Ce-ar trebui schimbat în algoritmul ZeList?

Am aruncat azi dimineaţă un ochi în topul ZeList. Am făcut-o fără vreun scop anume, ci doar ca să mai văd cum stau treburile.

Spre surprinderea mea, oameni total pe dinafară când vine vorba de blogging se află printre primele 50 de locuri. Ştiu, s-a mai discutat despre asta, dar noi vorbeam de numere mari, gen primii 200, acum e vorba de primii 50.

Mulţi încă n-au înţeles faptul că un blogroll de 100 de link-uri nu te face un blogger mai bun. Bine, poate te ridică în ZeList, dar asta nu-ţi ridică sub nicio formă influenţa asupra online-ului. Şi nici calitatea conţinutului.

Eşti bun dacă ajungi sus în ZeList fără ca tu să ai pic de blogroll, sau dacă ai, să-i pui pe cei pe care-i citeşti frecvent, fără ca ei să aiba vreo obligaţie faţă de tine, nici tu faţă de ei.

Ce aş schimba eu la algoritmul ZeList, ar fi modul în care sunt adunate punctele. Cum Google a început să ţină cont tot mai puţin de schimbul de link-uri, aşa ar trebui să facă şi ZeList. Dacă eu te ţin în blogroll îţi trimit puncte, dar dacă mă adaugi şi tu, atunci să nu mai aibă niciunul dintre noi parte de vreun punct ZeList. Să văd atunci ce blogroll-uri or să mai aibă ăştia.

Ştiu, se poate face şi 3 way linking, dar pentru că sunt foarte puţine persoane cu mai multe bloguri la noi în ţară, s-ar putea să prindă modificarea. În plus, câţi dintre ei ştiu ce-i ăla 3 way linking? Probabil 20%, chiar şi mai puţin.

În plus, le vom arăta oamenilor că 100 de link-uri în blogroll nu-ţi cresc e-penisul nicicum. Probabil vor începe să muncească pentru un conţinut care merită băgat în seamă, astfel crescând nivelul blogosferei la noi în ţară. Poate pe mulţi îi vom obliga astfel să înveţe gramatica limbii române, pe alţii să nu mai alerge după link-uri, ci după subiecte bune de dezbătut. Poate aşa vom reuşi să scoatem în faţă blogurile care chiar merită citite şi să-i facem pe cei care au ajuns în top prin metode neortodoxe să-şi plece capul.

Lasă un comentariu

8 comentarii

 • iulia 19 Mar 2010, ora 08:17

  Nici eu nu i-am inteles vreodata pe cei cu blogrolluri kilometrice. Si eu am destul de multe bloguri in lista, dar sunt bloguri pe care citesc zilnic, pentru ca imi place cum scriu autorii. Si ce ma enerveaza la maxim sunt oamenii care iti lasa comentariul „Te-am pus in blogroll. Acum e randul tau”. Baai, ma lasi?!?
  .-= Ultimul articol al lui iulia – Cele mai frumoase zile din viata mea =-.

 • A.Dragos 19 Mar 2010, ora 08:31

  E destul de aiurea cum e acum ca ajung in top o gramada care nu au de a face cu bloggingul. Daca s-ar adauga la criterii si modul in care scrie si doar linkurile din posturi si nu n blogrolluri (cam greu) ar fi mai bine.

  PS: La multi ani !
  .-= Ultimul articol al lui A.Dragos – Futsal : ACS Odorhei – City US Tg. Mureş (5-6) =-.

  • Grim_Cris 19 Mar 2010, ora 14:44

   @A.Dragos, nu e ziua mea :)) dar merci oricum

 • RiviOnze 19 Mar 2010, ora 10:23

  sunt de acord cu tine, si eu unu ma conformez, dar tu nu ai blogroll deloc :)
  .-= Ultimul articol al lui RiviOnze – Au inceput sub asteptari =-.

 • DeseneAnimate.TV 19 Mar 2010, ora 10:25

  Lasa ca se rezolva si asta. Cum ziceai deja Google nu prea mai tine cont asa tare de schimburile alea de linkuri. Nici eu nu fac schimb de linkuri ca mi se pare urat :D La blog, un blogroll imens face sa scada interesul celui care il vede sa dea click. Daca am de ales intre 5 bloguri din blogroll s-ar putea sa dau click pe toate, dar daca vad 50 nu mai dau pe niciunul.

 • Titus 19 Mar 2010, ora 14:51

  Daca tot ai deschis subiectul, mai aveam eu un pitic pe creier. Cred ca zelist ar trebui sa ia in considerarea doar linkurile date in articole, nicidecum in blogroll, ca sa ne dam seama care sunt cei mai citati si cititi bloggeri.

  bine, si asta poate fi fentata, daca pui un blogroll in single-post.php, dar trebuie editat un pic
  .-= Ultimul articol al lui Titus – Cand poti spune ca o actiune a fost virala? =-.

  • Grim_Cris 19 Mar 2010, ora 14:53

   @Titus, in plus, mai exista „Scurtele de duminica” in care pui link-uri la kilogram. tot irelevant este pana la urma :-?

 • Marius Moga 19 Mar 2010, ora 16:56

  Am mai invatat ceva astazi, three way linking :D

  Cat despre Zelist, nu intotdeauna un top afiseaza si rezultatele corecte, macar din punct de vedere moral. De exemplu, tin minte cand blogatu avea blogul acela kilometric (inca il mai are, dar separat). Asta inseamna ca scrie foarte bine? Poate scrie, dar link-urile nu inseamna mare lucru.
  .-= Ultimul articol al lui Marius Moga – Sportul românesc, față în față cu viitorul =-.