Prietenii de la Zelist fac în fiecare lună un infografic în care arată cam cum se modifică numărul de utilizatori și de interacțiuni de pe rețelele sociale populare în România.
M-am gândit că ar fi o idee bună să distribui lunar infograficul și pe blog, pentru că mi se pare că e important să știm cât de mare e publicul căruia ne adresăm și cam care sunt tendințele cărora ar fi bine să ne adaptăm.
Te invit să vezi mai jos infograficul cu datele din luna decembrie 2018, dar și pe cel din luna decembrie 2017, ca să poți face o comparație între cele două, să vezi cum s-au modificat statisticile din social media românească în ultimul an.
Statistici Social Media în România – decembrie 2018
Statistici Social Media în România – decembrie 2017
Se vede foarte bine creșterea Instagram în România. O simțim și în activitatea noastră de zi cu zi, o simțim și când facem ad-uri targetate către utilizatorii de Instagram, dar se vede și în statistici foarte bine.
În decembrie 2017, erau 581.000 de utilizatori pe Instagram, iar în decembrie 2018 erau 1.125.000 de utilizatori (aproape dublu).
A scăzut și numărul de bloguri active din România cu aproximativ 1000. Bineînțeles, e un număr car se schimbă foarte ușor de la o lună la alta, dar dacă ne uităm la numărul total de bloguri din România (atât activi, cât și inactivi), o să vedem că acesta a crescut tot cu aproximativ 1000.
O creștere mică, din punctul meu de vedere, care arată trendul vizibil al noilor generații de a crea conținut pe rețelele sociale, nu într-un spațiu pe care-l controlează singuri. Practic, nu pun atât de mult preț pe conținut încât să-și dorească neapărat să-l țină salvat într-un mediu controlat de ei.
Conținutul este un lucru efemer pentru ei, deci dacă mâine YouTube sau Instagram le șterge vreo postare din greșeală, pentru ei s-ar putea să nu fie o problemă atât de mare. Noi ne-am obișnuit să ne salvăm conținutul într-un blog unde ne facem propriile reguli. Nu prea ne place să punem în curtea altora un conținut important, de teamă să nu rămânem fără el.
Apropo, uite cum arată și statisticile din lunile anterioare.