De ce pleacă oamenii de pe WhatsApp
iPhone-ul poate să-și schimbe fundalul zilnic. Uite cum faci asta
Dacă a venit momentul să-ți mai iei un credit, ar fi bine să știi care e scorul de la Biroul de Credit (sau scorul FICO) cu care pornești la drum. În funcție de scor, ți-e mai simplu să iei decizii legate de creditul la care urmează să aplici.
Dacă vrei să verifici scorul de credit online gratuit, dă click aici.
Ce este scorul de la Biroul de Credit
Scorul de credit, cunoscut și ca scorul FICO, este un număr calculat pe baza unui algoritm. Acest număr le arată băncilor și IFN-urilor cât de riscant e să-ți acorde un credit, pe baza istoricului tău de creditare. Majoritatea băncilor și IFN-urilor folosesc scorul FICO atunci când decid să-ți acorde un împrumut, deci e bine să-l știi înainte să mergi să ceri un credit nou.
În principiu, dacă în trecut ai fost fost rău-platnic s-ar putea ca scorul tău de credit să nu fie unul foarte bun și să-ți fie greu să obții un credit nou. Dar hai să vedem cum se calculează acest scor.
Cum se calculează scorul FICO de către Biroul de Credit
Scorul FICO este un număr cuprins între 300 și 850. Dacă ai un scor cuprins între 740 și 850, se consideră că ai un scor excelent. Dacă ai un scor de 550 se consideră că ai un scor mediu, iar dacă ai 300 sau apropiat de 300, se consideră că ai un scor slab.
Scorul de credit este calculat luând în considerare mai multe variabile, cum ar fi:
- istoricul tău de plată;
- datoria curentă;
- durata conturilor de credit (altfel spus, numărul mediu de luni de la acordarea creditelor);
- numărul de interogări (cereri de noi credite);
- mixul de credit (adică ce fel de credite ți s-au acordat până acum).
Un scor de credit bun îți oferă ușurință în obținerea de credite noi și acces la oferte de credit mai avantajoase. Un scor de credit slab ar putea duce la refuzuri în ceea ce privește acordarea unui nou credit sau la acordarea creditelor cu dobânzi mai mari (pentru că reprezinți un risc mai mare).
Ca idee, analiștii financiari spun că pentru a fi confortabil cu rata pe care o plătești lunar, ar trebui să plătești maximum 30% din veniturile tale lunare.
Deci scopul e să încerci să obții o rată care să reprezinte mai puțin de 30% din ceea ce încasezi în fiecare lună, ca să nu ajungi să întârzii cu plățile și ca să știi că poți duce acel credit liniștit. Dacă poți duce creditul liniștit și nu întârzii cu plățile, se va vedea asta și în scorul tău de credit.
Scorul de la Biroul de Credit poate influența următoarele aspecte legate de obținerea unui nou împrumut:
- decizia de aprobare a creditului;
- valoarea împrumutului acordat;
- avansurile de care trebuie să dispui;
- dobânzile și comisioanele;
- gradul de îndatorare;
- gradul de acoperire cu garanții.
De ce e bine să verifici scorul de credit online
Dacă mergi să verifici scorul tău de credit direct la o bancă, riscul e ca acea interogare să ducă la o scădere a scorului de credit. Asta se întâmplă pentru că în anumite situații verificarea scorului FICO la bancă se contorizează ca și cum ai fi încercat să iei un nou credit.
Din acest motiv e mai sigur să faci asta online, pentru că nu va influența în niciun fel scorul tău de credit.
Dacă vrei să-ți verifici scorul de credit online, o poți face dând click aici.
Scorul de credit online este un tool oferit de Volt, o aplicație financiară care te ajută să înțelegi mai bine statusul creditelor tale, să transferi bani instant între orice bancă, dar și să iei decizii mai înțelepte din punct de vedere financiar.
