
Bloggeri, veniţi la teatru. Se organizează un eveniment special pentru noi

Social Media e despre conţinut. Să urezi bună dimineaţa nu-i conţinut
În deplasările noastre #priNeamt, am trecut şi pe la Centrul de Management al Zimbrului, un loc aparţinând Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ. Oamenii de-acolo se ocupă cu creşterea zimbrilor şi încearcă de vreo doi ani să repopuleze pădurile româneşti cu această specie.
Ca să înţelegem mai bine situaţia, încep cu un scurt istoric:
1801 – este capturat ultimul zimbru, în munţii Gurghiului;
1958 – se transferă două exemplare de zimbru din Polonia şi se înfiinţează rezervaţia de zimbri Haţeg-Slivuţ;
1969 – se aduc la Vânători Neamţ 3 zimbri din Polonia;
2012 – după o pauză de 150 de ani, sunt trimişi în libertate 17 zimbri, în zona Chitele.
Deşi de doi ani România are zimbri în libertate, eu abia anul acesta am aflat. Mi se pare foarte fain că cineva încearcă să repopuleze pădurile cu zimbri. Cu ocazia asta am mai aflat şi că zimbrul este cel mai mare mamifer erbivor din Europa, că trăieşte aproximativ 18 ani în libertate, că îi e frică de om dacă nu prea are contact cu el, dar poate deveni violent dacă se obişnuieşte cu oamenii, dar şi că mai sunt 17 zimbri în semilibertate, iar proiectul are în plan să elibereze anual alte câteva exemplare.
Încă un lucru interesant e că cei 17 zimbri aflaţi în liberate au depins timp de un an de hrana dată de cei care i-au eliberat, apoi au plecat şi şi-au găsit singuri locul prin munţi, procurându-şi singuri mâncarea şi apa. S-au întâlnit şi cu alte animale sălbatice în cei doi ani de hoinărit prin pădure şi se pare că s-au înţeles bine cu ele. Ba mai mult, deja sunt doi viţei născuţi în libertate, fără niciun fel de ajutor din partea medicilor.
Nu mă aşteptam să dedic vreodată un articol zimbrilor, dar mi-a plăcut tare mult ideea de a repopula pădurile noastre cu specii pe cale de dispariţie. Apropo de asta, despăgubirile sunt de 30.000 euro pentru un exemplar braconat de zimbru. :)
Poză furată de la Adrian Ciubotaru.
5-11 septembrie 2014. Tot ce-a fost de văzut #priNeamt – ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy
Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț, Hotel Bistrița din Durău, Blue Air și Autoboca Rent-a-car.