Ce-ar trebui schimbat în algoritmul ZeList?

Am aruncat azi dimineaţă un ochi în topul ZeList. Am făcut-o fără vreun scop anume, ci doar ca să mai văd cum stau treburile.

Spre surprinderea mea, oameni total pe dinafară când vine vorba de blogging se află printre primele 50 de locuri. Ştiu, s-a mai discutat despre asta, dar noi vorbeam de numere mari, gen primii 200, acum e vorba de primii 50.

Mulţi încă n-au înţeles faptul că un blogroll de 100 de link-uri nu te face un blogger mai bun. Bine, poate te ridică în ZeList, dar asta nu-ţi ridică sub nicio formă influenţa asupra online-ului. Şi nici calitatea conţinutului.

Eşti bun dacă ajungi sus în ZeList fără ca tu să ai pic de blogroll, sau dacă ai, să-i pui pe cei pe care-i citeşti frecvent, fără ca ei să aiba vreo obligaţie faţă de tine, nici tu faţă de ei.

Ce aş schimba eu la algoritmul ZeList, ar fi modul în care sunt adunate punctele. Cum Google a început să ţină cont tot mai puţin de schimbul de link-uri, aşa ar trebui să facă şi ZeList. Dacă eu te ţin în blogroll îţi trimit puncte, dar dacă mă adaugi şi tu, atunci să nu mai aibă niciunul dintre noi parte de vreun punct ZeList. Să văd atunci ce blogroll-uri or să mai aibă ăştia.

Ştiu, se poate face şi 3 way linking, dar pentru că sunt foarte puţine persoane cu mai multe bloguri la noi în ţară, s-ar putea să prindă modificarea. În plus, câţi dintre ei ştiu ce-i ăla 3 way linking? Probabil 20%, chiar şi mai puţin.

În plus, le vom arăta oamenilor că 100 de link-uri în blogroll nu-ţi cresc e-penisul nicicum. Probabil vor începe să muncească pentru un conţinut care merită băgat în seamă, astfel crescând nivelul blogosferei la noi în ţară. Poate pe mulţi îi vom obliga astfel să înveţe gramatica limbii române, pe alţii să nu mai alerge după link-uri, ci după subiecte bune de dezbătut. Poate aşa vom reuşi să scoatem în faţă blogurile care chiar merită citite şi să-i facem pe cei care au ajuns în top prin metode neortodoxe să-şi plece capul.

8 Comments

  1. iulia 19 martie 2010
  2. A.Dragos 19 martie 2010
  3. RiviOnze 19 martie 2010
  4. DeseneAnimate.TV 19 martie 2010
  5. Titus 19 martie 2010
    • Cristian Florea 19 martie 2010
  6. Marius Moga 19 martie 2010

Leave a Reply