De ce telefoanele de azi nu mai au încărcător în cutie
De ce WiFi și Bluetooth se activează singure pe iPhone și ce poți să faci
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție organizează în fiecare an un program de burse de cercetare pentru investigarea efectelor pe care le are consumul moderat de bere asupra organismului.
În urma studiilor pe care le finanțează reies întotdeauna concluzii interesante, iar în articolul de astăzi aș vrea să povestim despre cum te-ar putea ajuta consumul moderat de bere atunci când faci efort fizic.
Dar hai să definim termenii mai întâi
Consum moderat de bere, conform Organizației Mondiale a Sănătății, înseamnă o cantitate de 660 ml de bere / zi în cazul bărbaților și 330 ml de bere / zi în cazul femeilor.
Studiul despre care vorbim astăzi s-a desfășurat în România pe parcursul unui an de zile, cu 50 de subiecți cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, sportivi amatori, cu o înălțime cuprinsă între 160-200 cm și o greutate între 50-123 kg.
Au fost făcute mai multe teste pentru cei 50 de subiecți, atât înainte de a începe consumul moderat de bere, cât și după 30 de zile de consum zilnic, efectuat conform cantităților stabilite de OMS.
Concluziile principale
Atunci când sunt respectate cantitățile indicate de consum moderat și când se urmează o dietă alimentară echilibrată, berea poate ajuta la creșterea indicelui de apă din organism, a masei musculare, dar și la scăderea țesutului adipos.
Concret, studiul a arătat o creștere de aproape 1% a masei musculare în cazul celor 50 de participanți, inclusiv la testarea acestora după efort fizic. Acest lucru poate fi explicat prin creșterea procentului de apă din organism (berea este 90% apă), dar și prin faptul că berea conține vitamine de tip B, provenite de la cereale și drojdie.
Astfel, arderile sunt intensificate, rezultând într-o scădere a țesutului adipos, ceea ce împiedică procesul de catabolism a țesutului muscular, împiedică descompunerea proteinelor musculare și stimulează sinteza proteică din mușchi.
O altă concluzie a studiului arată că un consum moderat de bere poate ajuta organismul să-și revină mai repede în urma unui efort fizic.
Când vine vorba de efortul fizic, subiecții au alergat 100 metri viteză, iar după ce au consumat bere moderat timp de 30 de zile cercetătorii au observat o reducere a frecvenței cardiace cu aproape două bătăi pe minut după efortul fizic. Deci organismul își revine mai rapid, ajutat de consumul moderat de bere.
În încheiere trebuie menționat faptul că potenţialele efecte pozitive asupra sănătății apar doar în condițiile unui consum moderat de bere în rândul adulților. Totodată, deși berea poate avea efecte benefice, asta nu înseamnă că trebuie să consumi bere pentru a avea un stil de viață sănătos. Poți consuma bere dacă-ți face plăcere, iar asta cu siguranță te va ajuta, dar nu e un aliment necesar stilului de viață sănătos.
Dacă vrei să citești și alte studii făcute pe marginea consumului moderat de bere, le găsești aici, direct pe site-ul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. 🍺