. În cele din urmă poate voi mai aborda şi stilul de scris sau altele, dar deocamdată mă voi rezuma la atât.

Design-ul general pot spune că este destul de ok. Culori ca griul, albul şi albastrul sunt aşezate într-o ambianţă plăcută care nu solicită foarte mult muşchii ochiului. Din acest punct de vedere pot spune că cititorii îşi pot petrece minute în şir pe blog fără a avea problemele unor culori stridente şi dăunătoare.

Headerul este puţin cam „sărăcuţ” fiind construit doar din numele blogului „Blogul lu’ Spaic” şi descrierea „un blog într-o mie de culori…” aşezate pe un fundal albastru ornamentat cu nişte linii oblice uşor închise la culoare. Eu cred că ar arăta mai bine dacă ai face o imagine drăguţă în Photoshop, ceva care să te reprezinte şi să dea mai mult a profesionalism, imagine cu care a înlocui acel header.

Deasupra numelui şi descrierii blogului se află link-urile spre nişte pagini create special de Răzvan. Pentru început vedem link-ul Acasă, din punctul meu de vedere total inutil. Atâta timp cât ai în header link spre home (adică atunci când dai click pe header să te ducă acasă), acel link de sus este în plus. După Acasă, ne întâlnim cu link-ul spre pagina de Contact. Aici Spaic ne dă adresa sa de Messenger şi un pingbox care ne permite să vorbim cu el fără a-i adăuga id-ul în lista in cazul în care este online. Ne mai întâlnim cu o pagină cu informaţii despre oraşul său, un lucru foarte bun pentru cei care vor să viziteze Iaşiul. Ultimul link ne prezintă nişte reguli, din punctul meu de vedere la fel de inutile. La un blog nu ştiu cât de folositoare ar fi o serie de reguli, mai ales atunci când acestea ţin de bun simţ şi de nimic mai mult. Te-aş sfătui să le scoţi :)

Sub header mai luam contactul cu o serie de widget-uri, un „sidebar” in header probabil care ne arată Ultimele cinci articole şi comentarii, dar şi Cele mai populare articole. Aici este aşezat totul destul de bine din punctul meu de vedere. Vizitatorul ia contactul direct cu informaţia şi îşi face o părere despre ceea ce reprezintă blogul lui Spaic.

Mai jos „intrăm de-a binelea în blog”, adică începem să cunoaştem conţinutul şi sidebar-ul general. Aici totul este destul de ok. Observ că articolele sunt scrise în întregime, fără a pune funcţia de „read more” şi că textul apare cu negru pe bleu. La fel ca şi în general, culori neobositoare la ochi.

Referindu-mă la sidebar, aici apar mai multe lucruri de comentat. Observ că feed-ul rss şi abonarea prin e-mail sunt puse sus, la vedere. Asta înseamnă că nu trebuie să stea nimeni să caute un buton de abonare sau un loc în care să-şi scrie mailurile în cazul în care vrea să fie la curent cu noutăţile de pe blog. Văd că acest sidebar este de fapt împărţit în mai multe. Porneşte de la un singur sidebar lat şi se termină cu trei mai înguste. Acest lucru este bun pentru că are o varietate de obţiuni în plasarea widget-urilor aşa cum ar trebui. Bannerele de la obosiţii.org şi poziţia Zelist cred că nu sunt puse prea bine acolo. Deasemenea nici bannerul cititorilor RSS nu e prea grozav aşezat. Ar trebui să se gândească la o alta aşezare care să nu arate chiar atat de urât.

Chestia cu „Statistici” este inutilă şi îl sfătuiesc să folosească un site gen trafic.ro sau gtop pentru a-i contoriza vizitatorii. Eu nu prea am încredere în statistici gen hitstats.com plus că arată şi rău fiind maro (nepotrivire totală cu design-ul). Sondajul, ca să aibă mai mult succes, cred că ar fi mai frumos aşezat undeva mai sus. Acolo nu prea îl vede nimeni şi nu ştiu câti vor vota astfel. Deasemenea numărul de vizitatori online mi se pare la fel de inutil pentru că nu ştiu dacă intereseaza pe cineva câţi îţi citesc ţie blogul în momentul respectiv. Arhiva, zic eu, la fel de inutilă. Omul poate naviga pe pagini fără să caute în arhivă. Poate naviga pe categorii fără să aibă legătură cu ceea ce găseşte la Arhivă. Eu sunt de părere ca ar trebui să aleagă între categorii şi arhivă. Se hotărăşte asupra uneia şi o păstrează pe cea care îi convine mai mult.

Consider că ar trebui să se axeze mai mult pe funcţionalitatea site-ului nu pe a avea cât mai multe widgets. Ar trebui să se gândească la o aranjare mai frumoasă astfel încât să nu rămână prea multe locuri libere (asemeni coloanei centrale dintre cele trei) şi totul să arate bine.

Am scris deja foarte mult şi debia am terminat cu design-ul. Ar mai fi multe „chichiţe” de acoperit dar nu ştiu cât timp mai am acum să le scriu.

Referindu-mă la SEO observ că link-urile sunt SEO Friendly ceea ce este extraordinar de bine, mai văd instalat modulul All in One SEO Pack, modul ce-l ajută foarte mult la relevanţa site-ului în motoarele de căutare. Din păcate sunt unele probleme la bannere. Observ că niciun banner n-are atributul target=”_blank”. Acest atributi îi oferă posibilitatea celui care dă click pe acel banner să rămână la tine pe site şi în acelaşi timp să navigheze şi pe pagina pe care tocmai a dat click. Un astfel de atribut te ajută să-ţi păstrezi cititorii pe site indiferent de link-urile pe care dau click.

Tot cu gândul la SEO, dacă ar modifica imaginea din header într-una făcută în Photoshop aşa cum l-am sfătuit, ar putea modifica şi link-ul spre Acasă îtr-unul mai SEO Friendly ca să nu scadă din punct de vedere SEO.

Metoda de tagging pe care a ales-o nu e prea SEO. O văd la din ce în ce mai mulţi bloggeri dar eu o prefer pe cea veche. Prefer să am tag-uri fără Ajax, Flash sau alte chestii care fac site-ul să se încarce mai greu şi care mă trag în jos din punct de vedere SEO.

Well … cam asta ar fi pe scurt (scurt în peste 1000 de cuvinte). Tot ce-mi rămâne de făcut este să-i urez lui Spaic mult succes cu blogul şi să vă amintesc tuturor că încă mai puteţi cere review-uri aici.

Baftă în toate!

Tags:
    1. Spaic sâmbătă, 10 ianuarie 2009, 16:19
    2. Cristian Florea sâmbătă, 10 ianuarie 2009, 16:22
    3. Spaic sâmbătă, 10 ianuarie 2009, 18:22
    4. Cristian Florea sâmbătă, 10 ianuarie 2009, 19:16

    Adaugă un comentariu