Poți contribui la studii pentru combaterea cancerului instalând o aplicație mobilă

Ideea asta mi se pare atât de grozavă că încă nu-mi vine să cred că există. E simplă, ușor de folosit, dar cu un impact major în cercetarea împotriva cancerului.

Despre ce e vorba

Există o aplicație care se numește Dreamlab și care, în timpul nopții, poate face o chestie grozavă: folosește procesorul telefonului tău pentru a finaliza studii despre cancer și despre cum poate fi el stopat sau vindecat.

Deci cum?

O mână de cercetători din domeniul oncologic au realizat un algoritm sofisticat care se bazează pe inteligența artificială pentru a analiza date complexe despre cancer. Practic, ei au strâns acele date, dar acum au nevoie de o putere foarte mare de procesare pentru a le analiza.

În timp ce telefonul este la încărcat și are acces la internet, aplicația DreamLab poate folosi puterea de procesare a acestuia pentru a rezolva calcule ce ajută proiectele de cercetare a cancerului, apoi trimite rezultatele către institutul de cercetare prin tehnologie cloud.

Cât de mare este nevoia de procesoare?

De exemplu, unui computer personal care ar funcționa 24 de ore, zi de zi, i-ar trebui 300 de ani pentru a analiza toate informațiile necesare unui astfel de studiu, pe când 100.000 de smartphone-uri funcționând, fiecare, 6 ore pe noapte ar putea să obțină aceleași rezultate în trei luni.

Wow! Fix așa am reacționat și eu când am aflat informația. Practic, dacă instalezi Dreamlab (download pentru iOS și Android), în fiecare seară, când mergi la culcare, poți porni aplicația și o poți lăsa să analizeze informațiile strânse de către cercetători.

Mai mult

Vodafone România a decis ca traficul de date consumat de aplicație să nu se consume din abonament sau din extraopțiunea ta activă. Practic, atunci când nu ești conectat la o rețea WiFi, dacă ești client Vodafone și lași aplicația să funcționeze folosind datele mobile, nu ți se va consuma internet din abonament. Asta face și mai ușoară contribuția ta la cercetarea împotriva cancerului.

Și mai mult

Aplicația a fost lansată în noiembrie 2015 în Australia de Vodafone Foundation și Institutul pentru Cercetări Medicale Garvan, fiind preluată ulterior și de Fundațiile Vodafone din Noua Zeelandă, Marea Britanie, Italia și, acum, România. Până în acest moment, aplicația a fost descarcată de peste 320.000 de ori și a contribuit la rezolvarea a două teme de cercetare pentru lupta împotriva cancerului.

Contribuie și tu

Instalează aplicația Dreamlab (download pentru iOS și Android) și noaptea, înainte să te culci, deschide-o și lasă-ți telefonul să lucreze la cercetări împotriva cancerului.

Cu cât vom fi mai mulți oameni care vom face asta, cu atât rezolvăm mai rapid temele de cercetare prezente în aplicație.

Detalii despre aplicație și despre cum funcționează poți citi și aici, pe pagina Fundației Vodafone România dedicate proiectului.

Leave a Reply