Verifică scorul FICO: Cum afli scorul de la Biroul de Credit gratuit și rapid

Dacă a venit momentul să-ți mai iei un credit, ar fi bine să știi care e scorul de la Biroul de Credit (sau scorul FICO) cu care pornești la drum. În funcție de scor, ți-e mai simplu să iei decizii legate de creditul la care urmează să aplici.

Dacă vrei să verifici scorul de credit online gratuit, dă click aici.

Ce este scorul de la Biroul de Credit

Scorul de credit, cunoscut și ca scorul FICO, este un număr calculat pe baza unui algoritm. Acest număr le arată băncilor și IFN-urilor cât de riscant e să-ți acorde un credit, pe baza istoricului tău de creditare. Majoritatea băncilor și IFN-urilor folosesc scorul FICO atunci când decid să-ți acorde un împrumut, deci e bine să-l știi înainte să mergi să ceri un credit nou.

În principiu, dacă în trecut ai fost fost rău-platnic s-ar putea ca scorul tău de credit să nu fie unul foarte bun și să-ți fie greu să obții un credit nou. Dar hai să vedem cum se calculează acest scor.

Cum se calculează scorul FICO de către Biroul de Credit

Scorul FICO este un număr cuprins între 300 și 850. Dacă ai un scor cuprins între 740 și 850, se consideră că ai un scor excelent. Dacă ai un scor de 550 se consideră că ai un scor mediu, iar dacă ai 300 sau apropiat de 300, se consideră că ai un scor slab.

Scorul de credit este calculat luând în considerare mai multe variabile, cum ar fi:

  • istoricul tău de plată;
  • datoria curentă;
  • durata conturilor de credit (altfel spus, numărul mediu de luni de la acordarea creditelor);
  • numărul de interogări (cereri de noi credite);
  • mixul de credit (adică ce fel de credite ți s-au acordat până acum).

Un scor de credit bun îți oferă ușurință în obținerea de credite noi și acces la oferte de credit mai avantajoase. Un scor de credit slab ar putea duce la refuzuri în ceea ce privește acordarea unui nou credit sau la acordarea creditelor cu dobânzi mai mari (pentru că reprezinți un risc mai mare).

Ca idee, analiștii financiari spun că pentru a fi confortabil cu rata pe care o plătești lunar, ar trebui să plătești maximum 30% din veniturile tale lunare.

Deci scopul e să încerci să obții o rată care să reprezinte mai puțin de 30% din ceea ce încasezi în fiecare lună, ca să nu ajungi să întârzii cu plățile și ca să știi că poți duce acel credit liniștit. Dacă poți duce creditul liniștit și nu întârzii cu plățile, se va vedea asta și în scorul tău de credit.

Scorul de la Biroul de Credit poate influența următoarele aspecte legate de obținerea unui nou împrumut:

  • decizia de aprobare a creditului;
  • valoarea împrumutului acordat;
  • avansurile de care trebuie să dispui;
  • dobânzile și comisioanele;
  • gradul de îndatorare;
  • gradul de acoperire cu garanții.

De ce e bine să verifici scorul de credit online

Dacă mergi să verifici scorul tău de credit direct la o bancă, riscul e ca acea interogare să ducă la o scădere a scorului de credit. Asta se întâmplă pentru că în anumite situații verificarea scorului FICO la bancă se contorizează ca și cum ai fi încercat să iei un nou credit.

Din acest motiv e mai sigur să faci asta online, pentru că nu va influența în niciun fel scorul tău de credit.

Dacă vrei să-ți verifici scorul de credit online, o poți face dând click aici.

Verifică scorul FICO: Cum afli scorul de la Biroul de Credit gratuit și rapid

Scorul de credit online este un tool oferit de Ocean Credit, un start-up românesc, Instituție Financiară Nebancară, care se află pe piața din România de mai bine de 5 ani de zile. Ei oferă pentru persoane fizice credite rapide, pe perioade de 15 zile, 3 luni sau 12 luni, pentru cheltuieli neprevăzute.

Oricum, verificarea scorului de credit online nu te obligă la achiziția unui credit nou. Tot ce-ți trebuie ca să verifici scorul de credit e să introduci CNP-ul, numele și numărul tău de telefon și vei afla scorul instant.

Iar dacă ai un scor de credit mic, află de aici cum să faci să-l îmbunătățești.

Cât de rapid se actualizează scorul de la Biroul de Credit

Scorul FICO este dinamic. El se generează pe baza istoricului tău și poate să difere chiar și de la o săptămână la alta. În anumite situații, 20 sau 30 de puncte în plus sunt tot ce-ți trebuie pentru a obține un credit nou, așa că s-ar putea să-ți fie mai bine să aștepți recalcularea sau să iei un credit pe termen foarte scurt pentru a ajuta la creșterea scorului. Apropo, uite aici un studiu care arată cum se întâmplă creșterea scorului.

Ocean Credit recomandă să verifici scorul FICO o dată pe lună ca să știi permanent cum stai. Sau, dacă nu faci asta lunar, s-o faci neapărat înainte de a cere un credit nou, pentru că e important să nu mergi să ceri creditul dacă știi că ai un scor mic, pentru că asta ar putea duce la un refuz și ar afecta și mai mult scorul tău de credit.

10 Comments

  1. Daniela 27 ianuarie 2021
  2. Iulian Laz 27 aprilie 2021
  3. Zoltan 27 iulie 2021
    • Andrei 10 noiembrie 2022
  4. Eduard 2 noiembrie 2021
  5. PÎRVU GEORGE VIRGIL 20 aprilie 2022
  6. Andrei 10 noiembrie 2022
  7. Bran salbisanu Ilie madalin 3 iulie 2023

Leave a Reply