Ziarele ar trebui să scrie mai mult despre internet

Am cugetat puţin la ideea asta conform căreia ziarele scrise vor fi nişte chestii de domeniul trecutului cândva, asta pentru că vine din urmă online-ul, care rupe şi sfărâmă tot.

E discuţie lungă pe tema asta cu: „Vor mai fi sau nu vor mai fi ziare tipărite”. Personal, cred că vor mai fi cel puţin 100 de ani, dar să ne întoarcem la treburile noastre.

A observat cineva până acum că ziarele, în general vorbind, fie ele în varianta online sau offline, nu au o categorie dedicată internetului? Ele ştiu că depind de online în mare parte, dar parcă nu fac altceva decât să-l refuze.

Bine, nu spun că ziarele sunt rupte de tot de online, dar în loc să scrie articole cu referire la internet numai la ocazii speciale, de ce nu scriu asta, nu în fiecare zi, dar măcar o dată la câteva zile. Cum sportul şi politica sunt subiecte dezbătute în fiecare număr al fiecărui ziar, de ce n-ar putea şi online-ul să aibă o rubrică acolo?

Şi dacă îmi spuneţi că n-au despre ce să scrie când vine vorba de online, înseamnă că ştiţi doar să staţi pe messenger, Hi5 şi, eventual, pe blogul meu. Online-ul e vast, e mai mare decât toate ziarele la un loc, dar ăştia par să-l ocolească.

Poate îmi explică şi mie cineva de ce se întâmplă chestia asta.

P.S.: Să nu-mi spuneţi că online-ul nu trezeşte interes cititorului. Eu nu am pretenţia să scrie în ziar cum se codează o thema WordPress, dar măcar să aibă o rubrică de ştiri din online. Poate din cauza ziarelor oamenii care deabia descoperă online-ul vor înţelege şi articolul ăsta.

Lasă un comentariu

6 comentarii

 • Alin 10 Mar 2010, ora 23:47

  Mintea mea de 13 ani juma’ şe gândeşte în felul următor:
  -oamenii cumpără ziare
  -oamenii citest ziare
  -oamenii descoperă internetul în ziare
  -oamenii sunt faşcinaţi de internet
  -oamenii îşî fac abonament la internet
  -oamenii au o cale mult mai rapida de a afla informaţii gratis
  -oamenii NU mai cumpără ziare fiindcă au descoperit internetul

  Nu era mai frumos pt ziar dacă nu publica despre internet:mai multi cititori(era să scriu vizitatori :)) )
  .-= Ultimul articol al lui Alin – E grea şcoala de şoferi? =-.

  • Grim_Cris 10 Mar 2010, ora 23:49

   @Alin, ca ziar bun ce esti, trebuie sa ai si varianta de online pentru ceea ce faci tu. si ar trebui s-o promovezi frumos. iar tu cum vrei sa demonstrezi ca stii, ar trebui sa incepi sa scrii despre online, daca nu in viarianta tiparita a ziarului, macar pe site, nu?

 • Neamtu' 11 Mar 2010, ora 11:20

  Varianta online a ziarului e binevenita, tocmai pentru ca imi mareste plaja de potentiali cititori. Aici insa, intervine altceva: ziarele care vor sa informeze si ziarele care vor sa vanda. Primele se vor ‘largi’ si in online. A doua categorie va mari doar pretul…
  .-= Ultimul articol al lui Neamtu’ – Prinţipii =-.

 • Andrei 11 Mar 2010, ora 16:23

  Ziarele – varianta imprimata pe hartie – o sa dispara abia cand cei care citesc ziare online o sa ajunga pensionari, ca astia contemporani nu se prea dau in vant dupa ele, au ramas la bucati de copaci imprimate.

 • Marius Moga 11 Mar 2010, ora 17:20

  Grim, in legatura cu primele 2 paragrafe. Am o statistica interesanta, in majoritatea tarilor, 75% din populatie citesc regulat! ziarul. La noi, procentul este de doar 25%…deci o sa fie ziare si in viitor, are cine sa le citeasca.

  Apoi, de ce nu scriu ziarele despre online…poate pentru ca momentan este invers: online-ul preia multe stiri din ziare. In general, sunt cam aceleasi lucruri in ambele, cu un plus pentru online, dar care nu cred ca prezinta interes momentan pentru editiile tiparite.
  .-= Ultimul articol al lui Marius Moga – Diferența o face voința =-.

  • Grim_Cris 11 Mar 2010, ora 17:43

   @Marius Moga, incep tot mai des sa vad in ziarele tiparite stiri care apar in online cu o zi-doua inainte. sau sa fie drept sursa „twitter”. in concluzie, pot spune ca si ziarele depind foarte mult de online, unele stiri, acum cel putin, le iau exclusiv din mediul online