
iOS 14.5 va recalibra sănătatea bateriei iPhone-ului tău

3 jocuri pentru telefon pe care ar fi bine să le instalezi
În ultimele săptămâni am testat noul router TP-Link Archer AX90, unul dintre cele mai puternice routere pe care le găsești în momentul de față în portofoliul TP-Link. Recunosc, sunt impresionat de tehnologia de pe noile routere și-mi place că în ultimii ani aceste dispozitive care inițial ne ofereau internet și atât au devenit extrem de inteligente și folositoare. Dar hai să vezi despre ce e vorba.
Unboxing și prime impresii
Când am primit cutia de la TP-Link cu Archer AX90 am fost puțin surprins. Pentru că e o cutie foarte mare și gândul meu inițial a fost: băi, sigur e doar un router aici? Apoi am deschis-o și m-am lămurit. Ca să protejeze antenele (8 la număr), dar și pentru o experiență faină de unboxing, în cutie o să găsești routerul gata pregătit de pus în priză, cu atenele ridicate și aliniate, ca în fotografiile de mai jos.
Pe lângă dispozitivul în sine, în cutie mai găsești și acumulatorul, un cablu LAN și un manual care îți explică cum poți configura routerul.
Configurarea
Este, cu siguranță, cea mai simplă configurare de router prin care am trecut vreodată. Pe spatele routerului se află un cod QR, iar dacă îl scanezi cu telefonul, acesta se va conecta la rețeaua de bază a routerului, ca să nu mai fii tu nevoit să introduci parola de pe spatele acestuia.
Înainte să scanezi codul de pe spate, îți recomand să instalezi aplicația TP-Link Tether, disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android, din care vei face configurarea efectivă a dispozitivului. Ai instalat aplicația, ai scanat codul de pe spatele routerului, iar în momentul în care deschizi aplicația ea va ști deja la ce router ești conectat și vei începe configurarea.
Configurarea e simplă, pentru că identifică singur tipul de rețea, iar tu trebuie doar să decizi ce nume dai rețelei tale Wi-Fi și ce parolă vrei pentru ea. În maximum 3 minute ai terminat toată configurarea și te poți întoarce la ale tale.
Specificații tehnice de ultimă generație
Cum spuneam și în titlu, TP-Link Archer AX90 conține tot ce ți-ai putea dori de la un router. Pe lângă ușurința cu care îl configurezi, există, bineînțeles, o serie de specificații tehnice care m-au făcut să zic asta. Iată-le:
- Wi-Fi 6 ready – pentru că e noua tehnologie în materie de Wi-Fi și n-are voie să lipsească de pe un router de ultimă generație. Un router Wi-Fi 6 îți permite să conectezi de 4 ori mai multe dispozitive la rețea, fără să simți lag. Totodată, viteza e de până la 3 ori mai bună, comparativ cu dispozitivele Wi-Fi 5. Bonus: smartphone-urile care suportă Wi-Fi 6 vor consuma mai puțină baterie dacă sunt conectate la o rețea Wi-Fi 6, comparativ cu o rețea Wi-Fi 5.
- Wi-Fi Tri-Band – practic, ai două benzi de 5 GHz și una de 2.4 GHz (1201 Mbps în bandă de 5 GHz-1, 4804 Mbps în bandă de 5 GHz-2, 574 Mbps în bandă de 2,4 GHz);
- Procesor quad-core de 1.5 GHz care se asigură că toate dispozitivele funcționează fără probleme la viteze cât mai mari;
- 8 antene care oferă acoperire excelentă;
- Tehnologie TP-Link OneMesh, care îți dă ocazia să creezi o rețea Mesh cu ajutorul acestui router și a unor range extendere TP-Link;
- 2 porturi WAN / LAN, unul de 1 Gbps și unul de 2.5 Gbps;
- 3 porturi LAN Gigabit;
- 1 USB 2.0;
- 1 USB 3.0.
