Cea mai bună campanie de marketing din oraşul tău
Uneori îmi doresc să nu se fi inventat telefoanele mobile
Nu ştiu dacă v-am spus, dar eu vreau să fiu cât se poate de „transparent” la campania asta. Nu că până acum aş fi fost opac, dar nu vreau să scriu mesaje astfel încât să aveţi impresia că n-au legătură cu campania, când ele se referă strict la campanie.
Primul articol a fost acum o săptămână şi-l puteţi citi aici. Am scris cam în ce constă campania, cum vă puteţi înscrie şi altele, printre care şi faptul că va urma un articol în care voi detalia care-i treaba cu refinanţarea. Ei bine, ăsta-i articolul. Sunt multe de spus, deci va avea mai multe părţi. Voi începeţi să lecturaţi prima parte.
Ce este, de fapt, refinanţarea?
O luăm cu exemple concrete, ca să fie mai uşor de înţeles. Să zicem că ai făcut un împrumut în bancă pentru a-ţi putea remobila bucătăria. Împrumutul a fost pe 10 ani, iar tu ţi-ai calculat ratele în aşa fel încât să mai ai şi pentru alte cheltuieli din salariul de acum.
Doi ani mai târziu, ai renovat şi baia, alt împrumut, alţi 10 ani, altă bancă, mai mulţi bani daţi băncilor. Aşa te-ai făcut cu două rate lunare.
Acest lucru se mai poate repeta de câteva ori, tu ajungând să ai vreo 3 sau 4 rate pe la diverse bănci, care mai de care pe o perioadă mai lungă. Aici intervine refinanţarea, unde faci un împrumut care-ţi plăteşte toate celelalte 3 datorii, tu rămânând cu o singură rată lunară (aia cu care plăteşti refinanţarea).
Argumente PRO refinanţării
1. Nu mai plăteşti atât de multe rate într-o lună, rămâi cu una la o singură bancă
2. Noua şi singura rată de cele mai multe ori este mai mică decât suma celorlalte rate de până acum. E ca şi cum ai începe de la zero, fără dobânzi adăugate ratei curente.
3. Poţi împrumuta mai mulţi bani decât ai nevoie. De aceea am scris la 2 că rata e mai mică de cele mai multe ori şi nu mereu, pentru că dacă tu împrumuţi atât bani pentru achitarea datoriilor, cât şi un surplus pentru o altă investiţie, e normal ca rata asta să poată fi mai mare decât suma celorlalte, nu?
4. Poţi schimba moneda creditelor de acum. Dacă tu plăteşti rate in euro şi vrei să devină în lei (sau invers), în momentul în care faci refinanţarea, se poate opta pentru acest lucru.
5. Termenul de finanţare se poate lungi, astfel încât să plăteşti mai multe rate, dar mai mici.
6. Ai posibilitatea de a refinanţa atât creditele tale, cât şi ale rudelor apropiate
Argumente CONTRA refinanţării
1. Una din condiţiile pe care le impune refinanţarea este să-ţi asiguri şi să-ţi „pui la bătaie” o ipotecă. Practic, dacă n-ai plătit rata pentru mult timp, rişti să rămâi fără locuinţa pe care-ai pus-o la bătaie.
2. Un calcul eronat al ratei (aici depinde foarte mult de tine, dacă vrei rată fixă, sau variabilă), te-ar putea aduce într-un stadiu în care nu mai poţi achita suma lunară. De aici ne întoarcem la 1 şi vedeţi şi voi unde se ajunge.
Practic, refinanţarea este bună, dar nu pentru oricine. Nu poţi face o refinanţare dacă nu eşti sigur pe ceea ce faci şi dacă nu înţelegi foarte bine în ce constă. Riscul ţi-l asumi şi nu poţi spune că n-ai fost informat de tot ceea ce se întâmplă în cazul în care apar întârzieri de plată.
În articolul viitor vă voi prezenta avantajele pe care le aduce refinanţarea de la BCR şi, mai ales, avantajele pe care le aveţi dacă faceţi o refinanţare în perioada campaniei (6 iunie – 4 iulie). Nu uitaţi că puteţi găsi articolele care au legătură cu refinanţarea accesând tag-ul refinantare.
*photo via