Stop accidentelor, viaţa are prioritate! Ba nu, stop mesajelor puse degeaba!

stop accidentelor. viata are prioritateŞtiţi panourile alea verzi, fosforescente, amplasate peste tot prin ţară, pe care scrie „Stop accidentelor! Viaţa are prioritate!”, nu? Ştiţi şi mesajele de pe pachetele de ţigări pe care scrie că fumatul poate să ucidă, da? Probabil, dacă vă amintiţi de cele două de mai sus, vă amintiţi şi de mesajele alea amplasate pe malul unor râuri şi pe care scrie „Protejaţi natura! Nu mai aruncaţi gunoaie în apă!”. Exemplele ar putea continua la nesfârşit, dar o să mă opresc aici.

Eu cred că toate acele mesaje sunt amplasate degeaba acolo. Niciodată n-ai să vezi un vitezoman care să zică „Bă, ce bine că mi-a zis Poliţia Română că viaţa are prioritate! Ia să merg mai încet de-acum în colo”, sau vreun fumător care să se lase de fumat doar pentru că a văzut pe pachetul de ţigări o poză cu unul desfigurat, cică, din cauza tutunului.

Şi cred că n-o să vedem niciodată un needucat care, după ce a ajuns cu sacul de gunoi la râu, se întoarce cu el acasă şi spune: „Nevastă, am adus gunoiul acasă, că am văzut eu un mesaj pe care scria că n-am voie să-l arunc pe albia râului. Trebuie să ne găsim alt loc de aruncat gunoiul!”.

Nu, lucrurile astea nu se vor întâmpla niciodată, pentru că educaţia, din punctul meu de vedere, nu se face aşa. Noi trebuie să facem mesaje care să-l pună pe om pe gânduri, nu care să-i spună ce are de făcut. Oamenilor nu le place să li se spună ce au de făcut!

Spre exemplu, ce-ar fi ca toate panourile cu „Viaţa are prioritate” să fie scoase şi, în locurile de pe marginea drumului unde se află o cruce pusă de rudele unei persoane care a decedat în urma unui accident, să apară un panou pe care să scrie „Acum înţelegi?”. Atât! Nimic mai mult. Fără poze şi fără să-i spui omului ce are de făcut.

Ştiu, sună morbid, dar cred că asta e soluţia şi, dacă nu mă înşel, sunt ţări în care se practică deja metoda asta.

Voi ce părere aveţi despre mesajele în care ţi se spune ce ai de făcut?

Lasă un comentariu

21 comentarii

 • Alex Dima 8 Dec 2012, ora 13:20

  Asta nu ar fi soluţia, pentru că omul rămâe tot aşa cum este, însă da, ar fi un pas înainte! Ca să ajungem la acel nivel pe care ni-l dorim şi de care tu vorbeşti este nevoie de un spirit civic propriu şi de o conştientizare a acţiunilor noastre, iar acest lucru nu este posibil decât în timp.

  • Cristian Florea 8 Dec 2012, ora 13:24

   Într-adevăr, schimbările de genul ăsta în mentalităţile oamenilor nu se fac brusc, ci în timp, dar ceea ce se întâmplă acum nu determină schimbarea absolut deloc, din punctul meu de vedere.

 • Alex Dima 8 Dec 2012, ora 14:02

  Adevărat.

 • Perfu 8 Dec 2012, ora 15:24

  Oricum panourile alea sunt puse degeaba , asta ca sa mai castige si sponsorii electorali contracte banoase cu statul . Era ok daca faceau si ei campanii in care sa-i educe pe romani

  • Cristian Florea 10 Dec 2012, ora 12:47

   Poate la un moment dat o să se întâmple şi asta.

 • zdzero 8 Dec 2012, ora 19:58

  sunt orase (nu in Romania) care au renuntat complet la semnele de circulatie (nu mai vorbim de panouri adresate soferilor) si au redus numarul accidentelor. cand nu esti atent la semne, esti mai atent la ce se intampla pe langa tine.
  plus ca mai era treaba aia psihologica (principiu, regula, nu stiu cum ii zice si a cui e) care spune ca cu cat* avem mai multe masuri de siguranta cu atat facem lucruri mai periculoase.

  * cacofonie tripla?!

 • Cristi 8 Dec 2012, ora 21:24

  1 – firmele de tigari nu au voie sa comercializeze pachetele fara acele mesaje. sunt obligati prin lege

  2 – daca aici era America puteai foarte usor sa dai in judecata statul cum ca din cauza unui panou de pe marginea soselei era sa faci accident sau ceva de genul si castigai 100% o suma frumoasa. acolo lumea se judeca pentru cele mai stupide chestii

  • Cristian Florea 10 Dec 2012, ora 12:49

   Da, ştiu că e o lege care spune că firmele de ţigări nu au voie să comercializeze pachetele fără acele mesaje, că nici lor nu le convine să pună mesajele alea pe ţigări.

   Cât despre 2, bine că nu suntem în America. :))

 • Bozga Ovidiu (@Sp0nky) 9 Dec 2012, ora 01:09

  Si cum ar mai face bani asigurarile??

  • Cristian Florea 10 Dec 2012, ora 12:49

   Accidente tot vor fi, cw e imposibil să le reduci la zero.

 • Catalin 9 Dec 2012, ora 15:08

  Acele mesaje nu-s luate in seama.. sunt cam inutile uneori.. dar mai sunt si oameni, care daca vad un astfel de semn.. se limiteaza cel putin cativa km..

  • Cristian Florea 10 Dec 2012, ora 12:55

   Eu nu cred, dar dacă zici tu, merg pe încredere. :))

 • Omega Peter 10 Dec 2012, ora 17:36

  Mda, ai foarte mare dreptate! Din pacate asta e realitatea. Chiar si cei care incearca fie altfel, si mai corecti, si ei au unele scapari. Ar trebui sa fie ai degrama niste legi dure, si sa se aplice incat sa se sature. eu nu cred ca romanul stie de altceva.

  • Cristian Florea 10 Dec 2012, ora 17:37

   Eu încă sper că se poate şi altfel, dar cine ştie?

 • Lucianna 10 Dec 2012, ora 23:58

  Eu am vazut niste panouri pe net, am auzit ca-s pe bune, ceva gen: Condu cu peste 60 la ora si viziteaza-ne inchisoarea, condu cu peste 100 la ora si viziteaza-ne cimitirul!
  Desi nu stiu daca ar convinge romanasii, Sunt oameni care nu constientizeaza ca sunt vitezomani. Am un amic ce ma foloseste ca vitezometru. Nu mi se face rau de la nimic, niciodata. Asa ca ma ia in dreapta, si daca devin livida sau schimb culori, incetineste, si asa se mai controleaza.
  Ai tu dreptate. Greu sa educi oamenii. Ce zici tu aici e valabil si pentru „Consumul de sare, zahar si grasimi…” sau „Pentru o viata sanatoasa”. Poa sa zica aia pana li se face rau! Romanul tot cu slana!

  • Cristian Florea 11 Dec 2012, ora 00:46

   Da, dacă nu-ţi zice medicul că eşti foarte bolnav şi că n-ai voie sare, tot foarte sărat mănânci, deşi ştii că nu-i bine. Cred că asta se întâmplă pentru că ceea ce scrie la TV a devenit de nebăgat în seamă datorită prostiilor pe care le afişează în general.

 • Constantin 12 Dec 2012, ora 11:57

  Chiar ca mesajele alea sunt puse degeaba…