
5 site-uri utile despre care probabil nu știai

Ce să alegi între iPhone 11 Pro și iPhone 12
Mi se pare grozav că trăim niște vremuri în care routerele pot fi frumoase fără să facem rabat de la performanță. Am testat în ultimele săptămâni sistemul de routere Mesh Deco X60 de la TP-Link și a venit momentul să-ți spun cum mi s-a părut.
În primul rând, hai să vedem ce înseamnă sistem mesh. Ei bine, dacă ar fi să-l descriem pe scurt, e un pachet de două sau trei routere care se conectează între ele și care te ajută să ai acoperire excelentă a rețelei într-o casă mare.
Practic, un sistem de routere mesh e cam tot ce-ți trebuie ca să ai parte de semnal bun peste tot, iar sistemul Deco X60 poate acoperi până la 464 de metri pătrați, în varianta cu 2 dispozitive (cea testată de mine) sau 650 metru pătrați în varianta cu 3 dispozitive.
Numărul de dispozitive din pachet ar trebui să-l alegi în funcție de suprafața pe care vrei s-o acoperi, pentru că alte diferențe între ele nu sunt.
Sistemele mesh de la TP-Link vin cu o tehnologie numită Seamless Roaming, asta înseamnă că în casa ta va fi o singură rețea Wi-Fi, care va veni de la 2 sau 3 device-uri. În activitatea de zi cu zi asta se traduce printr-o conexiune mult mai stabilă atunci când treci dintr-o cameră în alta sau de la un etaj la altul.
Spre exemplu, dacă ești într-un Zoom Call și treci de la un etaj la altul al casei, semnalul nu ți se va întrerupe deloc, pentru că laptopul sau tableta vor rămâne conectate continuu la rețeaua ta, iar trecerea de la un router la altul se face automat, fără să simți că se întâmplă.
Ei bine, așa cum spuneam și în primul paragraf, mi se pare grozav că există routere foarte performante care arată bine. În cazul Deco X60, am pus unul dintre routere în biroul meu, într-un loc vizibil (chiar pe rafturile unei biblioteci), iar aspectul era unul destul de important. Într-adevăr, de cele mai multe ori pui routerul într-un loc în care să nu-l vezi, doar că sunt și situații în care un router care arată bine e un plus. 😁
Dar iată cum arată cele două routere testate de mine:
Când vine vorba de performanță, Deco X60 are următoarele lucruri importante de menționat:
- tehnologie Wi-Fi 6, cea mai recentă tehnologie în materie de Wi-Fi;
- posibilitatea de a susține până la 150 de dispozitive conectate simultan;
- dual band: viteze de până la 2402 Mbps în banda de 5 GHz și 574 Mbps în banda de 2.4 GHz;
- WPA3, pentru o criptare mai bună a parole rețelei tale Wi-Fi.
Dacă ar fi să ne uităm la modul de conectare a routerului la rețea, cu Deco X60 e foarte simplu: conectezi cablul de rețea într-unul dintre routere, apoi deschizi pe telefon aplicația TP-Link Deco (disponibilă atât pentru iOS, cât și pentur Android) și urmezi pașii de-acolo. La final o să ai setată rețeaua ta Wi-Fi, iar partea de setup tehnic s-a încheiat.
Al doilea și, eventual, al treilea router din pachet se conectează la priză pur și simplu și preiau ele, singure, rețeaua de la routerul principal, pe care o trimit mai departe în casă. Deci setup-ul se face doar o dată, cu primul router, că restul își fac treaba singure.
Ca să fii sigur că s-au conectat routerele cum trebuie, ai grijă să fie aprins LED-ul verde din partea de jos pentru fiecare router, ca în fotografia de mai jos.

Dar stai, că ai și antivirus integrat direct in router
Da, ai citit bine. Sistemele Deco X60 vin și cu antivirus integrat. Din aplicația mobilă TP-Link Deco vei putea activa protecția antivirus de la TP-Link. Asta înseamnă că orice dispozitiv conectat la rețeaua ta de-acasă va fi protejat, iar asta e important în special pentru dispozitivele din categorai smart home, pentru că becurile sau prizele inteligente n-au în spate sisteme de operare atât de bine puse la punct (cum e cazul smartphone-urilor sau laptopurilor), așa că o protecție a rețelei din partea routerului e mai mult decât binevenită.

Quality of Service personalizabil
Când a apărut sistemul QoS (Quality of Service), știa să facă un singur lucru: îți dădea voie să selectezi ca anumite dispozitive din casă să aibă prioritate când vine vorba de performanța internetului. Și bifai ca laptopul sau consola de jocuri să fie mereu prioritară, iar orice activități desfășurai pe ele funcționau mai bine chiar și când rețeaua era aglomerată.
Ei bine, la Deco X60 acest QoS este mult mai personalizabil. Poți, în continuare, să selectezi ca anumite dispozitive să fie prioritare, dar poți face mai mult de-atât. Spre exemplu, poți seta ca sesiunile de streaming să fie mereu prioritare. Și indiferent de device-ul de pe care se întâmplă sesiunea de streaming, ea va funcționa bine, chiar dacă rețeaua este încărcată.
Sau poți selecta ca Gaming-ul să fie prioritar. Sau, de ce nu, îți poți personaliza prioritatea activităților după bunul plac, așa cum se poate vedea în fotografia de mai jos.

E drept, în ultimii ani am început să folosim mult mai multe dispozitive față de cum o făceam înainte. Iar ecosistemele ne ajută să facem trecerea de la telefon la tabletă și apoi la televizor în doar câteva secunde, urmărind același conținut de pe un dispozitiv pe celălalt de unde am rămas. De-aia cred că e important acest nou tip de QoS, pentru că e mult mai adaptat vremurilor noastre, în care facem trecerea de la un dispozitiv la altul imediat și avem nevoie de semnal bun pe toate.
Ce nu are Deco X60?
Sunt două lucruri care mi se par importante de menționat aici:
- Nu ai porturi USB incluse în router. Eu n-am folosit vreodată, în mod activ, porturile USB de pe routerele pe care le-am avut. Dar dacă pentru tine e important (poate ai vreun HDD extern sau vreun NAS conectat la router), atunci va trebui să-ți îndrepți atenția către alt sistem de routere mesh;
- Ai doar două porturi LAN / WAN. Fiecare router vine cu doar două porturi de LAN / WAN, deci dacă ai multe dispozitive pe care vrei să le conectezi prin cablu la router (cum ar fi televizorul, consola de jocuri sau bridge-ul becurilor inteligente), s-ar putea ca cele două porturi să nu-ți ajungă.
Dar trecând peste lucrurile de mai sus (care, sincer, nu sunt neajunsuri, pentru că sunt lucruri de care cei mai mulți dintre noi nu au nevoie), sistemul de routere mesh Deco X60 mi se pare o achiziție foarte bună. Găsești mai multe detalii tehnice despre el pe site-ul TP-Link, iar dacă vrei să-l cumperi, îl găsești aici.
2 Comments
Excelente recomandari, big like :D
Mulțmesc mult! 🙏🏻