021.9111 – numărul unic pe care trebuie să-l știi pentru asistență rutieră
S-a lansat Ghidul Angajării în eCommerce
Pentru că ne-a plăcut foarte mult vacanța în Dubai din luna ianuarie a anului trecut, am decis ca și în acest ianuarie să mergem într-o țară caldă. Ne surâde ideea de a pleca de la frig și a merge într-un loc pregătit pentru plajă, că parcă trece mai rapid iarna așa. Iar pentru că voiam să mergem într-un loc pe care nu l-am mai explorat până acum, am ales o vacanță în Thailanda.
Am cumpărat prin Eturia un pachet care cuprindea atât bilete de avion, cât și cazare și ne-am pregătit de drum. Un mic disclaimer aici: nu o să mai iau pachete prin Eturia de-acum încolo, pentru că am plătit pentru cazare pe plajă și ei au rezervat cu totul altceva. Când am ajuns acolo și ne-am dat seama de gafa făcută, era prea târziu, pentru că toate cazările de pe plajă erau vândute. Astea-s greșeli de grădiniță și nu accept să mi se mai facă probleme de genul ăsta și alte dăți.
Revenind la vacanță, Thailanda este una dintre țările care mi-au oferit exact ce mă așteptam în materie de vacanță: plajă bună și liniștită, dar și experiențe faine pentru zilele în care nu voiam să merg la plajă. Dar hai să le luăm pe rând.
Viza pentru vacață în Thailanda
Ca să intri în Thailanda ai nevoie de viză, pe care o iei fie de la Ambasada Thailandei în București, fie de la fața locului când aterizezi. E și un cost de emitere a vizei. Noi am plătit 60 € / persoană și am lăsat agenția să depună actele.
N-am ales să așteptăm să facem viza la fața locului pentru că voiam să mai scutim o coadă. În plus, peste tot pe site scrie că trebuie să ai niște bani cash la tine când încerci să obții viza direct de la aeroport, iar eu și cash-ul nu suntem prieteni foarte buni.
Dacă depui actele în România, să știi că durează aproximativ 5 zile să-ți emită viza, deci n-o lăsa pe ultima sută de metri.
Totodată, în avion, în drum spre Thailanda, o să primești un tichet numit Immigration Card. Va trebui să-l completezi pentru că ți se va cere împreună cu pașaportul la aterizare. Noi am decis să-l completăm după ce am coborât din avion și am mai pierdut niște timp făcând asta. În plus, e destul de greu să găsești un pix în aeroport, înainte să intri efectiv în țară. 😁 Deci mai bine îl completezi în avion.
A, încă ceva: o bucată din acel Immigration Card va rămâne la tine pe parcursul sejurului. Să nu-l arunci, că îl vei preda la ieșirea din țară. Poți completa și alt card în aeroport, la plecare, dar e mai simplu să-l păstrezi de la drumul de dus, ca să nu mai ai și stresul ăsta pe cap.
Aterizare, aeroport, plecare
Nu știu cum e în alte perioade, dar noi am aterizat în Phuket pe 19 ianuarie, dimineața. Și am stat la o coadă de vreo 2 ore și jumătate ca să trecem de acel Passport Check. Deci ai răbdare cu asta.
La plecare am stat la coadă vreo oră ca să ne verifice pașapoartele, așa că e bine să fii la aerport din timp.
Ce fac ei diferit față de alte țări în care am mai fost e că pe lângă verificarea, efectivă, a pașaportului, îți scanează amprentele de la ambele mâini și îți fac o poză la intrarea și ieșirea din țară, ca să se asigure că ești tu.
Lucrul ăsta durează mult, pentru că fiind mai mulți pași, anumiți oameni își dau seama mai greu ce trebuie să facă și așa crește timpul de așteptare la coadă.
Banii în Thailanda
Moneda lor se numește Baht, iar când am fost noi, la începutul anului 2020, 100 de Bahți însemnau 14 lei. Și asta a fost și formula pe care am folosit-o mereu în această vacanță în Thailanda ca să ne dăm seama cam cât costă lucrurile pe-acolo.