Cât de rapid se actualizează scorul de la Biroul de Credit
Scorul FICO este dinamic. El se generează pe baza istoricului tău și poate să difere chiar și de la o săptămână la alta. În anumite situații, 20 sau 30 de puncte în plus sunt tot ce-ți trebuie pentru a obține un credit nou, așa că s-ar putea să-ți fie mai bine să aștepți recalcularea sau să iei un credit pe termen foarte scurt pentru a ajuta la creșterea scorului. Apropo, uite aici un studiu care arată cum se întâmplă creșterea scorului.
Volt recomandă să verifici scorul FICO o dată pe lună ca să știi permanent cum stai. Sau, dacă nu faci asta lunar, s-o faci neapărat înainte de a cere un credit nou, pentru că e important să nu mergi să ceri creditul dacă știi că ai un scor mic, pentru că asta ar putea duce la un refuz și ar afecta și mai mult scorul tău de credit.
13 Comments
Multumesc mult pentru informatie!!
Mă bucur că am putut fi de folos. 😁
Multumesc de informatie. Aveti idee daca interogarea scorului afecteaza scorul in sine?
Nu, nu-l afectează.
Bună ziua oare în ce data a luni se actualizează scorul fico…am momentan 557
Il puteti afla oricând, așa cum scrie și în artiolul de pe site-ul biroului de credit .
Buna ziua,
Aveti idee daca o terta parte poate verifica scorul FICO al unei persoane, in vederea crearii unui raport de risc? Am pus bazele unui sistem de tenant screening, iar includerea acestor informatii in raport ar fi importante. Multumesc anticipat
Bună zioa am întrat în baza biroului de credit București asa cum prevede legea am dreptul o singură dată pe an să-mi rectific datele cu caracter personal am dat rectificare și la 2 ore am verificat situația ie aceeași ce pot să fac
Tin minte ca anul trecut aveam un Scor FiCO de 703….am un card de credit de prin 2015 , pe care mereu l-am folosit responsabil. M-a mâncat undeva sa mă uit la factorii care influențează scorul FICO și așa am observat ca singurii parametrii unde stăteam mai prost era la „Numărul de credite” având doar unu. Zis și făcut …încep sa caut credite online , fac doua credite rapide unde am returnat banii în aceeași zi Lucrul asta , m-a depunctat pentru 6 luni cu -53 de puncte :)) . Am dat email la biroul de credit , cu toate ca știam ca în general la orice hard check scorul scade cu ( -10 , -’70 puncte) după cele 6 luni , crescuse la 703 de la 701 . Dar după încă o luna am ajuns la 760 …lucru care e mai mult decât execelent.
Ca o paranteza în Uk se folosesc 3 agenții de credit scoring, unde se iau în calcul atât abonamentele la telefonie și utilități, pe cât și alți parametrii . Mi-a fost mult mai ușor sa îmi deschid 4 carduri de credit , chiar dacă am forțat-o putin…..cam mult, dar nu se compara cu România. La cele ipotecar-imobiliare dobânda e de 3 la suta……
Eu m-am chinuit pe salariu minim pe economie sa îmi fac card de credit la bănci și nu am reușit la nici una . Bă nu aveam vechimea, bă nu aveam varsta (Garanti nu oferea credite/carduri de credit persoanelor sub 26 de ani, bă tot felul de criterii ) așa ca apelasem la un IFN. …..
Cel mai usor e tot in Franta. Nu tu scor FICO . Vrei casa? simplu…adeverință de la locul de munca cu salariu pe ultimele 3 luni și poți aplica liniștit pentru un credit ipotecar.
Vreau sa aflu scorul FICO
Buna Ziua,
Dacă am una sau două întârziere pentru că am plătit o rata întârziată exact după 31 de zile, deci în cât timp va dispărea această întârziere din statutul meu în biroul de credit, mulțumesc
Salutare,
Din câte știu eu, întârzierea se șterge peste 4 ani de zile. Uite aici detalii: https://www.volt.ro/blog/ce-inseamna-raportarea-negativa-la-biroul-de-credit
Îmi vreau situația pe email