La Sun Plaza poți experimenta un nou tip de exercițiu fizic: Zborul cu VR Rider Mobile Studio
3 lucruri de care să ții cont când vrei să faci o campanie cu influenceri
În luna mai a acestui an, cei de la TP-Link au lansat o nouă versiune a router-ului TP-Link Archer C5. Vorbim de versiunea a 4-a. Am primit și eu router-ul zilele trecute și l-am testat. Întâi la birou, apoi acasă, ca să pot face o comparație între doi furnizori diferiți de servicii de internet. La birou avem servicii oferite de UPC (cu conexiune de tip Static IP), iar acasă am servicii de la RCS-RDS (cu conexiune de tip Dynamic IP, dar fără PPPoe, că am și un Bitdefender Box instalat acasă, iar routerul ține loc doar de Acces Point). În ambele situații routerul s-a descurcat fără probleme, așa că poți fi sigur că va funcționa bine și la tine.
Despre router
El arată ca în imaginile de mai jos, are 4 porturi LAN și un port WAN, 4 antene nedetașabilă (două pentru conexiunile de 5 GHz și două pentru cele de 2.4 GHz), iar prețul lui este în jur de 200 de lei la evoMAG.
Așa cum probabil ai citit deja pe cutia din fotografia de mai sus, este un router Gigabit, adică susține conexiuni de până la 1000 Mbps prin cablu. În ceea ce privește conexiunile wireless, rețeaua 5 GHz susține conexiuni de până la 867 Mbps, iar rețeaua 2.4 GHz poate duce conexiuni de până la 300 Mbps.
Configurarea routerului TP-Link Archer C5
Configurarea routerului se face foarte o simplu. O poți face chiar și de pe smartphone, dacă vrei. După ce ai conectat cablul de internet în portul WAN, pornești routerul apoi aștepți vreo două minute ca să-și inițializeze datele. După ce a făcut asta, o să vezi o rețea Wi-Fi cu un nume de genul TP-Link_A5A1_5G, la care ar trebui să te conectezi. Parola rețelei o găsești pe spatele routerului.
După ce te-ai conectat, deschide browserul și accesează http://tplinkwifi.net. Întâi ți se va cere să setezi o parolă cu care te vei conecta ulterior în Panoul de Control al routerului, apoi vei urma pașii pentru setarea conexiunii rețelei.
După ce ai urmat toți pașii, îți va apărea un buton prin intermediul căruia routerul va testa conexiunea la net. Dacă totul funcționează cum trebuie, va apărea un mesaj de confirmare, and that’s it.
Ce viteze am înregistrat
Acasă, fiind plasat cu laptopul la 2 metri de router, conexiunea de 5 GHz a înregistrat următoarele viteze de download și upload:
Conexiunea de 2.4 GHz a înregistrat următoarele viteze de download și upload, fiind plasat în același loc:
Din păcate, nu am prin preajmă niciun dispozitiv cu port LAN, ca să pot testa și viteza LAN a routerului, în schimb poți vedea teste în acest sens la Radu și la Dan.
Din punctul meu de vedere, vitezele sunt foarte bune. N-am avut parte de viteze mai bune de-atât la conexiunea de-acasă indiferent de routerul testat. Bineînțeles, probabil și laptopul limitează destul de mult viteza internetului. Oricum ar fi, mi se pare o viteză excelentă pentru acasă.
Ce avantaje mai aduce routerul TP-Link Archer C5
Pe lângă opțiunea clasică de a-ți oferi o conexiune la internet, routerul TP-Link Archer C5 mai vine cu o serie de avantaje:
- Port USB în care poți conecta un stick 3G / 4G, fie ca variantă de internet de backup, fie ca variantă principală de internet, dacă vrei să transformi internetul furnizat de acel stick într-o rețea wireless;
- Interface grouping – grupezi rețelele WiFi și porturile LAN așa cum vrei tu, pentru un boost de securitate. Spre exemplu, dacă ai conectate camerele de supraveghere în portul LAN 3, poți face ca acel port să fie accesat doar de pe o anumită rețea WiFi, nu de către oricine se conectează la rețeaua ta WiFi principală.
