Sunt pregătit să renunţ la Google Reader, dar blogurile pe care le urmăresc nu

Jerod Morris de la Copyblogger.com a găsit o soluţie simplă la închiderea Google Reader (pentru cei care nu ştiu, Google Reader se închide de la 1 iulie). Recomandă să ne îndrumăm cititorii să se aboneze prin mail şi, totodată, să facem acelaşi lucru cu blogurile pe care le urmărim.

Mie mi s-a părut o idee bună. Dacă-ţi etichetezi şi filtrezi cum trebuie mail-urile din GMail şi te abonezi la 100 de bloguri, activitatea ta normală nu o să fie absolut deloc perturbată, pentru că mail-urile respective nu-ţi mai apar în Inbox, ci doar în aşa-zisele foldere pe care le selectezi tu. Mi s-a părut o ocazie bună să testez filtrele din GMail, aşa că am hotărât să mă abonez prin mail la toate blogurile pe care le urmăream prin RSS.

Am început cu blogurile româneşti şi, după ce am încercat să mă abonez la toate, m-am oprit ca să scriu articolul acesta. Din 40 de bloguri româneşti la care eram abonat prin RSS, doar 14 oferă posibilitatea de abonare prin e-mail.

Da, e mai puţin de jumate, iar ca să-ţi pui în sidebar un buton care le permite cititorilor să se aboneze prin e-mail nu-i atât de complicat. Mulţi dintre cititorii voştri poate habar n-au ce-i ăla RSS, iar pentru că nu s-au putut abona prin e-mail, au hotărât să nu vă mai urmărească deloc (cum am făcut acum şi eu, de altfel).

Nu cred că aici se pune problema de lipsă de cunoştinţe, ci mai degrabă de lipsă de implicare. Dacă vouă nu vă pasă de blogurile voastre şi de felurile în care ar putea cititorii să vă urmărească, mie, ca simplu cititor, de ce mi-ar păsa?

Acum vă rog să-mi mai explicaţi o dată cum evenimentele BIZ sunt degeaba pentru că speakerii spun lucruri ştiute deja, iar voi nu mai aveţi ce învăţa. Aveţi dreptate, tocmai mi-aţi demonstrat că nu mai aveţi nimic de învăţat.

Lasă un comentariu

15 comentarii

 • Alex B 16 Mar 2013, ora 12:09

  Parerea mea este ca filtrele din gmail sunt bune, dar nu sa urmaresti bloguri cu ajutorul lui, eu pana sa foloesc gReader eram abonat prin mail-uri, bine atunci nu aveam filtre, dar este al dracu de greu si stresant sa primesti peste 300 de mail-uri pe zi (asta in conditiile in care esti abonat la vreo 140 si fiecare are 2 articole noi) la prima ora cand deschizi mailul. Si exact cum ai spus tu, nu toate ofera posibilitate da abonare prin mail..
  Asa ca pentru mine solutia cu mail-ul pica din start, ca si alta alternativa nu imi ramane decat sa incerc serviciile asemantoare gReader si sa vad care este cel mai simplu si apropiat de gReader.

  • Cristian Florea 16 Mar 2013, ora 12:57

   Eu nu ţin să văd ştirile atunci când apar, de-aia am selectat abonamente care-mi trimit un singur mail pe zi cu tot ce s-a scris. Nu cred că o să-mi fie prea greu, că intru în Eticheta de bloguri doar când am timp să citesc. :D

 • coolnewz 16 Mar 2013, ora 12:19

  intrebarea e: daca peste 1 an sau 5 Google descopera ca nici GMAIL nu mai este profitabil si-l inchide? Pare incredibil. Si totusi ce crezi ca i-ar tine sa nu faca asta?

  • Cristian Florea 16 Mar 2013, ora 12:55

   Dacă se întâmpla asta, mă mut pe un alt client de e-mail. Momentan, GMail e cel mai bun.

  • Moga Florin 16 Mar 2013, ora 13:33

   Şi pentru mine pare incomodă abonarea prin mail, deşi nu am încercat până acum. Totuşi, nu îmi fac griji. Există atâtea alte alternative la greader încât nu ştii pe care să îl alegi ;))

   • Cristian Florea 17 Mar 2013, ora 07:44

    Sunt curios care va fi răspunsul Google la toat petiţiile făcute pe net.

 • Ciprian Pardău 16 Mar 2013, ora 23:33

  În unele cazuri se poate folosi getpocket.com. Eu îl utilizez aproape zilnic ba pentru a citi articolele lungi pe telefon atunci când sunt plecat undeva, ba pentru a nu uita anumite articole de referinţă, ce conţin informaţii utile pentru anumite articole.

  • Cristian Florea 17 Mar 2013, ora 07:46

   Şi eu mi-am instalat Pocket-ul pe telefon, dar nu ştiam că are şi posibilitate de adăugare de feed-uri.

  • Ciprian Pardău 17 Mar 2013, ora 09:02

   Din câte ştiu eu nu are! Dar poţi adăuga acolo chiar şi bloguri ca să nu uiţi de ele. Un fel de bookmark mai interactiv şi mai plăcut.

 • Refu 17 Mar 2013, ora 01:05

  Eu oricum o sa export link-urile din reader, ca mai sunt sisteme asemanatoare, dar nu stiu de ce google oferea o interfata user-frendly.

  Pe blog inca nu am notificarea cititorilor prin mail, dar trebuie neaparat sa implementez si eu asta.

  • Cristian Florea 17 Mar 2013, ora 07:47

   Îţi recomand mailchimp pentru abonarea prin mail. O să stai câteva ore să faaci setările necesare, dar o să vezi că merită.

 • Yamasha 18 Mar 2013, ora 23:43

  eu tot astept ca cineva sa dezvolte un API care sa concureze cu cel de la Google Reader. Pana atunci…orice varianta nu este ok. Cel putin eu caut ceva care sa imi sincronizeze conturile. Folosesc rss si pe laptop si pe calculator…