Să scăpăm de frica diacriticelor

Bloggerii, mai ales cei aflaţi la început, au o teamă când vine vorba de diacritice. Fiecare are motivul lui pentru care nu vrea să le folosească, iar eu am să încerc în articolul următor să acopăr unele dintre motive şi să încerc să vă conving să le folosiţi.

1. E greu să scrii şi până mă obişnuiesc, înnebunesc.

Bineînţeles, te referi la transformarea tastaturii în limba română, făcută posibilă de către Windows şi la transformarea tastelor ; ‘ ] \ în diacritice. Am prezentat aici o metodă mult mai simplă de scriere cu diacritice, motiv pentru care n-are rost să mai intru acum în detalii. Crede-mă, că dacă o vei folosi, va fi ca şi cum ai scrie normal şi nu va fi nevoie să te chinui prea mult.

2. Motoarele de căutare mă vor indexa altfel

Fiecare blogger care se gândeşte puţin si la Google, se va gândi, în primul rând, la faptul că oamenii nu obişnuiesc să caute cu diacritice pe Google. Astfel, un articol bine pus la punct dar scris cu diacritice poate apărea cu mult sub un articol prost informat, dar scris fără diacritice.

Gâdeşte-te întâi la factorii pe care-i ia în considerare Google atunci când te indexează. Unul dintre ei ar fi titlul paginii (luat din codul sursă, nu din ceea ce laşi tu să se vadă pe blog), altul ar fi descrierea (la fel, luată din codul sursă) şi tag-urile.

Te-ai gândit vreodată că toate acestea pot fi scrise fără diacritice, iar utilizatorul de rând să nu fie deranjat de asta? Dacă foloseşti un plugin ca All in One SEO Pack sau, mai nou, WordPress SEO, ai posibilitatea ca după ce scrii fiecare articol, să completezi title tag-ul, meta descrierea şi keyword-urile. Dacă scrii articolul cu diacritice, iar acele căsuţe, sunt completate fără diacritice, nu se supără nimeni, iar indexarea pe Google nu mai este atât de mult influenţată. Acelaşi lucru şi când completezi câmpul „Post tags” al fiecărui articol.

3. În loc de diacritice îmi apar semne de întrebare

Problema asta este rezolvabilă şi crede-mă că nu eşti singurul care a întâlnit-o. O rezolvare este descrisă foarte bine aici, dar dacă nu înţelegi, poţi întreba, sau mă poţi ruga să scriu eu un articol despre asta, că nu-i nicio supărare.

4. Sufăr de tulburare tempo-cognitivă

Asta-i gravă, nene, iar leacul este doar la tine. Nu te pot ajuta nici dacă mă chinui. Nu te pot obliga să faci asta, dar să ştii că cititorii tăi te-ar putea aprecia mai mult dacă scrii cu diacritice. Încearcă şi-ai să vezi că după ce-ţi intră în obişnuinţă uiţi şi de tulburare şi de tot.

P.S.: tulburare tempo-cognitivă = lene
P.P.S.: Dacă mai sunt şi alte motive pentru care nu scrieţi cu diacritice, daţi de ştire într-un comentariu. Le vom dezbate împreună.

Lasă un comentariu

28 comentarii

 • Gabriel Ungureanu 2 Noi 2010, ora 13:12

  Pentru asta incearcă te rog să schimbi și Encoding-ul paginii, să știe browserele ce set de caractere folosești: http://en.wikipedia.org/wiki/Character_encodings_in_HTML

  • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 16:57

   cu asta mi-ai dat o lovitura sub centura de nu ma vad. acum ceva timp am facut prostia sa sterg meta tags-urile din header.php, tocmai pentru ca instalasem un super plugin de SEO si m-am gandit ca ele-s degeaba acolo. din greseala, am sters si Encoding-ul paginii si nu stiam de ce unii vizitatori vad prostii in loc de diacritice.

   Iti super multumesc pentru comentariu!

 • Dan Ciulea 2 Noi 2010, ora 13:13

  ai ceva cu mine?
  vezi ce descriere am la blog…numa’ vezi! :D

  • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 16:59

   eu daca am ceva cu tine? tu ce ai cu diacriticele? de ce esti suparat pe ele?

   apropo, dojoblog.info parca avea „ganduri fara diacritice” la descriere, pana s-a razgandit si a transformat-o in „ganduri (acum) cu diacritice”. De atunci s-au adus multe modificari blogului si nu cred ca mai are descrierea. Totusi, ar fi o idee sa faci si tu marele pas :-:

   • Dan Ciulea 2 Noi 2010, ora 17:17

    ma io am glumit ;-)
    dojoblog nu avea descriera aia, arhi o avea trecuta ca si „fara diacritice”
    si „marele pas” nu se face decat cand esti pregatit :D

   • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 16:26

    de arhi nu stiu, dar la dojo sunt sigur ca am avut descrierea asta. ma rog, noi asteptam sa fii pregatit :D

 • Cipri 2 Noi 2010, ora 13:18

  Articolul este foarte bun, dar am totuși ceva de comentat. Și aș prefera să pui comentariul meu la gategoria critici constructive.
  Dacă tot vorbești despre diacritice, folosește-le pe cele corecte, tu le folosești pe cele turcești, nu cele românești. E vorba de ț-ţ ș-ş. Cel mai probabil, folosești Windows XP…

  • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 17:02

   folosesc Windows 7 şi să mor de ştiam că există diacritice turceşti şi româneşti. Acum nu prea ştiu cum să fac să fie alea corecte, că diacriticele mele sunt impuse de programul de care ziceam la începutul articolului. Dacă ai vreo soluţie, o aştept cu mare drag

 • A.Dragos 2 Noi 2010, ora 15:11

  Eu de la inceput am ales sa scriu cu diacritice. E un blog scris in romana deci am preferat sa fie scris ca atare, corecta gramatical.