Spre exemplu, berea de pe plajă e 80 bahți, iar o nucă de cocos e vreo 60 bahți. Iar dacă ești amator de bere, să știi că există două beri locale: Singha și Chang. Le-am încercat pe amândouă, dar Singha mi-a plăcut mult mai mult.
Totodată, trebuie să știi că cele mai multe restaurante din Phuket adaugă peste suma pe care o vezi în meniu și un bacșiș de 10%, plus adaos comercial de 7%. Asta înseamă că tot ce cumperi de la restaurant o să coste din start cu 17% mai mult. Așa funcționează lucrurile la ei și e bine să știi dinainte.
Noi ne-am prins abia după vreo 3 zile că plătim mai mult decât scrie în meniu. Inițial credeam că un anumit restaurant a pus 10% bacșiș fără să ne întrebe, apoi ne-am dat seama că e o practică comună și că peste tot e așa.
Încă o informație importantă legată de vacanța în Thailanda: ei nu prea știu ce-i aia plată cu cardul. Sistemul lor e foarte prost pregătit din acest punct de vedere, deci cel mai bine e să ai bani cash la tine mereu. Mai mult, dacă găsești un restaurant care acceptă plata cu cardul, să nu te aștepți să funcționeze plata contactless sau cea cu Apple Pay, pentru că nu există așa ceva. La Starbucks am încercat să plătesc cu ceasul și mi-a zis politicos că îmi trebuie cardul fizic, că altfel nu funcționează.
Dar la restaurant îți iau ei cardul când ceri nota și ți-l aduc înapoi. Asta mi s-ar părut puțin ciudat, faptul că acolo se poate plăti cu cardul fără să fie introdus codul PIN, în condițiile în care cardul intră în POS, nu e o plată contactless.
Deci partea de securizare a plăților cu cardul nu e deloc punctul lor forte, așa că e mai bine să ai cash la tine.
Eu am ales varianta de a pleca din România cu dolari și a-i schimba acolo la un schimb valutar. Nu știu dacă ieși mai bine la calcul cu schimbări din alte valute, că n-am calculat.
Poți găsi cele mai tari experiențe în Thailanda aici, pe GetYourGuide.
Plajele în Thailanda
Cea mai cunoscută plajă din Phuket se numește Pa Tong. Pe lângă plajă, este o aglomerație de restaurante, baruri, hoteluri, saloane de masaj, tuk tuk-uri și bazare.
Totuși, a fost genul de plajă pe care eu îl căutam într-o vacanță în Thailanda, cu șezlonguri, liniște (nu se auzea muzică deloc) și posibilitatea de a avea berea adusă la șezlong fără să depun efort.
Șezlongul se închiria cu 100 bahți / zi (adică 14 lei, în banii noștri), iar de banii ăștia, oamenii de-acolo aveau grijă să ai o umbrelă deasupra capului pe tot parcursul zilei. Mai mult, cei care vindeau băuturile treceau des printre rânduri și nu așteptai mai mult de 1 – 2 minute ca să poți comanda și tu ceva.
În plus, de la plajă și până la cel mai apropiat restaurant faci vreo 35 de secunde, că trebuie doar să traversezi, iar fix asta căutam eu.
Apa de la Pa Tong Beach este asemănătoare cu cea din Marea Neagră, doar că mult mai caldă, iar din punctul de vedere al adâncimii este arajată perfect, pentru că mergi vreo 20 de metri cu apă până la brâu, apoi începe să crească adâncimea. Balizele sunt la vreo 100 metri depărtare, iar dacă înoți până la ele și înapoi e tot ce-ți trebuie ca să simți că ai făcut și puțină mișcare.
Mai mult, găsești pe plajă lucruri care țin de sporturile pe apă: închiriere de Skijet (1500 de bahți), kitesurfing (acel sport în care tu ești prins de un zmeu, iar barca te tractează și te ridici de la sol) și altele.
