Uite cum ai putea să ai încă 24 de ore libere pe an

De când m-am mutat la București, am început să plătesc toate utilitățile cu cardul. În Focșani nu făceam asta, deși aveam card și atunci și deși puteam plăti online chiar și acolo. Nu știu să explic de ce mă duceam la ghișeu. Poate pentru că așa mă obișnuisem. La un calcul simplist, românii pierd, în medie, 24 de ore pe an ca să-și plătească facturile la utilități. Așa mi-am dat seama că după ce m-am mutat la București am început să câștig niște timp, pentru simplul motiv că m-am gândit să plătesc tot mai multe lucruri cu cardul.  Pe lângă asta,  am scăpat de nervii cu care mă întorceam acasă după ce umblam prin tot orașul (și nu întotdeauna era vreme faină) și după ce întâlneam fețele tuturor oamenilor din spatele ghișeelor (și nu toți sunt de treabă și cu chef să te servească).

Acum plătesc absolut toate utilitățile cu cardul. Nu-mi ia mai mult de 20 de minute pe lună ca să fac toată mișcare asta și scap și de pierdut timpul pe drumuri, dar și de mers prin soare, de stat la coadă sau de întârzierea plății facturilor pentru că nu apuc să merg la timp la ghișeu.

Mai mult, acum mă străduiesc să plătesc cu cardul de fiecare dată când îmi cumpăr ceva (online sau offline), din diverse motive:

– nu trebuie să am mărunt la mine mereu și nici locul în care plătesc nu trebuie să aibă rest;
– știu de fiecare dată pe ce se duc banii. E de-ajuns să mă uit în extrasul de cont;
– scap de niște costuri în plus: comisioanele retragerii de la bancomat, costul deplasării până la ghișeu, costurile care se adaugă când nu achiți factura la timp pentru că n-ai apucat să mergi să o plătești, nu mai stai prea mult după curier dacă îți cumperi ceva și alegi plata prin card, în loc de ramburs etc.;
– nu-mi mai umplu portofelul cu monede, că nu mai aștept rest de nicăieri;
– sunt mai liniștit pentru că nu țin bani mulți la mine;
– fără să fac nimic în mod special, particip la promoția Mastercard, care-i premiază (cu premii de până la 1,7 milioane de lei) pe toți cei care fac plăți cu cardul Mastercard sau Maestro. Nu trebuie să mă înscriu undeva pentru asta, ci e de-ajuns să utilizez cardul când cumpăr câte ceva;
– #asaenormal.

mastercard e normal sa platesti cu cardul

Tu plătești cu cardul? Dacă nu, de ce? :D

Lasă un comentariu

6 comentarii

 • vali crintea 18 Iun 2015, ora 11:36

  si eu folosesc platile cu cardul la utilitati cand pot. am c=platit chiar si impozitul prin ghiseul.ro

  • Cristian Florea 18 Iun 2015, ora 14:15

   Când poți? Dar sunt și situații în care nu poți plăti cu cardul? :D

 • Dorina Dănilă 20 Iun 2015, ora 00:18

  Da, sunt, din pacate, si situatii cand nu poti plati cu cardul. Am patit-o chiar azi la o terasa frecventata (Perla) din Arad.

  • Cristian Florea 22 Iun 2015, ora 12:25

   Ce-i drept, la noi încă nu sunt toate terasele și restuarantele puse la punct cu această metodă de plată, dar ușor-ușor vor fi. Eu am rămas uimit când am văzut că în aeroportul din Cluj-Napoca nu poți plăti cu cardul la un magazin de-acolo. Totuși, utilitățile se pot plăti mereu cu cardul și asta te scapă de o grămadă de bătaie de cap.

 • Cristina Neagu 24 Iun 2015, ora 14:44

  Platesc cu cardul si nu doar din comoditate ci pentru ca este practic si sigur. Nu pricep reticienta unora, este mult mai sigur sa achiti cu cardul decat sa stai cu bani in portofel si sa risti diverse scenarii.

  • Cristian Florea 24 Iun 2015, ora 16:03

   Nici eu nu înțeleg această reticență. Cred că e vorba de obișnuință.