FITS: Primul eveniment la care sunt invitat ca reprezentant casastiti.ro
Care-i spectacolul meu de stradă preferat de la #FITS2015
Săptămâna trecută am fost și-am vzitat fabrica Holcim de la Câmpulung și, așa cum am mai zis, a trebuit să-mi aleg o funcție de conducere pe care s-o reprezint în fabrică. Eu am ales să fiu Manager de Producție, fără să știu prea bine ce înseamnă asta. Când am ajuns miercuri acolo, mi-am dat seama că funcția mea este, probabil, cea mai complicată de-acolo. Pentru că producția reprezintă o zonă destul de extinsă în fabrică și cu cât te ocupi de o arie mai mare, cu atât ai responsabilități mai mari și cu atât îți e și mai greu să ai grijă ca totul să meargă perfect.
Departamentul de producție include, în mare: măcinarea făinii din materiile prime, prepararea clincherului și măcinarea cimentului. Alte activități: descărcare şi uscare zgură, descărcare şi măcinare cărbune, descărcare şi utilizare cenuşă, producţie filer.
Luate pe rând, ar însemna cam așa:
Măcinarea făinii din materiile prime
Se ia calcarul și se pune în singura moară verticală din țară. Moara are 3 role (1 rolă are diametrul de 2,5 m și cântărește 50 tone) și macină calcarul până când îl face să fie fin ca făina.
Prepararea clincherului
Clincherul e un produs intermediar în fabricarea cimentului. Este, practic, materia primă arsă pe toate părțile, atât de bine încât se transformă într-un fel de lavă. La fabrica Holcim din Câmpulung există un cuptor imens cu o capacitate de 4000 de tone / zi. Înainte să intre în cuptor, materia primă trece printr-un proces de preîncălzire, care se face în turnul preîncălzitor, cea mai înaltă construcție industrială funcțională de la noi din țară. În turnul preîncălzitor, materia primă se încălzește până la aproximativ 900 de grade, apoi intră în cuptor. Cuptorul este, de fapt, tubul maro din poza de mai jos (lung de 66 de metri și cu un diametru de 4,8 metri). El se învârte continuu și cu ajutorul unor cărbuni și al altor tipuri de combustibili, se încălzește până aduce materialul la aproximativ 1450 de grade Celsius.
Cuptorul funcționează aproape non-stop. Îl mai opresc din când în când pentru întreținere și curățare. Iar după ce se răcește, pornirea lui durează vreo 32 – 34 de ore de încălzire înainte să poată fi folosit la capacitate maximă. Și am mai aflat o chestie interesantă: dacă, din anumite motive, trebuie făcută o modificare la programul de ardere al cuptorului, schimbarea se face acum și abia peste câteva ore poate fi văzută. Nu poți face o modificare care să se vadă imediat, iar asta tot pentru că este o construcție imensă.
Măcinarea cimentului
Clincherul care iese din cuptor se amestecă acum cu alte substanțe (zgură de furnal, calcar, cenușă de termocentrală etc., în funcție de rețetă) și se macină în niște mori orizontale cu bile, din care iese, în sfârșit, cimentul. O moară arată cam ca în poza de mai jos, iar bilele din ea cântăresc aproximativ 100 de tone.
Toate activitățile se urmăresc 24 de ore din 24 dintr-o cameră de comandă, de unde se controlează tot ce ține de fabrică. Oamenii de acolo trebuie să urmărească 426 de parametri în fiecare moment, iar când este o problemă, se aprind niște beculețe în spatele monitoarelor (galben, dacă e ceva pare dubios și roșu dacă e ceva grav, care necesită intervenție).
Iar după ce am învățat cam ce am eu de făcut, am fost și ne-am pus amprenta asupra fabricii Holcim, după cum se poate observa în pozele de mai jos. :))
Ce curiozități am mai avut eu și pe care s-ar putea să le ai și tu:
1. Ce ard oamenii ăia acolo de mențin focul continuu în cuptor?
Cărbuni, cauciucuri, alte deșeuri. Dacă în cazul cărbunilor și al cauciucurilor știm deja cum se obțin, cu deșeurile e o întreagă industrie în spate, extrem de interesantă. Oamenii au un laborator întreg unde măsoară ce deșeuri ard mai bine și în ce condiții. Holcim procesează anual o cantitate de deșeuri echivalentă cu cea produsă de un oraș cu 350.000 de locuitori. Practic, așa cum zicea și prietenul Make, Holcim procesează într-un an cam câte deșeuri produce un oraș ca Timișoara.
Tot despre prelucrarea deșeurilor mai poți citi și la Cristi: Știai că în România deșeurile se pot transforma în combustibil?
2. Cum de nu iese fum de nicăieri, dacă fabrica arde atât de multe lucruri?
Răspunsul e simplu: când faci un foc de aproximativ 2000 de grade Celsius, totul se distruge, nu iese nici fum, nici nu rămâne cenușă.
3. Care-i obiectivul principal Holcim?
Spre surprinderea mea, obiectivul principal nu are legătură cu cimentul. Ei vor ca tot ce produc să se facă fără niciun accdent. De aceea, în ziua în care am fost noi la fabrică, era a 1352-a zis fără nici măcar un accident de muncă. Iar angajaților li se face frecvent instructaj pe tema siguranței muncii. Există un departament întreg pentru așa ceva.
P.S.: Dacă ai întrebări despre ciment sau despre Holcim, scrie-le într-un comentariu și facem în așa fel încât să afli și răspunsurile. :D
3 Comments
am fost productivi cu totii! Ne-am invatat responsabilitatile din fisa postului !
Trebuie sa recunosc ca operatiunea in sine este tare elaborata, drept dovada imaginea aferenta comerei de comanda care mi se pare un fel de camera NASA. Am fost si noi acolo dar doar in vizita, undeva in zona de racire, avem acolo un prieten care lucreaza si ne-a invitat.
Da, da, chiar îți dă senzația că ești la NASA când intri acolo. :))