În afară de plaja Pa Tong și de cea din fața hotelului, n-am mai încercat alte plaje în Thailanda, deci n-aș putea să-ți zic mai multe pe tema asta, dar în funcție de locul în care ești cazat, e bine să te orientezi spre cea mai apropiată plajă.
Phuket mi s-a părut o insulă în care totul e departe de tot, deci e bine să-ți plănuiești vacanța în așa fel încât să nu fii nevoit să depui prea mult efort pentru a ajunge la plajă. Iar asta ne duce direct la următoarea categorie.
Taxiurile și deplasările prin Phuket
Hotelul nostru avea un bus gratuit care ne ducea până la Pa Tong și înapoi și care făcea drumul ăsta de vreo 4 ori pe zi, la anumite ore. A fost foarte util de multe ori, dar au fost și situații în care programul nostru era total diferit de programul acelui bus.
Așa că am fost nevoiți să descoperim cum sunt taxiurile și deplasările în Phuket.
În prima zi am descoperit că există o aplicație numită Grab, care e un fel de Glovo (că fac și livrări de mâncare) și care te ajută să comanzi mașini în sistem de Uber. O foloseam ca să vedem cam cât costă să ajungem din punctul A în punctul B și să știm dacă merită să luăm taxiuri de pe stradă sau nu.
Ca idee, n-am folosit niciodată aplicația Grab pentru că taxiurile și tuk tuk-urile de pe stradă erau, de obicei, mai ieftine. Dar măcar știam care e prețul maxim pe care-l putem accepta.
Oricum, să nu te aștepți să primești bon fiscal de la taxiurile de pe stradă sau să aibă aparat de calculare a tarifului. Acolo taxiurile funcționează la mica înțelegere. De-aia am dat 500 de bahți pe un tuk tuk sărăcăcios într-o seară (aplicația Grab estima un cost de 660 bahți), iar două zile mai târziu am plătit 300 de bahți pentru același traseu cu un tuk tuk mult mai bine întreținut (aplicația Grab estima tot 660 bahți).
Oricum, găsești destul de ușor taxiuri pe stradă sau, la nevoie, poți cere la recepția hotelului unul.
Internetul în Thailanda
N-are rost să discutăm despre internet în Roaming, folosind SIM-ul de acasă, că dacă ți-ai permite acel internet, probabil n-ai citi acest articol. 😂Atât Orange, cât și Vodafone, practică un cost de vreo 9 € pentru fiecare MB cosumat în Roaming în Thailanda, deci n-are rost să discutăm.
Așa că ai varianta de a-ți cumpăra o cartelă locală cu internet. Intri în orice Seven Eleven (un fel de Mega Image al lor) și ceri cartelă SIM doar cu internet. Ai varianta de cartelă valabilă 7 zile (300 bahți) sau 15 zile (400 bahți) și alegi ce-ți trebuie în funcție de cât stai acolo.
Eu am ales-o pe cea de 7 zile care mi-a oferit 10 GB de internet la viteză 4G, iar după ce consumam cei 10 GB scădea viteza internetului sau aveam opțiunea de a mai cumpăra trafic 4G ulterior.
N-am consumat nici 3 GB din cei 10, pentru că am fost acolo în vacanță și am decis să nu stau prea mult pe net.
Oricum, internetul funcționează foarte bine cu SIM-urile lor locale și nici de netul de la hotel nu prea m-aș putea plânge. Am fost în țări mult mai dezvoltate, cu internet mult mai prost la hotel.
Vacanță în Thailanda – Excursiile de o zi
Poți găsi cele mai tari experiențe în Thailanda aici, pe GetYourGuide.
Noi ne-am luat două excursii de o zi. Au fost foarte diferite și în acelși timp foarte interesante.
