Există un site care te ajută să generezi documente și contracte în câteva minute
De ce merg la fiecare ediție de #bizsmscamp
Dacă o să treci pe la Saschiz (județul Mureș) pe 19 august 2017, n-o să ai ocazia să vezi un sat liniștit într-o zi toridă de vară, dar o să te întâlnești cu niște lucruri mult mai frumoase de-atât. Vei găsi o mare de oameni și o agitație plină de energie. E ziua în care se dă startul concursului de mountain bike Transilvania Bike Trails Race 2017, pe traseul Saschiz, Cloașterf, Meșendorf, Viscri și înapoi Saschiz.
Poate te întrebi cine s-ar aventura pe două roți pe un traseu forestier de 80 de km, tocmai în județul Mureș. Răspunsul e simplu și vine direct de la Cristi Ghergheceanu, președintele executiv al Fundației Adept Transilvania: oameni de pretutindeni. Și nu doar o singură dată, ci în fiecare dintre cei 3 ani de când se organizează concursul.
Stând de vorbă cu Ben Mehedin, Food and Farm Communities Manager, am aflat că întreaga comunitate locală îmbrățișează inițiativa și se implică: „în cadrul acestor activități de dezvoltare se organizează acele acțiuni în care comunitatea vine împreună”. Cu această ocazie, fermierii și producătorii locului își expun produsele cu indicație geografică protejată, iar oamenii vin și se bucură atât de peisajele și de evenimentele din zonă, cât și de bucatele specifice.
De fapt, este vorba despre două proiecte derulate de Fundația Adept Transilvania cu sprijinul Programului de Cooperare Elvețiano-Român. Inițiativele se completează reciproc, având cu scop să promoveze tradițiile și locul: „zona reprezintă o identitate clară și atunci noi promovăm și activități turistice, promovăm și meșteșuguri, promovăm și natura, iar natura are nevoie de infrastructură”, ne spune Ben. Altfel nu am fi înțeles niciodată ce legătură există între gemul săsesc de rubarbă, care se pregătește cu spor în mica bucătărie din spatele centrului Asociației Adept și un concurs de mountain bike. Însă, până la a transforma Saschiz într-un punct de reper turistic care împacă gurmanzii cu amatorii de adrenalină, a fost mult de muncă.
Ben este unul dintre cei care a susținut antreprenorii și producătorii din comunitățile locale să prezinte pe masa de la Bruxelles rețete transmise din moși strămoși pentru a primi indicație geografică protejată. Doar așa am reușit să obținem și noi, ca țară europeană, recunoașterea unor produse tradiționale precum Salamul de Sibiu, Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibănești sau Novacul Afumat de Țara Bârsei.
Și dacă tot am amintit de gemul săsesc de rubarbă, să știi că totul se întâmplă după o rețetă veche, transmisă din generație în generație. Mai mult, gemul așteaptă și el să primească de la Bruxelles indicația geografică.
Felul în care Fundația Adept Transilvania păstrează valorile zonei reprezintă un exemplu demn de o comunitate europeană în plină dezvoltare. Nu doar fermierii și producătorii sunt mai încrezători în viitorul lor, ci toți oamenii care au ajuns aici. Fie că au venit ca să încerce pista de biciclete sau să viziteze localitatea, au înțeles cât de important este să punem în valoare resursele de care dispunem.
Proiectul „Dezvoltarea indicatorilor geografici în România” a fost realizat de către Fundația Adept Transilvania în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Fundația Agridea din Elveția, pentru o perioadă de 3 ani. Proiectul a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Acest articol este realizat în cadrul unei campanii de promovare a proiectelor finanțate prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Celelalte articole din cadrul campaniei pot fi citite aici. Hai și tu să îi cunoști pe oamenii care construiesc o Românie mai responsabilă, pe 17 și 18 iunie, în Parcul Herăstrău din București la ONGFest Civic Break.
foto: Adrian Scutariu