5 trucuri ca să ai mai mult spațiu liber pe iPhone

Dacă ai un iPhone de 16 GB sau de 8 GB, probabil de fiecare dată când vrei să faci niște poze îți dai seama că nu ai destul spațiu de stocare. Și sigur te-ai întrebat de câteva ori ce ar putea ocupa atât de mult spațiu. Poți încerca să-ți conectezi iPhone-ul la calculator și o să vezi că în iTunes sunt două lucruri care ocupă o mulțime: „Documente și Date” sau „Altele”. Și proababil te întrebi ce sunt alea și cum să faci să mai ștergi din ele. În acest articol, o să-ți arăt câteva trucuri ca să ai mai mult spațiu liber pe iPhone.

1. Șterge automat mesajele vechi

Toate imaginile pe care le primești prin iMessage îți ocupă din spațiul disponibil de pe iPhone. Ca să mai eliberezi din acel spațiu, mergi la Configurări – Mesaje – Istoric Mesaje – Păstrați Mesajele. Probabil e bifat „Permanent”, dar poți să bifezi „30 de zile” sau „1 an”, ca să șteargă mesajele vechi și să mai câștigi niște megabytes.

spațiu liber pe iPhone - mesaje

2. Află ce aplicații îți ocupă cel mai mult

Aici e simplu. Mergi la Configurări – General – Utilizare stocare și iCloud – Gestionare stocare. Așa vezi cam ce ocupă mult spațiu și poți șterge ce nu folosești. O problemă ar fi și faptul că unele aplicații salvează tot felul de cache-uri, iar soluția ar fi să ștergi aplicația și s-o instalezi din nou.

spațiu liber pe iPhone - aplicații

3. Șterge toate pozele

Înainte să spui că nu poți face așa ceva pentru că sunt amintirile tale acolo, te invit să instalezi aplicația Google Foto, un serviciu care salvează toate pozele și clipurile din telefonul tău, indiferent de cât de multe ai. Și după ce le-ai salvat pe toate acolo, poți să le ștergi din telefon, iar când ai nevoie de o poză de acum 3 ani, intri în aplicația Google Foto și-o găsești acolo.

spațiu liber pe iPhone - google foto

Dacă după ce ștergi toate pozele observi că ele apar din nou, înseamnă că ai activată sincronizarea cu iCloud. O poți dezactiva de la General – Poze și Cameră – Bibliotecă foto iCloud. Și dacă tot ești acolo, mergi până jos la HDR (Gamă dinamică înaltă) și debifează „Păstrați poza normală”. Dacă faci o fotografie HDR, n-are rost să-ți salveze două fotografii. Îți ajunge una.

4. Curăță din atașamentele mailului

Dacă observi că aplicația Mail îți ocupă foarte mult spațiu, probabil ai multe atașamente pe care le-ai deschis de pe iPhone. O soluție ar fi să mergi la Configurări – Mail, Contacte, Calendar, apeși pe contul tău de mail, apoi îl ștergi și îl introduci iar. Altă soluție ar fi, dacă folosești Gmail, să limitezi numărul de mesaje importate de aplicație la 1000 (sau mai mult). Ca să faci asta, intră de pe laptop pe Gmail, apasă pe rotița din dreapta, apoi mergi la Setări – Redirecționare și POP / IMAP – Limitați folderele IMAP astfel încât să nu conțină mai multe mesaje. Ca în poza de mai jos.

spațiu liber pe iPhone - Gmail

Dezavantajul ar fi că dacă vrei să cauți un mail mai vechi de pe telefon, n-o să poți, că aplicația importă doar ultimele 1000 de mesaje. Așa că soluția cu ștergerea contului și importarea lui din nou s-ar putea să fie mai potrivită.

5. Curăță cache-ul browserului

Mergi la Configurări – Safari – Degajați istoricul și datele site-urilor. Iar dacă vrei să vezi cam cât ocupă aceste date, mergi mai jos la Avansat – Date site-uri web. La mine e vorba de vreo 12 MB. Din pagina de Date site-uri web poți șterge selectiv numai datele anumitor site-uri. Ca în poza de mai jos.

spațiu liber pe iPhone - safari

6. Bonus

  • verifică dacă ai salvat cărți de care ai uitat în iBooks;
  • verifică dacă ai înregistrări audio de care ai uitat în aplicația Reportofon;
  • dacă tot nu reușești să eliberezi spațiu pe iPhone, o soluție ar fi să faci un backup în iTunes, apoi să Resetezi telefonul (Configurări – General – Resetare) și să recuperezi datele din backupul pe care l-ai făcut. În multe cazuri, așa vei mai câștiga câțiva MB de spațiu liber pe iPhone.

Sper că ți s-a părut util articolul. O să revin zilele următoare cu unul în care să-ți spun și cum să mai eliberezi din spațiul de pe Macbook. Până atunci, dacă ai completări la acest articol, să știi că le accept cu drag.

Tags:

2 Comments

  1. Vlad Iliescu 16 mai 2016
    • Cristian Florea 16 mai 2016

Leave a Reply