Dacă vrei să faci un cadou îndrăzneț, îți recomand o lumânare parfumată cu miros de bani
Cum a fost prima alergare competițională la care n-am ținut cont de timp
Se face aproape un an de când am renunțat la laptopul cu Windows pentru un Macbook Air, care avea să-mi schimbe total felul în care folosesc internetul și ce-mi mai trebuie mie pentru blog și celelalte activități online. M-am îndrăgostit instant de sincronizările dintre Macbook și iPhone și de simplitatea sistemelor de operare OS X. Timp de un an am căutat cât mai multe trucuri pentru Macbook, ca să scot din laptopul meu nou tot ce poate, iar acum am făcut o listă cu câteva dintre ele, în speranța că vor fi și alte persoane care le vor găsi utile. :D
1. Când salvezi un fișier, poți apăsa pe ⌘ + D ca să îți selecteze automat Desktop-ul ca loc de salvare sau ⌘ + ⌥ (option) + L ca să selecteze folderul Downloads pentru a salva fișierul. Bineînțeles, dacă vrei să încarci un fișier într-un site, aceleași scurtături îți vor arăta în fereastra de dialog fișierele de pe Desktop, respectiv pe cele din folderul Downloads.
2. Când faci o captură de ecran, ai câteva comenzi de bază: ⌘ + shift + 3 ca să se salveze pe Desktop o fotografie cu tot ecranul și ⌘ + shift + 4 ca să selectezi tu o parte din ecran care vrei să fie salvată pe Desktop. Dar avem și câteva scurtături speciale:
- ⌘ + shift + 4 + space – salvează pe Desktop o fotografie cu fereastra pe care o ai deschisă. Practic, dacă scrii ceva în Notes și apeși conbinația asta de taste, vei avea pe desktop o captură de ecran cu ce se vede în Notes, fără alte aplicații.
- ⌘ + control + shift + 3 păstrează în clipboard o captură a întregului ecran. Practic, ea n-o să fie salvată nicăieri în laptopul tău, ci o să stea într-o memorie temporară. O poți folosi în Gmail, Facebook, Facebook Messenger sau altele dând ⌘ + V sau Click dreapta – Paste.
- ⌘ + control + shift + 4 păstrează în clipboard o captură a unei porțiuni de ecran selectată de tine. Principiul e cam ca la punctul de mai sus, numai că acum selectezi tu ce vrei să păstreze în clipboard.
- când folosești capturile care conțin și tasta 4, poți selecta o porțiune de ecran, iar dacă observi că nu ai încadrat cum trebuie chenarul care va fi salvat, poți apăsa pe space ca să-l muți unde vrei tu.
3. Când schimbi volumul sau luminozitatea, ai de ales dintre câteva trepte prestabilite. Adică atât volumul, cât și luminozitatea (ecranului sau a tastelor) pot fi modificate gradual. Totuși, să zicem că e noapte, e liniște, iar o liniuță de volum e prea puțin ca să auzi cum trebuie, iar două liniuțe sunt prea mult. Și ai vrea, totuși, să ai o liniuță și jumătate de volum. Se face foarte simplu: ⌥ (option) + shift + Tasta de volum sau luminozitate. Când apeși această combinație de taste, fiecare treaptă prestabilită se împarte în 4. Practic, ai o segmentare mai bună a volumului și a luminozității.
4. Dictare și enunțare. Când ți-e lene să citești un articol sau mai faci altceva prin casă și vrei să-ți citească un robot un material, e de-ajuns să selectezi textul și apoi să apeși ⌥ (option) + esc. Dacă nu funcționează, probabil trebuie să activezi această funcție, de la Preferințe sistem – Dictare și enunțare – Enunțare text – Enunță textul selectat la apăsarea unei taste. Totodată, dacă ți-e lene să scrii și vrei să dictezi un text, apasă de două ori tasta fn și îți va apărea un microfon pe ecran. Această scurtătură merge în orice câmp în care se poate scrie text, de la bara de adrese din browser până la un formular de comentarii de pe blog. Dacă nu funcționează, înseamnă că trebuie s-o activezi, de la Preferințe sistem – Dictare și enunțare – Dictare – Scurtătură.
5. Dacă vrei doar să previzualizezi o fotografie sau un document, fără să-l deschizi efectiv, poți da click pe el și apoi poți apăsa tasta space.
6. Dacă vrei, acum poți să parolezi o notiță. E un serviciu nou, venit odată cu ultimul update OS X, lansat la sfârșitul lunii martie 2016. Poți da click dreapta pe o notiță, apoi pe Blochează această notiță (sau ai un icon cu un lacăt în partea de sus a notiței respective). Deblocarea notițelor se face cu o parolă prestabilită. Parola o poți seta sau reseta din meniul Notițe, ca în poza de mai jos.
Încă ceva: dacă îți sincronizezi notițele între Macbook și iPhone, parola va fi aplicată atât pe Mac, cât și pe telefon (dacă ai pe iPhone iOS 9.3 sau mai nou).
7. Poți introduce emoji în orice text. E foarte simplu. Când scrii un text, apasă pe ⌘ + control + space și-ți va apărea o bulă cu toate emoji-urile cu care ești obișnuit în SMS-uri sau pe telefon. ?
8. Șterge un fișier direct, fără să-l trimiți la coș înainte. Eu fac asta foarte des, când am fotografii pe care știu că n-o să le mai folosesc (cum sunt cele pe care le pun în articole). N-au de ce să stea la coș dacă n-o să mai am nevoie de ele, așa că le șterg direct, apăsând ⌘ + ⌥ (option) + delete.
9. Poți împărți ecranul în două, cu aplicațiile care permit vizualizarea full-screen. Ca să-ți dai seama ce aplicații permit vizualizarea full-screen, uită-te în colțul din stânga-sus, iar dacă atunci când duci mausul pe cerculețul verde el arată așa, înseamnă că acea aplicație poate fi făcută full screen. Apasă pe acel buton, apoi mergi în Mission Control (de obicei, se face glisând pe trackpad cu 3 degete în sus, ca aici). Cu drag and drop, vei atașa două aplicații aceluiași ecran, cam ca în poza de mai jos, unde am luat Google Chrome și l-am pus peste Notițe.
Rezultatul arată cam așa:
Bineînțeles, poți muta bara neagră de pe mijlocul ecranului în stânga sau în dreapta, ca să schimbi proporțiile împărțirii.
Dacă ți-a plăcut articolul cu trucuri pentru Macbook, te invit să vezi și 9 trucuri pe care le poți încerca pe iPhone.
4 Comments
Unele le stiam, dar am descoperit si cateva chestii utile. Multumesc!
Mă bucur să aud asta. :D
option+shift+volum mi-o raspuns la o problema care o tot aveam :). Fa un articol si cu toate shortcut-urile din touchpad
Nu-i rea ideea cu touchpad-ul. :D O să fac. Mersi!