- Bandwidth control – poți seta o bandă minimă sau maximă pentru anumite device-uri. Spre exemplu, dacă ai nevoie de o bandă largă pe laptop, pentru că joci un joc căruia îi trebuie internet bun, poți seta ca pentru acel laptop să nu scadă banda mai jos de cât ai tu nevoie. Și indiferent de cât de multă activitate e pe celelalte device-uri din rețea, laptopul tău va avea parte de cea mai bună bandă posibilă.
- Control Parental – poți închide internetul pentru copii atunci când trebuie să meargă la somn sau le poți bloca anumite site-uri, dacă vrei;
- 3 ani garanție și suport tehnic gratuit.
Cam asta am avut de spus despre routerul TP-Link Archer C5. Așa cum ziceam mai sus, mi se pare un router potrivit pentru acasă. Își face treaba foarte bine pentru acest range de preț. Dacă vrei să-l cumperi, îl găsești aici la prețul de 200 de lei, redus de la 240 de lei.
Amintesc din nou că TP-Link a mai lansat în trecut routere Archer C5, iar acesta este versiunea a 4-a, așa că dacă vrei să-l cauți în magazine, ai grijă să arate ca cel din imaginile de mai sus, ca să fii sigur că este versiunea corectă. Celelalte versiuni aveau câte două antene, din câte am citit. În plus, review-urile de pe eMag se pare că sunt și de acum 2 – 3 ani de zile, deci sigur o parte dintre oamenii ăia se referă în review-uri la versiunile mai vechi ale lui Archer C5.
Iar dacă ar fi să notez trei lucruri pe care nu le are acest router, dar care ar putea fi utile pentru unii dintre voi, acestea ar fi:
- o aplicație de smartphone din care să controlezi setările routerului;
- Firmware Update Over the Air;
- Posibilitatea de a face ca becurile routerului să stea închise, în cazul în care trebuie să-l ții în camera în care dormi și te deranjează luminile.
Bineînțeles, nici unul dintre cele trei lucruri de mai sus nu reprezintă opțiuni fără de care nu poți trăi, dar dacă tu cauți în mod special aceste opțiuni la un router, acesta s-ar putea să nu fie cel potrivit pentru tine.
Vezi și:
5 Comments
Tot catre gama Archer m-am orientat si eu. Am nevoie de un router bun, stabil, capabil de conexiuni wifi la viteze cat mai ridicate dar fara prea multe pretentii.
Acesta ar putea fi un companion bun. :D
s-au strecurat greseli in acest articol sau s-au omis informatii importante.
1. Daca e sa ma iau dupa imagine… este vorba de Archer C5 V4, detaliu FOARTe important
2. Pentru acest model: v4… NU exista aplicatie Android pentru management
3. Firmware Update Over the Air <- GRESIT; Se downloadeaza si se pune manual pe router DAR in acest moment pentru acest model NU exista decat un firmware pentru rusia si e in limba rusa si Nu recomand instalarea acestuia pe routerul acesta..
4. NU exista optiunea de oprire a led-urilor…
Acest articol e gresit din aproape toate privintele…
cred ca ai luat informatii de pe net.. si s-au combinat informatiile de la V2 + V4 si a iesit o ameteala totala…
Daca tot doresti sa faci un articol pentru click-uri.. te rog sa scrii informatiile corecte.
Multumesc
Garantez că e V4. Tocmai am făcut și o poză doveditoare: https://cristianflorea.ro/wp-content/uploads/2018/11/archer-c5-v4.jpg
Legat de aplicația mobilă, într-adevăr, am testat-o doar pe iPhone, n-am căutat să văd dacă există și pe Android.
producatorul specifica clar ca aplicatia NU suporta V4 :)
anyway, fa te rog modificarile cu informatiile corecte… e pacat de calitatea jurnalismului si blogging reviewing din Romania…
Apreciez totusi ca s-a aprobat comentariul meu :) ma mir chiar :D si pentru asta te felicit