Când hardware-ul se întâlnește cu software-ul
Noua generație de routere trebuie să ofere mai mult decât să fie niște dispozitive care îți oferă internet și atât. Felul în care consumăm internetul s-a schimbat și simțim din ce în ce mai mult nevoia de tool-uri care să ne ofere siguranță în navigare și care să ne ajute să avem control total asupra rețelei.
Archer AX90 nu face rabat de la noile tehnologii nici din acest punct de vedere, pentru că vine din fabrică cu antivirus și control parental.
Antivirusul este preinstalat în dispozitiv și te ajută să nu accesezi site-uri care ți-ar putea face rău, dar contribuie și la o securitate mai bună a dispozitivelor inteligente din casa ta (în variantă Pro, o să explic mai jos). Dacă ai becuri sau prize inteligente în casă, routerul tău are grijă ca hackerii să nu poată accesa rețeaua ta prin intermediul acestor device-uri inteligente. Se știe deja că securitatea dispozitivelor smart home este încă la început de drum, de-aia e mult mai bine ca router-ul să aibă singur grijă de rețea și să nu fii tu nevoit să-ți faci griji pentru că dispozitivele smart din casă ar putea avea vulnerabilități.
Mai mult, tot legat de securitate, vine cu WPA3, care e cel mai nou standard în materie de criptare a parolei Wi-Fi, ca să o facă greu de ghicit de către hackeri.
În ceea ce privește controlul parental, aplicația TP-Link Tether îți arată toată lista de device-uri conectate la router (bonus, îți trimite și notificări dacă se conectează un dispozitiv nou la rețeaua ta, ca să fii înștiințat mereu de acest lucru). Ei bine, pe lângă faptul că ai acces la lista de dispozitive conectate la rețea, poți bifa din aplicație ce dispozitive aparțin copiilor, iar routerul are grijă ca acele dispozitive să nu poată accesa site-uri nepotrivite pentru copii.
TP-Link a numit acest sistem HomeShield, care vine cu o serie de avantaje gratuit, dar care îți oferă și varianta HomeShield Pro, care costă 285 de lei pe an și care vine cu și mai multe avantaje. În tabelul de mai jos poți vedea ce primești la HomeShield Free vs Pro. Iar dacă vrei să citești mai multe, găsești detalii despre HomeShield aici. Apropo, prima lună de HomeShield Pro e gratuită. 😁

Viteză Wi-Fi și stabilitate
La birou am abonamentul de 1000 Mbps de la Digi. Am făcut un test Wi-Fi cu iPhone 12 Pro și am obținut viteză de download de 561 Mbps și viteză de upload de 443 Mbps, fiind aflat la biroul de lucru, la aproximativ 7 metri depărtare de router. Mi se pare maximul pe care îl pot obține momentan de la abonamentul de 1000 Mbps în această zonă.
Diferențe mari am simțit la stabilitate: cu routerul vechi, imprimanta de la birou mergea cu hopuri, iar eu bănuiam că e din cauză că stabilitatea conexiunii dintre ea și router nu e chiar ce trebuie, doar că n-am apucat să-mi testez teoria până acum. Ei bine, am avut dreptate. Cu Archer AX90 nu au mai fost probleme de stabilitate.
Iar toate device-urile conectate la rețea au funcționat mereu fără niciun fel de probleme sau lag.
În concluzie
Dacă îți cauți un router care să ducă multe dispozitive sau dacă ești gamer, iar pentru tine contează viteza de top și stabilitatea, atunci Archer AX90 e pentru tine. Dacă ai copii și cauți o soluție simplă de control parental, atunci acest router ți-ar putea rezolva problema. Dacă vrei să faci upgrade la router și vrei să iei ultima generație în materie de hardware și software, atunci acest router e exact ce-ți trebuie.
Găsești mai multe detalii despre TP-Link Archer AX90 pe site-ul oficial, iar dacă vrei să-l cumperi, o poți face de aici.