Prima excursie a fost cu o barcă rapidă până pe insula Phi Phi, dar pe drum ne-am mai oprit să facem snorkeling, să vizităm vreo două insule cu nisip fin și să vizităm și o insulă a maimuțelor. Foarte faină experiența (mai ales snorkeling-ul), dar bărcile rapide nu sunt chiar prietenele mele bune, pentru că balansul și zguduiturile datorate valurilor nu-s chiar plăcute.
La început te distrezi și ți se pare funny, dar la întoarcere, când ești obosit, te dor toate de la cât de tare te zguduie barca.
Ca lifehack, dacă iei o barcă rapidă, îți recomand să stai cât mai în spate, pentru că acolo e mai mic balansul datorat valurilor. Iar dacă ai probleme cu coloana, ia-ți de tot gândul de la o astfel de excursie, pentru că o să simți niște dureri pe care nici nu știai că le poți avea. Chiar ne-a zis ghidul, înainte să ne urcăm în barcă, că persoanelor cu probleme la coloană nu li se recomandă să meargă cu acea barcă.
Iată și câteva fotografii făcute în prima excursie.
A doua excursie a fost una mai pe relaxare și chill, pentru că am mers cu un fel de iaht să vedem celebra insulă a lui James Bond. A fost fain că pe traseu ne-am oprit să ne dăm pe un tobogan direct în apă, iar la bord am avut asigurate prânzul și cina, deci a fost chiar ca o zi de relaxare pe mare.
Iar la un moment dat ne-am plimbat cu niște canoe printre insule de stânci foarte înalte. A fost una dintre cele mai faine experiențe din Thailanda, doar că nu mi-am luat telefonul în canoe, așa că n-am nicio poză. Dar puteți vedea mai jos cum veneau oamenii cu canoele spre noi. Măcar atât. 🤣
Mai există și alte vacațe disponibile la fața locului și cel mai bine e să te interesezi acolo, la recepția hotelului, să vezi ce poți lua și cât costă. De obicei în fiecare vacanță ești preluat din fața hotelului și lăsat seara la hotel (cum ziceam, totul e departe în Phuket), iar pe parcursul zilei ți se asigură prânzul sau prânzul și cina.
În general, vacanțele se rezervă cu o zi înainte de a porni la drum, deci e greu să găsești vacanțe pe care să le plătești azi și în care să pornești tot azi.
Cam asta a fost experiența mea de vacanță în Thailanda. Sper că ai reușit să scoți din ea câteva informații valoroase, iar dacă ai întrebări suplimentare, te rog să-mi zici. 😁
Poți găsi cele mai tari experiențe în Thailanda aici, pe GetYourGuide.
10 Comments
Am fost in Noiembrie și mi-am luat viza din aeroportul din Bangkok și nu am plătit nimic. Doar a trebuit sa am 2 poze tip pașaport sa le atașez la cererea pe care am completat-o acolo. So…de interesat pe viitor poate se pot scuti niște bani. ☺️
Good to know. Mersi!
Buna, stiu ca au trecut deja 2 ani, dar am si eu o intrebare, a trebuit sa faceti vreun vaccin ?
Bună,
Nu, n-am făcut niciun vaccin 😁
[…] de a adăuga două SIM-uri fizice în telefon este extraordinară, mai ales când mergi într-o vacanță în Thailanda sau în orice altă țară care nu se află în Uniunea Europeană, pentru că roaming-ul acolo […]
Ați avut zbor direct..sau?
Am făcut escală la Doha 😁
Bună! Cam ce preturi sunt pentru excursii?? James Bond, phi phi, krabi???
Noi o sa stam la Pullman( plaja Naithon)
Mulțumesc!
Din păcate, chiar nu mai știu cât am dat pe excursii. Știu că le-am cumpărat din lobby-ul hotelului, dar chiar nu-mi amintesc cât au costat :(
Buna.. apa din mare e ca cea de la noi la marea neagră??, Sper că am înțeles eu greșit. Adica nu e apa limpede și curată? Gen Grecia??? Mulțumesc