Ce înseamnă „rezistent la apă și la praf” când vine vorba de produsele Apple

Începând cu iPhone 7, Apple a lansat pe piață smartphone-uri rezistente la apă și la praf. Ei au explicat de câteva ori și unde se oprește această rezistență, dar n-au insistat foarte mult asupra acestui lucru, așa că probabil nu te-ai întâlnit până acum cu explicații în genul celei pe care o s-o citești mai jos. Iar dacă ești posesor de produse Apple, acest articol te va ajuta să ai mai bine grijă de device-urile tale. :D

Pentru început, trebuie să știi că smartphone-urile rezistente la apă și la praf din portofoliul Apple sunt, în momentul de față, următoarele: iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X.

Toate au același rating când vine vorba de rezistența la apă și la praf, anume IP67.

Ce înseamnă IP67?

E destul de simplu:

  • IP vine de la International Protection, un rating oferit de Comisia Electrotehnică Internațională, o organizație care definește și publică standarde pentru toate tehnologiile electrice, electronice și conexe.
  • 6 – se referă la rezistența device-ului la praf și nisip. Se face un test într-un aparat special care simulează diverse medii cu praf, nisip și pământ, iar dacă în produsul respectiv nu au pătruns deloc particule de praf într-o testare de 8 ore, i se acordă acest rating, în care 6 este numărul maxim posibil pe care îl poate obține orice dispozitiv. Această testare se face și pentru anumite piese auto, nu doar pentru smartphone-uri. :D
  • 7 – se referă la rezistența device-ului la pătrunderea apei. Această cifră înseamnă că device-ul rezistă la o scufundare în apă de maxim 1 metru, pentru cel mult 30 de minute. În același timp, producătorii de smartphone-uri spun că testele sunt făcute în laborator, în timp ce device-ul era în stand-by, motiv pentru care nu recomandă folosirea smartphone-ului sub apă. Scara de rezistență a device-urilor la apă se poate duce până la 9K (lucru care oferă rezistență și la stropirile cu jet fierbinte de apă). Când vine vorba de smartphone-uri, Samsung și Sony au o serie de terminale rezistente IP68.

Ce faci dacă telefonul nu mai funcționează după ce a intrat la apă

Când vine vorba de produsele Apple, de menționat e faptul că ei nu asigură garanție pentru situațiile în care ți se strică smartphone-ul din cauza contactului cu apa. Mai mult, ei spun și că „Splash, water, and dust resistance are not permanent conditions and resistance might decrease as a result of normal wear”. Practic, s-ar putea ca rezistența la apă și la praf a smartphone-ului să scadă în timp, așa că ar fi bine să ții terminalul departe de apă, atât cât se poate.

Cu alte cuvinte, sub nicio formă nu trebuie să folosești telefonul în piscină sau în duș, că riști să-l strici și să nu te despăgubească nimeni.

Apple Watch-ul este rezistent la apă?

Pe scurt, răspunsul este: da, Apple Watch-ul este rezistent la apă. Pe lung, găsești mai jos detalii:

Apple Watch Series 1 are o rezistență la apă asemănătoare cu iPhone-ul, anume IPx7, adică rezistă la stropiri cu apă, în ploaie și eventual la duș, dar nu rezistă la scufundări, la piscină sau la antrenamente în bazinul de înot.

Apple Watch Series 2 și 3 au o rezistență mai mare la apă. Apple nu dă detalii despre clasificarea lor în sistemul IP, dar spune că pot fi folosite la înotul în bazin sau ocean fără nicio problemă. Totodată, nu-ți recomandă să le folosești la scuba diving, water skiing sau alte activități care necesită scufundări mari sau jeturi de apă.

În același timp, pe site-ul Apple găsești și câteva activități care ar putea afecta rezistența la apă a Apple Watch-ului, cum ar fi:

  • expunerea ceasului la apă cu săpun, la detergent, parfum, cremă de soare, loțiuni, ulei sau substanțe acide;
  • expunerea ceasului la saună sau activități asemănătoare (apropo de asta, eu am intrat cu Apple Watch-ul meu (Series 2) în saună de mai bine de 10 ori. Încă funcționează cum trebuie, dar în timp sunt conștient de faptul că s-ar putea să fie afectat).

De menționat e și faptul că nu există vreo diferență între Apple Watch Series 2 și Apple Watch Series 3 când vine vorba de rezistența la apă. :D

4 Comments

  1. Dragos Asaftei 29 ianuarie 2018
    • Cristian Florea 29 ianuarie 2018
  2. Dana Dumitru 10 octombrie 2018
    • Cristian Florea 11 octombrie 2018

Leave a Reply