Review Monitor Xiaomi 23.8″ – design simplu și margini subțiri
Comenzi Banggood – ce trebuie să știi dacă n-ai mai comandat niciodată
Ne-am mutat recent dintr-o garsonieră într-un apartament cu trei camere. Așa cum ne așteptam, pentru doi oameni care își câștigă existența din mediul online, dintre care unul mega pasionat de gadget-uri (adică eu), un singur router (și ăla vechi) nu făcea față chiar cum ne așteptam.
Adică aveam viteză decentă în toate camerele, dar eu sunt genul de om care vrea să beneficieze de viteză maximă, indiferent de locul din casă în care se află.
Citisem de mult timp despre sistemele Wi-FI mesh și despre avantajele cu care vin ele, dar nu am avut cum să testez pe bune un astfel de sistem până acum. Așa că, prin amabilitatea celor de la TP-Link, am primit în teste un sistem mesh TP-Link Deco P9.
L-am testat și mi se pare cea mai potrivită soluție pentru a avea conexiune de internet stabilă și cu viteză într-o casă mare.
Ce este sistemul Wi-Fi mesh
În general, un sistem mesh este un pachet care îți oferă două sau trei device-uri care pot funcționa ca routere individuale, dar care cel mai bine se înțeleg când comunică între ele. Astfel, îți pot oferi o rețea stabilă chiar și într-o casă mare, cu etaj, iar dispozitivele pe care le conectezi vor face trecerea de la un router la altul fără să-ți pice conexiunea în timp ce te plimbi prin casă.
Iată de ce, din punctul meu de vedere, sistemul mesh funcționează cel mai bine dacă ai o casă mare:
1. O singură rețea în toată casa – Așa cum ziceam mai sus, sistemul mesh funcționează în așa fel încât o să ai o singură rețea WiFi în toată casa, iar dispozitivele pe care le folosești decid la care dintre routere se vor conecta în funcție de locul în care te afli în casă. Nu vei simți deloc faptul că smartphone-ul tău trece de la un router la altul chiar și atunci ai un video call și nici nu vei ști când face acea trecere. 😁
2. Acoperire cum n-ai mai avut – Routerele din sistemul Deco P9 au powerline integrat, asta înseamnă că pot comunica între ele atât wireless, cât și folosind rețeaua de curent electric, pentru a oferi o rețea bună chiar și printre pereți groși sau în case foarte mari. Acoperirea pe care o promit este de 560 de metri pătrați, ceea ce e enorm.
În general, range extenderele clasice trebuie să se conecteze la routerul principal ca să poată da un semnal mai bun în altă cameră, dar dacă ai o casă întinsă pe sistem de vagon, probabil range extenderul din ultima cameră nu va putea comunica cu routerul principal din prima cameră, deci nu-ți va fi de foarte mare folos. În schimb, în sistemul mesh, routerele comunică toate între ele, indiferent de distanța pe care o ai până la routerul principal.
Mai mult, dacă scoți din priză unul dintre routerele din rețea, celelalte se vor replia automat astfel încât să încerce să-ți ofere acoperire bună până când îl repornești pe cel scos din priză.
3. Nu mai ții toate dispozitivele LAN conectate în același loc – asta e o problemă care poate fi evitată în casele cu prize LAN prinse în pereți, dar în cele care nu au astfel de prize, lucrurile stau cam așa: ai un loc în casă (de obicei sub televizor), în care pui toate dispozitivele conectate prin cablu: router, Apple TV, consolă de jocuri, bridge-ul de la becurile inteligente etc.
Practic, cu un router normal, tot ce se conectează prin cablu trebuie legat direct la router și ar trebui să stea într-un singur loc, ocupând 15 prize și încurând cablurile între ele.
Când vine vorba de sistemul mesh, fiecare router în parte are porturile lui LAN, în care poți conecta ce device-uri vrei tu. Practic, dacă nu ai prize LAN trase prin pereții casei, cu sistemul mesh poți conecta imprimanta la internet în dormitorul mic, consola de jocuri în sufragerie, iar bridge-ul de la becurile inteligente în dormitorul mare. Ele vor funcționa fix la fel, numai că nu mai stau toate într-un loc.
Alte avantaje ale sistemului mesh Deco P9
- Ai o aplicație mobilă din care faci toate setările. De la setup-ul inițial, până la verificarea dispozitivelor conectate la rețea, dacă vrei să ții o evidență asupra acestora;
- Control parental prin intermediul aplicației mobile, lucru care îți permite să blochezi anumite site-uri sau să închizi internetul doar pe dispozitivele pe care le folosește copilul, fără să fii nevoit să oprești internetul în toată casa;
- Update over the air pentru toate dispozitivele. Modelele testate de mine aveau o versiune nouă de soft, așa că am dat click pe Update Deco în aplicație și în 5 minute aveam noua versiune instalată. Simplu, fără să fiu nevoit să descarc fișiere în laptop și să le încarc în router.
- O singură rețea pentru toată casa. Anumite routere te obligă să ai o rețea 2.4 G și una 5 G. Cea de 2.4 poate fi văzută de dispozitivele mai vechi și, în general, de device-urile inteligente, iar cea de 5 are viteză mai bună, doar că poate fi văzută doar de dispozitive mai noi. Ei bine, sistemul Deco P9 îți oferă ocazia de a avea o singură rețea WiFi și decide dacă funcționează în sistem de 2.4 G sau 5G pentru fiecare dispozitiv în parte, în funcție de nevoile acelui dispozitiv;
- Notificări pe mobil de fiecare dată când un dispozitiv nou se conectează la rețea;
- Posibilitatea de a stinge LED-urile de tot sau a le programa să se stingă noaptea, ca să nu te deranjeze când dormi. Cu toate că design-ul sistemul P9 e atât de bine gândit încât LED-urile nu ies foarte tare în evidență. O să vezi în fotografiile de mai jos. 😁
- Posibilitatea de a conecta până la 100 de device-uri;
- 3 ani garanție;
- Posibilitatea de a conecta și alte routere din gama Deco de cele din suita P9. Practic, dacă ai deja unul sau două routere Deco, le poți conecta pe toate între ele pentru o acoperire și mai mare.
Cum arată sistemul mesh Deco P9?
Ca în fotografiile de mai jos. Design-ul mi se pare foarte frumos și minimalist, iar forma cilindrică se potrivește în orice casă și ocupă puțin spațiu.
Dacă dorești să vezi care sunt specificațiile tehnice ale sistemului Deco P9, te invit să accesezi acest link. Dacă vrei să-l cumperi, îl găsești la eMag cu un preț de 950 de lei în acest moment.
Vezi și:
1 Comment
[…] Citește și: Sistemul Wi-Fi mesh, cel mai potrivit pentru o casă mare. Uite de ce […]