Cam cât de tare e să zbori cu planorul

În ultima zi de #vizitainHD, organizatorii au vrut să ne facă o surpriză, așa că ne-au dus la Aeroclubul Deva, unde am avut ocazia să zburăm cu planorul, care a fost o activitate care sună super fain și care, de fapt, e de 100 de ori mai mișto decât te aștepți. :))

Planorul e un fel de avion fără motor, greu de vreo 400 kg, care la decolare este tras de un cablu lung de vreo 200 – 300 m. Practic, de partea de jos a planorului se prinde un cablu, iar la 200 m distanță se află un motor de aproximativ 280 de cai putere, care trage cablul ăla super rapid, astfel încât planorul să se ridice de la sol asemenea unui zmeu. Odată ajuns sus, el dă drumul cablului cu ajutorul căruia a fost ridicat, apoi plutește ajutat de curenții de aer. Arată cam așa:

L-am întrebat pe pilotul cu care am fost în carlingă cât de riscant e să zbori cu planorul. Mi-a zis că aparatele de zbor devin mai puțin riscante cu cât sunt mai simple. Iar planorul este unul dintre cele mai simple aparate de zbor, neavând motor și depinzând totul de curenții de aer.

– Și dacă începe brusc o furtună?, întreb.
– Dacă începe o furtună, aterizezi. Poți ateriza pe orice fel de spațiu, chiar și într-un lan de porumb sau pe o stradă dintr-un oraș.
– Și cam cât poate sta un planor în aer după ce a fost lansat?
– 7 – 9 ore, depinde cât vrea pilotul să stea.

Apoi l-am întrebat cât costă să înveți să pilotezi un planor. Mi-a spus că un curs e în jur de 900 de euro, dar apoi trebuie să-ți obții licență de zbor și, eventual, să-ți cumperi un planor. Am întrebat și cât costă să zbori cu planorul, așa cum am zburat eu. Mi-a zis că e în jur de 15 euro un zbor în care stai în aer vreo 6 minute, iar dacă ai planorul tău, costă 5 euro să te tragă cablul despre care spuneam mai sus.

Experiența e super faină și când ajungi sus îți dai seama că, spre deosebire de ce credeai tu, te afli chiar în siguranță acolo. Și e foarte mișto că e liniște acolo sus (pentru că e un aparat de zbor fără motor) și că vezi niște peisaje excepționale.

Eu am filmat decolarea, care arată cam așa:

Cam așa a fost. :D #vizitainHD

Posted by Cristian Florea on Sunday, May 3, 2015

Cam așa a fost. :D #vizitainHD

Posted by Cristian Florea on Sunday, May 3, 2015

Apoi am mai făcut niște poze:

Am mai schimbat 3 vorbe cu pilotul, apoi am mai făcut un clip scurt, de câteva secunde:

V-am promis că vă povestesc despre zborul cu planorul din #vizitainHD, așa că iată-mă: http://cristianflorea.ro/tare-zbori-planorul/ :D

Posted by Cristian Florea on Sunday, May 17, 2015

V-am promis că vă povestesc despre zborul cu planorul din #vizitainHD, așa că iată-mă: https://cristianflorea.ro/tare-zbori-planorul/ :D

Posted by Cristian Florea on Sunday, May 17, 2015

În cele din urmă, pentru că era Ziua Porților Deschise la Aeroclub, am mai făcut câteva poze la avioanele și planoarele de-acolo:

Și tot căutând informații despre planoare ca să scriu materialul de-aici, am găsit două statistici interesante:

– recordul mondial la înălțime a fost înregistrat la traversarea Anzilor, pilotul de atunci ridicându-se până la 15.000 de metri.
– în țara noastră, recordul național e stabilit pe 15 noiembrie 1977, de către Rosch Erwin, care a traversat Carpații la înălțimea maximă de 11.000 de metri.

Vizită în HD 2015 este un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi Călin Bobora. Proiectul este sponsorizat de Fermele Ado, Gourmetgift, AquaSaraHotel Sarmis Deva, Aeroclubul Deva şi este susţinut de Primăria Oraşului Simeria şi Primăria Oraşului Deva.

5 Comments

  1. Bianca Ceică 17 mai 2015
    • Cristian Florea 18 mai 2015
  2. doru 18 mai 2015
    • Cristian Florea 18 mai 2015
  3. Ciocan Stefan 16 octombrie 2018

Leave a Reply