Noua generație de Logan, Sandero și Sandero Stepway arată chiar bine
Citește articole despre sănătate scrise direct de către medici pe site-ul Regina Maria
De aproximativ o lună de zile am în casă cel mai recent soundbar făcut de Sonos – Sonos Arc. Dacă ești pasionat de domeniul Hi-Fi, sigur știi cine sunt cei de la Sonos și ce treabă bună fac în ceea ce privește boxele și sistemele audio. Ei bine, și Sonos Arc uimește, așa cum se întâmplă în general cu produsele Sonos. Dar hai să le luăm pe rând. 😁
Design
Simplu, minimalist, se integrează ușor în orice locuință. În imaginile de mai jos îl poți vedea cum arată în fața unui televizor de 49 de inchi (123 cm).
Cei de la Sonos recomandă acest soundbar pentru televizoare mai mari de 49 de inchi (ca să nu fie mai mare soundbar-ul decât lățimea televizorului), dar pe mine nu mă deranjează nici așa.
Setup
Unul dintre marile avantaje ale soundbar-ului Sonos Arc este faptul că setup-ul este extrem de intuitiv. Inclusiv la nivel de porturi prin care îl poți conecta la TV este simplu, pentru că au lăsat disponibile doar porturile care contează: un port pentru alimentare, un port HDMI și un port LAN (așa cum poți vedea și în imaginea de mai jos). Iar în pachet, pe lângă sounbar-ul propriu-zis, vei primi un cablu HDMI și cablul de încărcare.
Lângă portul LAN se află și un buton (singurul buton fizic, de altfel) cu ajutorul căruia vei face conexiunea.
Conectarea la soundbar se face prin intermediul aplicației Sonos, pe care o găsești atât în App Store, cât și în Google Play și care identifică echipamentul imediat după ce ai apăsat pe butonul fizic din spate.
Apoi aplicația îți oferă ocazia de a te juca cu un egalizator, de unde setezi Bass-ul și Treble-ul, dar ai și o opțiune numită Loudness, care oferă un boost sunetului. Totuși, din experiența mea, funcția Loudness poate sta pe Off în cele mai multe dintre cazuri.
După ce ai conectat soundbar-ul la aplicație, acesta va fi pornit și e gata de pus la treabă. A, încă ceva: dacă ai un dispozitiv Apple pentru Setup, acesta îți va oferi și o opțiune numită Trueplay, care va ajuta Soundbar-ul să înțeleagă mai bine dimensiunile camerei în care se află, ca să optimizeze sunetul în funcție de acele dimensiuni.
Conectivitate
La televizor, Soundbar-ul Sonos Arc se conectează prin intermediul cablului HDMI, în portul HDMI / ARC. Asta ajută la o transmitere ușoară a sunetului de la TV la soundbar, dar îți oferă și posibilitatea de a seta volumul soundbar-ului direct din telecomanda TV-ului, fără să ai nevoie de device-uri suplimentare.
Totuși, dacă nu vrei să setezi sunetul din telecomanda TV-ului, poți face asta și din aplicația mobilă.
Mai mult, aplicația Sonos îți oferă o mulțime de opțiuni noi: în cadrul aplicației te poți conecta la contul tău de Spotify, Apple Music sau YouTube Music (plus multe alte platforme de streaming audio) și poți da play muzicii direct de pe telefon.
Tot aplicația îți oferă și opțiunea de Night Mode, adică reduce mult bass-ul soundbar-ului, ca să nu fie deranjant pe timp de noapte și opțiunea Speech Enhancement, care face ca vocile să se audă mai bine (de altfel, o opțiune foarte utilă pe timp de noapte).
Mi-ar fi plăcut ca aceste opțiuni să se dezactiveze singure după 12 ore sau la redeschiderea televizorului, pentru că le-am activat în prima zi de testare a soundbar-ului, apoi am uitat de ele și timp de vreo săptămână am lăsat lucrurile așa. Iar după ce m-am prins de problemă și le-am dezactivat, parcă mi-aș fi scos dopurile din urechi, atât de imersiv a început să fie sunetul.
În plus, așa cum ziceam și în titlu, Sonos Arc este AirPlay 2-ready, asta înseamnă că dacă deții un iPhone sau iPad poți da play muzicii folosind funcția AirPlay, fără să fii nevoit să deschizi aplicația Sonos pentru asta.
Dar să nu uităm și faptul că Sonos Arc e un soundbar Dolby Atmos-ready, lucru care face ca sunetul să se audă și mai bine dacă e conectat device-urile care pot reda așa ceva.
Totodată, fiind un soundbar care are integrat Amazon Alexa și Google Assistant, îl poți configura și ca să-i spui: „Hey, Google, play some music for me”, ceea ce mi se pare fain.
În ceea ce privește conectivitatea cu alte device-uri Sonos, pentru extra bass îi poți atașa și subwoofer-ul Sonos Sub (conexiune realizată wireless, bineînțeles), dar și sateliți sub formă de boxe Sonos One SL, pe care le conectezi tot wireless și le setezi din aplicația Sonos.
Totuși, o să-ți spun drept că nu am simțit nevoia de device-uri audio în plus în sufrageria mea de 25 de metri pătrați, iar asta ne duce la următorul capitol al prezentării:
Sunetul
După ce am pus în priză soundbarul și l-am conectat la televizor, am pornit un film pe Netflix. Am fost foarte impresionat de sunet și spun asta în condițiile în care și înainte auzeam filmele tot prin intermediul unui soundbar (care vine și cu subwoofer separat, apropo), deci nu comparam cu sunetul clasic al televizorului.
Sonos Arc, deși pare o simplă bară de sunet, are 11 difuzoare încorporate: 8 dintre ele se ocupă de medii și bas, iar 3 sunt tweetere pentru înalte.
Sunetul este peste orice așteptări, atât când vine vorba de filme, cât și dacă vrei pur și simplu să asculți muzică. Fiind doar soundbar, fără subwoofer separat, mă așteptam la un sunet clar, dar în același timp credeam că n-o să am destul de mult bass. Iar eu sunt o persoană care preferă un mic boost de bass.
Ei bine, Sonos Arc are un bass mai puternic și mai proeminent decât soundbar-ul meu cu subwoofer de podea. Sunetul nu e doar clar, ci este adânc și complex, adică te bucuri de o multe nuanțe ale sunetului când vine vorba de filme, jocuri sau muzică.
Preț
Sonos Arc apare pe site-ul Sonos cu un preț de 800 de dolari. În magazinele online din România l-am găsit cu 4200 de lei. Da, ai putea spune că e scump, dar cred că volumul și calitatea sunetul, împreună cu funcționalitățile premium îi oferă un raport calitate-preț bun.
Concluzii Soundbar Sonos Arc
Din punctul meu de vedere, este un soundbar care poate asigura tot ce înseamnă sunet în sufrageria ta, de la filme și jocuri, la muzica pe care o pornești direct din telefon, ori vorbind cu asistenții Google sau Alexa.
Fiind atât de complex și complet ca gadget audio, achiziția unui astfel de soundbar îți asigură tot ce ai nevoie în sufragerie pentru câțiva ani de-acum încolo. Calculând asta în perspectivă, îți dai seama că prețul de 4200 de lei nu e unul exagerat, iar dacă reușești să-l asculți pe undeva, sigur o să vrei să-l iei acasă. 😁
Mai multe detalii despre Sonos Arc găsești aici, direct pe site-ul Sonos.