Am testat două servicii noi de taxi din București: AlphaCab și Taxify. Așa mi s-au părut

Săptămâna trecută am testat două servicii noi de taxi din București. E vorba de AlphaCab și de Taxify. Fără să vreau, mi-am ales cel mai bun moment pentru a face asta: când a început afară să plouă torențial, iar eu aveam de cărat două trollere mari și grele. Spun că e cel mai bun moment pentru că îți dai seama cât de amabili sunt șoferii unui serviciu de taxi și dacă vin să te ajute atunci când ai bagaje mari. Iar dacă mai și plouă, cu atât mai bine. Să le luăm pe rând:

1. AlphaCab – este un serviciu de taxi de lux. Ei au în parcare doar mașini Mercedes. Fiind serviciu de lux, bineînțeles că șoferul era îmbrăcat în cămașă albă, a venit la ora stabilită și la locul stabilit, fără niciun fel de problemă. A deschis portbagajul apăsând pe un buton din interiorul mașinii, dar a ieșit și în ploaie ca să mă ajute să urc bagajele înăutru. La destinație, pentru că mai aveam de mers vreo 10 metri până să intru la un loc acoperit, s-a oferit să-mi împrumute o umbrelă, ca să nu mă ud.

Dincolo de serviciile de taxi de lux pe care le oferă, mai au un serviciu care se numește Drive my car și care mi se pare foarte tare. Dacă ajungi la o petrecere, ai consumat alcool și nu vrei să-ți lași mașina acolo, poți comanda un șofer, care vine, îți ia mașina (cu tine în ea) și te duce în siguranță acasă.

Poți comanda AlphaCab cu aproximativ 2 ore înainte de plecare de pe site sau din aplicație (download pentru iOS și Android). Introduci locul de plecare, locul în care vrei să ajungi, iar sistemul îți spune automat cât costă. Apoi alegi metoda de plată: ori plătești cash, ori cu cardul (și la card ai două posibilități: cu cardul atașat contului tău sau în mașină, pentru că fiecare șofer are și un POS cu el).

alphacab - taxi din București

2. Taxify – am citit despre el la Manafu și deși nu mă grăbeam foarte tare să-l încerc, am fost nevoit, într-un fel. Pentru că Taxify este un fel de Uber. Chiar și aplicația este copiată destul de mult după cea de la Uber, iar sistemul de creare a contului și de plată este asemănător. Oricum, și aici a fost șoferul amabil și a avut o mașină curată și destul de nouă, așa cum întâlnim și la Uber.

Tariful la Taxify este de 1,45 lei/km, iar suma minimă a unei curse este de 10 lei. Adică dacă mergi o cursă scurtă, de 6 lei, tot 10 lei îți va lua de pe card. Am înțeles de la șofer că, pentru că e un serviciu aflat la început, 90% din suma unei comenzi rămâne la ei și doar 10% se duce către Taxify. El spunea că de-aia a trecut de la Uber la Taxify, pentru că ia mai mulți bani la fiecare cursă. Totuși, cred că momentan e un serviciu mult prea puțin cunoscut în România și s-ar putea ca acel procent în plus să nu merite, dacă faci doar 2 curse pe zi.

Eu l-am folosit de nevoie, pentru că în aceeași noapte ploioasă despre care discutam mai sus, aplicația Uber spunea că nu are mașini disponibile. Taxify avea, așa că m-am gândit să-i ofer o șansă.

Serviciile nu sunt diferite față de Uber și, cel puțin momentan, cred că singurul avantaj ar fi că nu e atât de cunoscut, iar dacă Uber nu are mașini disponibile sau dacă îți dublează ori triplează prețul, s-ar putea ca Taxify să fie o variantă bună. Iar dacă nu ți–ai făcut cont încă, poți introduce codul cristianfev după crearea contului și primești o cursă gratuită în limita a 20 de lei.

Apropo de preț, Uber tocmai a anunțat azi că micșorează prețurile și devine cel mai ieftin serivicu de taxi din București, cu un tarif de 1.3 lei / km, 0.22 lei / minut și o sumă minimă a cursei de 6 lei, comparativ cu un taxi normal, care cere minim 1.39 lei / km și căruia trebuie să-i lași și bacșiș, altfel e nasol.

taxify - taxi din București

Îmi place că avem în București din ce în ce mai multe servicii de taxi la care accentul se pune pe confortul clientului, nu pe a ajunge din punctul A în punctul B, indiferent de cât de în siguranță se simte clientul.

2 Comments

  1. Joie Negru 2 septembrie 2016
    • Cristian Florea 3 septembrie 2016

Leave a Reply