Socializarea online ne ajută până la urmă

„Petreci prea mult timp în faţa calculatorului, deja nu mai ai viaţă socială”. Parcă auzi asta tot mai des, nu? Încă nu eşti de nedezlipit de PC, dar parcă jumătate din timpul tău liber îi este dedicat online-ului, iar din punctul unora de vedere, chiar nu e bine având în vedere că îţi strici ochii şi te dezlipeşti de realitate.

Fie că vorbeşti pe twitter, Facebook sau că foloseşti alte minunăţii care mai sunt acum la modă, tu socializezi. Chiar dacă îi cunoşti personal pe acei oameni sau nu, tot socializare se numeşte. Cei din afara ariei tale, care nu au tangenţă cu Facebook-ul, iar de Twitter nici măcar n-au auzit, au impresia că socializarea asta despre care tot vorbeşti tu este pierdere de vreme, nimic altceva.

Articolul ar trebui să fie pentru ei, dar sunt sigur că ei nici măcar nu citesc bloguri, deci vă rog pe voi să le transmiteţi câte ceva când prindeţi ocazia.

Socializarea online ajută, doar că trebuie făcută cu cap. Din toţi oamenii pe care îi urmăresc pe twitter şi cu care obişnuiesc să discut mai multe, absolut niciunul nu este rupt de realitate. Noi, deşi o facem online, de multe ori discutăm despre lucrurile care se întâmplă afară.

Şi nu e bârfă din aia gen: „Uite-o pe Lili, a venit soţul ei şi au plecat amândoi în Italia. Acum sunt nişte italieni jegoşi care câştigă bani mulţi. Au uitat de unde au plecat”. Adică nu vorbim despre alţii cu iz de invidie. Noi, când discutăm despre offline, relatăm întâmplările noastre vieţii virtuale. Şi noi trăim în offline. Iar când eu îmi petrec 50% din timpul liber scriind pe twitter, tu o faci uitându-te la TV. Eu primesc feedback la ceea ce-mi debitează mintea, dar tu? Îţi răspunde TV-ul la întrebări şi la poveşti? Nu cred.

Dar bine, asta e gândirea ta, noi ne pierdem timpul în online şi ne distrugem viaţă socială. Noi prin online cunoaştem oameni faini cu care, la un moment dat, ne întâlnim şi discutăm. Tu cu actorii de la TV nu te întâlneşti, dar tot noi suntem ăia care greşim, nu?

Lasă un comentariu

9 comentarii

 • Alexander 12 Feb 2010, ora 00:31

  lucrurile sunt mai complicate in opinia mea. eu consider ca aproape 90% din socializarea online este bazata pe premise si cunostinte false. mai precis, cercul de prieteni online cu care ai o relatie corecta este foarte mic. prin relatie corecta inteleg in primul rand ca aceasta se bazeaza pe o sinceritate similara unei prietenii din viata reala. Cred ca restul conditiilor le intuiesti si tu.
  Pentru mine, o mare parte din ceea ce se intampla online este o pseudosocializare sau o falsa socializare. Pot aprecia ca fiind o colectivitate online un anumit grup de bloggeri de ex, care relationeaza intr-un anumit fel. Ceea ce se intampla insa pe facebook , hi5 samd, e in opinia mea falsa socializare despre care vorbesc si care nu aduce nimic bun.
  .-= Ultimul articol al lui Alexander – Fair Use marca wordpress.com =-.

  • Grim_Cris 12 Feb 2010, ora 08:10

   @Alexander, e falsa socializare, dar gandeste-te ca tu te poti intalni in offline cu oamenii aia si puteti lega prietenii ca lumea, care se bazeaza pe sinceritate si pe ce mai vrei tu.

   e de-ajuns sa va vedeti o data, ca apoi sa incepeti sa iesiti tot mai des

 • A.Dragos 12 Feb 2010, ora 09:27

  Depinde cum privesti socializarea. Multi se gandesc doar la faptul ca isi vor aduce vizitatori mai multi siteului, fara a se gandi la consecinte.
  .-= Ultimul articol al lui A.Dragos – Ghid de fotografie – Macro =-.

  • Grim_Cris 12 Feb 2010, ora 10:22

   @A.Dragos, nu stiu daca le putem spune consecinte. doar ca multi nu-si dau seama ca din fuga asta pentru trafic vor fi nevoiti sa faca mai mult decat sa trimita cate-un link atunci cand scriu ceva nou. vor fi nevoiti sa discute cu oamenii, iar asta ii va face sa nu se mai gandeasca doar la promovare

 • Zamfir 12 Feb 2010, ora 10:35

  Şi eu am câţiva turdeni cu care am închegat o relaţie după ce ne-am cunoscut online. Dar, se repetă ceea ce am trăit cu ani în urmă pe chat-uri: peste 80% (sunt blând!) era bla-bla gratuit. Aveam chiar chat-uri unde când apărea un anumit personaj, ieşeam toti cei din grupul cu care discutam serios pentru că nu ne interesa mitocăneala vărsată sub acoperirea anonimatului.
  Ca orice produs omenesc şi online-ul are diverse utilizări. Nici dinamita nu a fost inventată pentru bombe!
  .-= Ultimul articol al lui Zamfir – Lista lui Zamfir – 9 feb. 2010 =-.

 • Muzikie 14 Feb 2010, ora 02:56

  Nu stiu daca poate fi numita socializare in adevaratul sens al cuvantului cea online. Activitatea online asa cum o prezinti tu, e buna intr-o oarecare masura, pentru schimbul de opinii, informare. Insa nu va putea niciodata inlocui experientele din viata REALA. Aici socializarea presupune pe langa schimbul de opinii, contact vizual cu persoanele din jurul tau, trairi emotionale situatii pe care in mediul virtual nu le intalnesti. Bine poate o sa-mi dai exemplu webcam-ul sau videoconferintele online, dar nici acestea nu pot inlocui 100% comunicarea fata in fata. Inteleg ca vrei sa le deschizi ochii celor care critica socializarea online, intr-adevar multi vorbesc din afara, fara a sti cu ce se mananca facebook, un forum, sau un chat, insa sunt si persoane avizate (medici psihologi, psihiatri sau sociologi) care evidentiaza clar efectele nocive ale folosirii in exces a mediului virtual (cand zic exces ma refer la ore intregi petrecute zilnic in mediul virtual, in detrimentul intalnirilor cu prietenii, practicarii unui sport sau alte activitati ce presupune munca in echipa.) Ar fi multe de discutat pe aceasta tema, subiectul fiind interesant si de foarte mare actualitate
  .-= Ultimul articol al lui Muzikie – Gigi D’Agostino – L’amour Toujours =-.

  • Grim_Cris 14 Feb 2010, ora 15:43

   @Muzikie, dar daca prin socializarea online cunosti oameni noi cu care hotarasti sa te intalnesti in offline? Nu crezi ca, in cazul de fata, socializarea online devine un lucru bun?

 • Muzikie 14 Feb 2010, ora 17:08

  Eu nu am zis ca nu e un lucru bun, mai ales cand e folosita in mod constructiv, am zis ca devine nociva pentru individ atunci cand e folosita in exces si ia locul celei din lumea reala.
  .-= Ultimul articol al lui Muzikie – Gigi D’Agostino – L’amour Toujours =-.