Cel mai ușor mod prin care poți separa numele de prenume în Excel

Din când în când, mai public și articole scrise de alții aici, pe blog. Sunt oameni care au câte-un site sau câte-un blog pe care vor să-l promoveze și ca să facă asta scriu un material special pentru tine și pentru ceilalți cititori de-aici, apoi mă întreabă dacă sunt de acord să public materialul. Dacă e vorba de un articol util sau interesant, bineînțeles că-l public, pentru că nu vreau să ratez ocazia de a-ți oferi articole bune. În cazul lui Radu, vorbim despre un articol care rezolvă o problemă pe care mulți am avut-o la un moment dat și anume: cum separi numele de prenume în Excel. Dar gata cu introducerea, hai să vedem cum se face. :D


Fiindcă sunt nou pe aici, dă-mi voie să mă prezint. Radu Popa mă numesc și sunt pasionat de Excel. În urmă cu un an și jumătate am început și un blog despre Excel ca să îi ajut pe cât mai mulți să devină acei “ninja” în Excel de care fiecare birou are nevoie.

0 - cum separi numele de prenume in excel

Vreau să iți arat prin acest articol un mod super simplu prin care poți să fii mult mai rapid în Excel. E vorba de acea listă de nume scrise pe o singură coloană pe care trebuie să o separi pe 2 coloane, ca și în imaginea de mai jos:

1 - cum separi numele de prenume in excel

La un tabel cu 10 rânduri probabil că nici nu ne batem capul să găsim soluții foarte “fancy” si vom separa numele de prenume manual. Dar daca am avea un tabel cu 300 de rânduri?

Și eu am fost pe acolo

Sigur la voi nu se aplică asta, dar eu am petrecut multe ore făcând lucruri repetitive în Excel pe care le puteam face prin câteva click-uri. Pentru 300 rânduri cred ca ești de acord cu mine că separarea asta manuală ne-ar lua destul de mult timp dacă ne bazăm doar pe copy / paste.

Alternativă: text to columns

Din fericire, ne putem baza pe Excel să facă munca repetitivă pentru noi. În cazul nostru, opțiunea care ne interesează se numește „text to columns” și o găsim în tab-ul „Data”, chiar acolo, în mijloc.

2 - cum separi numele de prenume in excel

 

Pe scurt, text to columns separă valoarea dintr-o celulă în mai multe celule, în funcție de cum vrem noi să fie separarea.

Nu știu tu ce faci dar eu am selectat coloana A și am dat click pe text to columns.

Ce fel de separare

Probabil că ai observat că mă feresc să traduc opțiunile din Excel. Motivul e simplu, sună foate ciudat în romană. De exemplu, ar trebui să vă spun că după ce dăm click apare un „vrăjitor” (en: wizard) care ne întreabă dacă datele noastre sunt separate de ceva (delimited) sau vrem să extragem un număr fix de caractere (fixed width).

3 - cum separi numele de prenume in excel

E clar că în cazul nostru vom alege delimited, pentru că știm că între nume si prenume este un spațiu. Am dat next și am mers mai departe.

Elementul de separare

În conversația noastră cu Excel, i-am spus că exista o „chestie” care separă numele de prenume. Cum încă Excel încă nu ne poate citi gândurile (poate în următoarea versiune), trebuie să îi spunem exact care e elementul de separare.

Cum în cazul acesta e spațiul liber, puteți mai jos să vedeți că am bifat „space”.

4 - cum separi numele de prenume in excel

I-am mai dat încă o dată next, ne apropiem de final.

Ultimul pas e să spunem unde vrem să puna datele rezultate în urma separării. În cazul meu, am pus B1. Mai sunt și alte opțiuni acolo, nu le dau foarte mare importanță pentru că nu sunt foarte relevante.

5 - cum separi numele de prenume in excel

Gata

După ce am dat finish, putem vedea rezultatul final. Trebuie eventual doar să rescriem capul de tabel la coloana B și C.

6 - cum separi numele de prenume in excel

Sub 10 secunde

Eu mi-am luat timp ca să iți explic pas cu pas, ție totuși toate cele de mai sus nu ar trebui să îți ia mai mult de 10 secunde.

Prenume multiple

Si dacă am o persoană care are vreo 6 prenume și 3 nume de familie? Știi la ce mă refer, Ion Gheorghe Marius Popescu Ionescu.

Nu e nici o problemă, text to columns funcționează cam la fel, cu mențiunea că așază câte un nume / prenume pe coloană.

Incearcă și tu

Dacă vrei să încerci și tu, aici poți să descarci documentul pe care am lucrat eu.

Încă un lucru

Dacă citind acest articol ți-au venit în minte câteva întrebări despre Excel, te aștept în secțiunea de comentarii să vorbim mai multe.

Cam atât din partea mea, sper ca a fost utilă intervenția mea. Dacă te interesează să devii mai „ninja” în Excel, te aștept și pe excelninja.ro.

12 Comments

  1. Gabi Udrescu 19 iunie 2015
  2. Lili 28 octombrie 2016
    • Cristian Florea 28 octombrie 2016
  3. Lucian 13 decembrie 2016
  4. Vali 28 noiembrie 2019
  5. Mihaita 2 februarie 2020
  6. Cristiana 22 aprilie 2020
  7. Emanuela 17 februarie 2021

Leave a Reply