Filmul Usturoi poate fi văzut gratuit online
Tastatura Swiftkey – cea mai bună tastatură iOS și Android
Vestea bună de azi vine de la Fundația Vodafone România, care a anunțat că a finalizat lucrările de modernizare a Compartimentului de Terapie Intensiva Neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Această secție are grijă de 51 de ani încoace de toți copiii născuți prematur sau cu afecțiuni medicale din județele Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați. Doar că n-a mai fost modernizată fix de atunci, de acum 51 de ani, anul înființării Spitalului. Sunt aproximativ 1000 de copii care au nevoie de ajutor specializat în fiecare an.
Cum a început totul
Un studiu din 2015 arată că mortalitatea infantilă din regiunea de Sud-Est a țării noastre este de 10 la mie, fiind de 3 ori mai mare decât media Europeană.
Pornind de aici, în anul 2017, Fundația Vodafone România, alături de Asociațiile Dăruiește Aripi și Inima Copiilor au pus pe lista de priorități un proiect de modernizare a secțiunii de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Constanța.
Au lucrat la proiect până acum, când au anunțat oficial redeschiderea secției, în urma unei investiții de 2 milioane de euro, fonduri puse la dispoziție de către Fundaţia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociația Dăruiește Aripi (280.000 de euro) și Asociația Inima Copiilor (240.000 de euro).
Cum arăta secția înainte de renovare și modernizare
Cum artă secția acum, după renovare și modernizare
Ce s-a schimbat
Pe lângă schimbarea evidentă a culoarelor, ușilor, geamurilor și a paturilor în care stau noii-născuți, noua secție vine și cu un sistem de telemedicină, care le permite medicilor să vadă de la distanță semnele vitale ale copiilor internați în secție.
Mai mult, acum există 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi, dar și 10 locuri pregătite pentru prematuri.
În plus:
Camera pentru pregătirea laptelui și camera pentru pregătirea perfuziilor sterile sunt dotate cu hote de flux laminar, ceea ce permite prepararea perfuziilor în mediu steril și conduce la reducerea masivă a infecțiilor nosocomiale.
Climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante prevăzute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru sălile de operație și secțiile de terapie intensivă.
Saloanele sunt prevăzute cu pandante și console medicale, o rețea de distribuție a gazelor medicale și echipamente integrate de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și de un sistem de desfumare mecanică ce poate realiza inversarea funcțiilor unor ventilatoare dedicate.
Condițiile de intimitate, posibilitatea mamelor de a petrece timp nelimitat în salon și iluminarea de mai multe tipuri (naturală, indirectă, directă, de lucru, de veghe cu intensitate reglabilă) asigură nou-născuților confortul individual atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață.
Secția a fost modernizată după modelul celei de la Spitalul Marie Curie din București, considerată cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Europa. Amintesc aici că secția de la Marie Curie a fost modernizată tot cu ajutorul celor de la Fundația Vodafone România în anul 2013.
Felicitări, Fundației Vodafone România și Asociațiilor Dăruiește Aripi și Inima Copiilor pentru că le oferiți o șansă la viață noilor născuți.