 • Cipri 2 Noi 2010, ora 15:24

  Dragoș, și tu folosești aceleași diacritice turcești ;)

 • DrCriss 2 Noi 2010, ora 15:40

  @Cipri Nu multe persoane fac diferența între diacritice turcești și cele românești, respectiv cele cu virgulă și cele cu sedilă :)

  • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 17:05

   văd că şi tu le foloseşti pe cele româneşti. care-ţi este secretul?

   • DrCriss 2 Noi 2010, ora 17:09

    Un magician nu-și dezvăluie niciodată secretele…. dar eu nu sunt magician. Și nu am secrete :)) Folosesc Windows 7 și probabil de asta. Însă nu dau importanță prea mare chestiei ăleia cu diacritice turcești vs diacritice românești. Dacă @Ciprian ne va și arăta cum să scriem cu diacritice românești dacă nu avem Windows 7 ar fi foarte frumos din partea lui :D

   • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 17:14

    no’, păi şi eu tot Windows 7 folosesc, dar nu vrea să-mi bage diacritice din ţara mea natală, mă trimite la turci

   • DrCriss 2 Noi 2010, ora 17:18

    Păi, să-ți zic o șmecherie.. în dreapta jos, acolo unde scrie RO, trebuie să fie și o tastatură. Apasă pe ea și selectează „Romanian (standard)” (sau „Română (standard)” dacă ai windows-ul tradus în română). Probabil tu acum ai „traditional” selectat

   • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 16:28

    la mine nu ţine treaba. eu am diacritice impuse de softul de la diacritice.ro. şi am selectat acolo în dreapta jos Română cu alt dreapta. Deci nu prea am cum să intervin. Până una-alta, mă descurc cu astea, că tot diacritice sunt, iar mulţi nu fac diferenţa intre ele (eu nici nu ştiam că există până acum 10 minute)

   • Andrei 2 Noi 2010, ora 19:29

    Lasa ca ziceai ca ti-a placut acolo.

   • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 20:49

    da, intr-adevăr, dar sufletul tot la România mi-a rămas.

 • Cipri 2 Noi 2010, ora 17:24

  Pentru Windows 7 trebuie doar să alegi „Romanian (Standard)” de la butonul cu tastatura aia micuță care apare lângă RO – în bară, lângă ceas.
  Pentru sisteme de operare mai vechi găsești aici instrucțiuni și kit-uri de instalare.
  Chiar zilele trecute am scris un articol despre diacritice.

 • Eva 2 Noi 2010, ora 18:17

  Pe blogul meu scriu cu diacritice si-mi place. Adica fara ele am impresia ca textul arata aiurea. Dar cand las comentarii pe alte bloguri nu le mai folosesc, nu stiu de ce.

  • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 18:22

   Si eu las comentariile fara diacritice. Tot la fel, nu stiu de ce. Probabil din cauza punctului 4 al articolului :))

 • Tomata cu scufita 2 Noi 2010, ora 18:28

  Io am alta solutie, care altora li se poate parea o prostie sau si mai grea decat scrierea efectiva cu diacritice.
  Scriu postul in Word, iar pentru ţ scriu tt, pentru ă aa, pentru â ah, pentru î ih si pentru ş ss. :D Si la urma dau replace.

  Asa m-am obisnuit si imi e deja foarte usor.
  Nu scriu decat posturile cu diacritice. In comentarii, pe twitter, faceook prin alte parti scriu fara ele.

  • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 18:33

   aoleu, dar mie mi se pare uber greu aşa :)) dar nu te trezeşti că scrii aa sau ah în comentarii fără să vrei?

 • Tomata cu scufita 2 Noi 2010, ora 19:17

  Cum sa nu? Dar imi dau seama repede. :P Stiu ca pare si mai greu, dar naiba stie cum m-am obisnuit.

 • Moroi 4 Noi 2010, ora 20:31

  Mi se pare cel mai de bun simţ , că dacă strămoşii tăi ţi-au lăsat o limbă în forma în care e măcar să ai atât bun simţ să o păstrezi în forma în care e. Indiferent dacă eşti blogă, neblogăr, lăbar , sau analfabet. Scriusl cu diacritice te face român. Plus că eviţi confuziile create de cuvinte ca „rata” (a rata , raţă) şi altele de gen.

  Şi lipsa diacritucelor ar mai trece cumva neobservată dar pe Lăcrămioara nu o mai cheamă Lăcrămioara în online ci L@cr@m110ara. Costel e C0s7elush , şi alte căcaturi de genul ăsta…

  • Florea Cristian 4 Noi 2010, ora 23:34

   online-ul si tinerii in general se cam duc de rapa, cel putin cand vine vorba de scris si gramatica. in ritmul asta nu stiu unde o sa ajungem. eu incerc sa-i educ pe cititorii blogului meu si, eventual, pe bloggerii aflati la inceput care mai trec pe-aici, dar mai mult de-atat nu cred ca pot sa fac.