Bijuterii din argint
Am pile, deci facem link exchange
Am o nedumerire! Iar de fiecare dată când păţesc asta iar căutările mele nu prea dau rezultate, apelez la voi, la cititori.
Se dă textul:
Grim, blogger în devenire, scrie din oraşul Focşani (Judeţul Vrancea) şi are câteva probleme cu unele semne de punctuaţie.
Acum, dacă vreau să bolduiesc unele cuvinte din textul de mai sus care ar fi forma corectă?
1. Grim, blogger în devenire, scrie din oraşul Focşani (Judeţul Vrancea) şi are câteva probleme cu unele semne de punctuaţie.
2. Grim, blogger în devenire, scrie din oraşul Focşani (Judeţul Vrancea) şi are câteva probleme cu unele semne de punctuaţie.
Dacă n-aţi înţeles: Când aplici bold-ul pe nişte cuvinte, aplici şi pe virgula, paranteza sau alte semne de punctuaţie de lângă el sau doar pe cuvântul în sine?
22 Comments
Doar textul. Semnele de punctuatie se evidentiaza doar daca sunt parte a textului. Daca semnele de punctuatie delimiteaza textul de alte parti ale frazei nu trebuie evidentiate ca sa nu derutezi cititorul care va tinde sa dea mai multa importanta semnului decat textului in sine – se stie ca un semn de punctuatie poate schimba intreg sensul frazei, deci majoritatea oamenilor sunt atenti cand un astfel de semn este evidentiat.
.-= Ultimul articol al lui Agkelos – Care este rostul religiei? =-.
fara semne de punctuatie.
.-= Ultimul articol al lui CJ – De ce este religia o mare ipocrizie? =-.
Eu de obicei boldez scrisul si semnele de punctuatie (virgula, punct, semnul exclamarii, etc.). Dar parantezele nu le boldez. Nu stiu daca e chiar bine, dar…
Eu una as bolda doar cuvantul in sine
.-= Ultimul articol al lui MidSuMmEr NiGhT’s DrEaM – Daca as putea… =-.
Eu scriu doar cuvantul pe bold,in rest totul e fara bold.
Deci aleg varianta 1
.-= Ultimul articol al lui Undeath – Ce s-a intamplat astazi =-.
Doar cuvamntul, de ce sa scot in evidenta paranteza? Pana la urma iese ea in evidenta singura ca e ceva deosebit.
.-= Ultimul articol al lui DragosI – Băncile din şcoli =-.
Si eu sunt tot cu varianta 1.
Nu ma pricep daca ajuta sau nu la indexari si asa, dar ma gandesc ca cel fara paranteze boldate.
.-= Ultimul articol al lui A.Dragos – Ascunsă în eternitate… =-.
Pai ce-are-a face sintagma subliniata cu semnele de punctuatie? Se ingroasa doar semnele de punctuatie incluse in sintagma. Daca avem ditamai propozitia sau fraza, atunci se ingroasa si semnul de la sfarsit, evident. :)
.-= Ultimul articol al lui Catalin – Vreau un nume =-.
Nu e relevant punctul.
.-= Ultimul articol al lui Dezordonat – Ceas WENGER Commando Racing Team =-.
Chiar crezi ca pe cititor il intereseaza daca e ingrosat sau nu semnul de punctuatie? Important e sa fie scris corect.
@bogdan, si partea cu bold-ul tine tot de scrisul corect.
Prin bold zici ceva general
.-= Ultimul articol al lui Undeath – Deci fratilor =-.
De obicei nu aplic şi pe virgulă sau punct, întrucât nu văd rostul, doar eu vreau să iasă în evidenţă cuvântul, nu semnul de punctuaţie. Când vine vorba de cuvintele din paranteză, nu ţin cont, a. î. e posibil să întâmpinaţi ambele forme (bold cu tot cu paranteză sau doar pe cuvânt).
Sunt de-acord cu Cătălin. Dar, uneori, din raţiuni de estetică a textului, îmi permit licenţa de a călca regula.
.-= Ultimul articol al lui Zamfir – Lista lui Zamfir – 9 feb. 2010 =-.
Pui bold si la semnele de punctuatie doar daca ele sunt parte componenta a unei expresii / propozitii / fraze / paragraf pe care vrei sa-l evidentiezi.
Eu utilizez bold in text doar pentru „a ghida” privirea celor care … citesc pe sarite. :)
.-= Ultimul articol al lui Tudor – Spaţiile libere şi semnele de punctuaţie =-.
nu prea folosesc punctuatia doar virgula ,nu cred ca trebuie sa arat tuturor cum se scrie nu prin asta se arata cat de omenos sant
nu, dar prin asta se intelege cat de citit este un om. si cat de bine isi cunoaste limba. eu as prefera o fraza cu mai putina substanta, dar scrisa corect, decat o fraza pompoasa, scrisa anapoda
da cristi ai dreptate ,dar uneori cand nu prea esti bine dispusa ,nu prea mai ai kef sa ti cont de semnele de punctuatie si mai santem si grabiti cateodata, iti dai seama ca de multe ori, nici nu-ti dai seama ca trebuie sa le aplici ,oricum nu cred eu ca din cate persoane posteaza nu au habar de asa ceva ,dar nu credem ca este kiar necesar si eu mai am un principiu ,nu santem la scoala ,uite iti spun ceva ,EU AM INVATAT IN SCOALA SA SCRIU CU î, ACUM SE SCRIE DIN â,sau eu am invatat sa scriu sînt ,acum se scrie cu sant sau sunt si de multe ori mi s-a spus ca sant analfabeta ca nu stiu sa scriu ,ha,ha,ha i ma deranjeaza treaba asta ptr. ca noi mai in varsta asa am invatat dar tinerii nu stiu asta si ne considera prosti
eu ştiam că cei mai bătrâni au învăţat să scrie cu î în loc de â şi sînt în loc de sunt, sau multe altele, dar nu consider aceste lucruri greşeli, ci probabil neadaptare. şi nu mi se pare normal să te chinui să te adaptezi, dacă nu-ţi mai trebuie limba română ştiută ca la carte.
De ce te-ai mai obişnui să scrii „sunt”, dacă tu nu prea mai ai de scris documente importante, în care să fie textele corecte din punct de vedere gramatical?
Uneori mesajul/lectia este mai importanta decat micile detalii.
Da, dar o lectie este de 2 ori mai putin importanta si mai frumoasa daca nu e scrisa corect