Cum e Apple Watch 5 dupa un an de folosire zilnică
Cum găsești un telefon Samsung dacă l-ai pierdut
Sony a investit în ultimii ani foarte multe resurse în a face camere compacte, potrivite pentru vloggeri. Iar în luna mai 2020 au anunțat Sony ZV-1, o cameră mică, la un preț bun, gândită special pentru vloggeri.
Au nimerit atât de bine mixul de funcții ale camerei, încât a primit recent de la EISA (Expert Imaging and Sound Association) titlul de „Cea mai bună cameră de vlogging a anului”.
Am avut plăcerea de a testa și eu camera, așa că m-am gândit să-ți povestesc despre ea. Nu este un review în sine, pentru că nu am cunoștințe atât de avansate în domeniul foto-video, dar pot să-ți povestesc despre experiența mea cu ea. Iar la final o să-ți spun și unde poți citi un review făcut de cineva care se pricepe. 😁
Primul lucru pe care l-am apreciat la cameră, când am scos-o din cutie, a fost faptul că e foarte mică. E atât de compactă încât o poți ține liniștit în buzunar și, sincer, la cât de mică e, nu te aștepți să fie așa performantă.
Câteva detalii tehnice despre Sony ZV-1
Sony ZV-1 filmează în 4K la 30 fps, 1080p la 120 fps sau slow-motion la 960 fps. Are senzor de 1 inch și 20,1 megapixeli și un obiectiv cu F/1.8-2.8 (ceea ce îi dă voie să facă un fundal blurat foarte fain în momentul în care te filmezi).
Are ecran rabatabil și tactil, dar touch screen-ul funcționează doar pentru a focaliza anumite lucruri. Prin meniu te vei mișca doar prin intermediul butoanelor.
Are intrare pentru microfon de 3.5mm, patină pe care poți pune un microfon extern, dar și mufe microHDMI și microUSB, plus Wi-FI și NFC.
Eu am folosit-o pentru a filma două vloguri, primele vloguri 4K de pe canalul meu de YouTube. 😁
La primul am setat ISO-ul cam aiurea, așa că a ieșit imaginea puțin cam prea întunecată. Poți vedea mai jos:
La al doilea m-am prins că ceva nu e în regulă, așa că se vede puțin mai bine:
Ce mi-a plăcut mult la Sony ZV-1 e ușurința cu care o setezi și-o pui la treabă, chiar dacă nu ești un cunoscător în ale fotografiei și videografiei. M-am încăpăținat să-mi setez singur ISO-ul și diafragma, dar dacă o lăsam pe automat se vedeau mai bine clipurile. 😅
În plus, camera vine cu o mulțime de funcții folositoare vloggerilor, de genul:
- un buton de pe care activezi sau dezactivezi bokeh-ul, adică fundalul blurat din spate;
- funcție de focalizare pe fețe și ochi, ca să fii mereu în focus.
- funcție de product showcase, care face ca atunci când arăți un obiect la cameră, să-și dea seama camera că faci asta și să focalizeze automat pe el;
- Soft Skin Effect, similar cu acel Beauty Effect de pe smartphone-urile cu Android;
- ND Filter, ca un fel de filtru de Instagram, care oferă culori mai stabile când filmezi într-un cadru în care e mult soare, spre exemplu;
- Gourmet Mode – care te ajută să scoți mai ușor în evidență mâncarea 😁
- Pet Mode – prin intermediul căruia poți filma obiecte în mișcare care se văd clar la cameră.
- posibilitatea de a conecta camera la telefon prin Wi-Fi, ca să transferi fotografiile sau clipurile video în smartphone fără cabluri.
Mi-a plăcut și faptul că, atunci când am conectat microfonul Rode VideoMicro la cameră și am filmat, am observat că sunetul prins de microfon e mai bun calitativ când e conectat la Sony ZV-1, comparativ cu camera mea de zi cu zi, Canon M50. La Canon am mereu un gâjâit pe fundal de care n-am reușit să scap.
Iar la Sony și volumul de înregistrare e mai mare, lucru care m-a impresionat.
Dacă ar fi să ne uităm la preț, camera costă 3900 de lei la eMag. La fel și la F64. Mi se pare un preț foarte bun pentru ce știe să facă. Cred că este o cameră foarte potrivită pentru vloggerii aflați la început de drum și pentru cei care nu au cunoștințe avansate de foto-video, pentru că are camera funcții care compensează lipsa cunoștințelor. 😁
Dacă decizi s-o cumperi, îți recomand să iei și o baterie extra, pentru că am observat că în 35 – 40 de minute de filmare 4K deja începi să rămâi fără baterie. În funcție de activitatea ta, s-ar putea să ai nevoie de mai mult timp pentru filmări.
Partea bună e că poți s-o folosești și în timp ce se află la încărcat, dar partea mai puțin bună e că nu poți face asta pentru mult timp. Când am filmat primul clip dintre cele două de mai sus, am început să filmez fără să încarc bateria înainte. După câteva minute am observat că nu mai am baterie, așa că am decis s-o cuplez la priză. Ei bine, după vreo 10 minute de filmat cu camera cuplată la priză mi s-a oprit filmarea pe motiv că s-a încins prea tare camera.
Nu știu dacă i-am făcut eu vreo setare aiurea sau nu, dar ar fi fost mai bine să am două baterii la îndemână, ca s-o pot pune pe cealaltă în schimb și să scap de griji.
În linii mari, asta a fost experiența mea cu camera Sony ZV-1. Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre ea găsești direct pe site-ul Sony, iar dacă vrei să citești și un review tehnic, îl găsești la Radu Dumitru. 😁
2 Comments
Vloggerii la inceput de drum nu cred ca au din prima 3900 lei pentru camera. Ceva mai ieftin, pe la 2000 lei, ce recomanzi? :)
Hmm, cred că un telefon filmează mai bine decât o cameră de 2000 de lei. 😁 Ai putea investi o parte dintre banii ăștia într-o lavalieră și te filmezi cu telefonul.