Ieri anunțam pe Facebook că cei de la Philips mi-au trimis un cadou super interesant și anume un sistem de iluminat inteligent numit Philips Hue. Cochetam de ceva timp cu ideea de a-mi cumpăra un sistem de iluminat inteligent și, în cele din urmă, se pare că a venit cadoul la mine, nu m-am mai dus eu la el. :)) Am testat Philips Hue aseară, acasă. Am făcut și-un video pe tema asta, pe care te invit să-l vezi mai jos. Iar de alte detalii ne ocupăm după.
Acum, dacă ai văzut filmul, probabil ai niște curiozități pe care o să încerc să le acopăr mai jos. Dacă mai ai și alte întrebări, te rog să-mi spui.
Cum conectezi și configurezi bridge-ul
E de-ajuns să conectezi bridge-ul la router, prin acel cablu de rețea pe care l-ai văzut în clip, apoi instalezi aplicația Philips Hue (download pentru iOS și Android). Când deschizi aplicația, aceasta va căuta automat acel bridge, iar când îl găsește, îți spune să apeși pe singurul buton pe care acesta îl are pentru a realiza conexiunea. După ce ai făcut conexiunea, aplicația identifică becurile instalate și te duce printr-un proces de setare a acestora, în urma căruia decizi care bec aparție cărei camere și cum să se numească fiecare.
Cum conectezi Siri la Philips Hue
În aplicația Philips Hue ai și o setare numită „Siri Voice Control”. Când intri acolo, îți va fi explicat cum se face conexiunea. Nu uita că trebuie să ai activată funcția Siri din iPhone-ul tău (Configurări – Siri – On).
Cum conectezi HomeKit-ul la Philips Hue
Așa cum ai văzut în filmulețul de mai sus, eu am făcut niște setări din aplicația Locuință (HomeKit), care vine preinstalată pe iPhone începând cu iOS 10. Această aplicație te ajută să poți administra dintr-un singur loc toate dispozitivele inteligente de la tine din casă. Fiecare kit Philips Hue vine cu un cod generat special pentru acest HomeKit, iar în momentul în care configurezi bridge-ul, ți se cere și acest cod, pentru a-i spune iPhone-ului cum să identifice becurile din aplicația HomeKit. Dacă nu ai sărit peste acest pas în momentul în care ai configurat bridge-ul, aplicația HomeKit ar trebui să găsească imediat cele 3 becuri și să te poți juca cu ele cum vrei.
Dacă ai două iPhone-uri în casă și vrei ca amândouă să aibă acces la becuri din aplicația HomeKit, trebuie ca persoana care a făcut setările bridge-ului să deschidă aplicația, să apese pe acea săgeată din stânga-sus și apoi să adauge celălalt iPhone ca invitat, cu adresa de mail cu care a fost configurat iPhone-ul respectiv. Ca în imaginea de mai jos.
Nu știu dacă ai observat, dar în imaginea de mai sus scrie și „Centre de locuință – Apple TV”. Dacă ai un Apple TV în casă (trebuie neapărat să fie a 4-a generație, din câte am citit) sau o tabletă care stă mereu acasă, le poți folosi ca să accesezi de la distanță obiectele inteligente din casă. Sistemul funcționează destul de simplu: atât pe iPhone, cât și pe Apple TV trebuie să fii conectat la același cont iCloud. Dacă e așa, poți să închizi lumina din casă de oriunde te-ai afla. Cu ajutorul acelui cont iCloud, iPhone-ul îi transmite Apple TV-ului că ai închis lumina, iar Apple TV-ul trimite informația mai departe către bridge-ul de la Philips Hue.
Alte trucuri
În filmuleț am zis, pe fugă, despre IFTTT, despre care am scris și aici. IFTTT se înțelege foarte bine cu Philips Hue, motiv pentru care te invit aici, să vezi toate trucurile pe care le pot face împreună. Eu până acum mi-am activat asta, opțiunea de a închide toate becurile din casă prin email. Practic, dacă trimit un mail cu subiectul #hueoff, mi se închid becurile din casă. Am activat-o mai mult pentru că nu-mi venea să cred că funcționează. :)) Și se pare că merge, pe testate.
Încă ceva: dacă ai în telefon o imagine cu niște culori grozave, poți încărca acea imagine în aplicația Philips Hue, și să faci în așa fel încât becurile din casa ta să preia acele nuanțe și să le redea în locuință.
În loc de încheiere
Mă bucur că trecem ușor-ușor la ceea ce se numește Internet of Things, adică o lume în care toate device-urile sunt conectate între ele cu ajutorul internetului, iar ceea ce a făcut Philips cu acest Philips Hue mi se pare incredibil, mai ales că sistemul este foarte stabil, deși ai putea crede că încă se află la început.
Sistemul pe care l-am testat eu mai sus poate fi cumpărat de aici, iar dacă vrei să urmărești ce mai fac cei de la Philips în materie de obiecte luminoase, te invit să le dai un like aici.
Chiar săptămâna trecută am facut un research despre sistemul de iluminat Philips Hue. #musthave
Chiar că #musthave! :D
Ce tari sunt! Gata, pe wishlist :D
He, he. :D Să-mi zici cum ți se par după ce le iei.
400 ron un bec?!
Păi stai, că nu cumperi doar becurile. E și acel bridge.
corect. si urmatoarele 3 becuri ai idee cat costa? fara bridge.
E vreo 200 de lei unul:
Cat costa o jucarie din asta?
Am pus un link chiar la finalul articolului. :D
col beibi
Nu-i așa? :D
Si daca vreau doar bec cu lumina colorata gestionat din telefon? Fara alte smecherii… Asta o fi bun? Ca e si mult mai ieftin, nu mai zic. https://www.youtube.com/watch?v=jdtaAIxx5lY
N-aș ști să-ți răspund, din păcate, că nu l-am testat.