Am folosit doar internetul mobil timp de o lună de zile. Concluzii și statistici

Acum vreo lună și câteva zile, când Vodafone anunța că o să ofere un weekend cu internet nelimitat și gratuit tuturor clienților (apropo, cam atât internet s-a consumat în acel weekend), am fost întrebat dacă vreau să primesc o lună de internet gratuit, peste acel weekend în care toată lumea putea sta pe net fără probleme. Am zis că vreau, dar cu o singură condiție, să primesc la sfârșitul lunii niște statistici referitoare la consumul meu de trafic.

Am vrut să fac asta pentru că m-am gândit că ar fi fain să folosesc numai rețeaua mobilă timp de o lună de zile și să văd cam cât internet consum. Mi-am dat seama ulterior că n-au de ce să-mi trimită cei de la Vodafone statistici cu consumul meu, pentru că mi le pot descărca singur din contul de MyVodafone. Ceea ce am și făcut.

Și așa a început aventura. În primele două-trei zile, când intram pe net de pe laptop, făceam hotspot cu ajutorul telefonului. Apoi mi-am dat seama că am și un stick de internet de la Vodafone și că aș putea să-l conectez pe el când folosesc laptopul. Iar statisticile arată cam așa:

 • internet consumat de pe telefonul mobil într-o lună de zile – 5,98 GB (consum maxim într-o singură zi – 0,6 GB)
 • internet consumat de pe stick într-o lună de zile – 18,85 GB (consum maxim într-o singură zi – 0,77 GB)

Nu știu de ce, dar când am început experimentul mă așteptam la niște cifre mult, mult mai mari. Ce-i drept, nu a fost o lună în care să fiu nevoit să trimit sau să descarc fișiere mari și nici n-am vrut să fac asta doar de dragul de a consuma internet. Voiam să văd exact cât consum într-o lună normală de utilizare.

Concluziile după luna asta ar fi următoarele:

 • când vine vorba de browsing, nu simți diferența dintre WiFi-ul de-acasă și internetul 4G de la Vodafone. Pentru că 4G-ul se mișcă atât de bine, încât paginile se încarcă la fel de repede.
 • am putut să mă uit pe YouTube sau alte streaminguri online fără probleme. N-am fost nevoit să aștept să facă buffering, ci am dat play și a început.
 • n-am simțit vreodată că duc lipsa WiFi-ului. Dimpotrivă, au fost momente în care netul de la birou nu prea voia să meargă, iar eu n-aveam nicio problemă. :))
 • aș putea repeta experimentul oricând.
Lasă un comentariu

9 comentarii

 • Mort la datorie 21 Oct 2015, ora 11:27

  La așa experiment cred că oricine ar vrea să participe! :D

  • Cristian Florea 21 Oct 2015, ora 11:29

   Eh, facem și noi ce putem. :))

 • rivi 21 Oct 2015, ora 11:54

  adică cum, într-o luna nu ai downloadat niciun film nimic? ala are singur 2-3-9 giga

  • Cristian Florea 21 Oct 2015, ora 13:50

   Nu, că nu prea mă uit la filme, iar când mă uit, le văd online direct. :D

 • Marius 21 Oct 2015, ora 12:13

  Nici eu nu activez WiFi pe 3G-ul de la DIGI. Si nici pe departe nu sunt vitezele ca la Vodafone, dar la 4E pentru nelimitat chiar nu am ce ii reprosa.
  Chestia misto e ca ai 15 GB de net 4g in banii astia, chestia nasoala e ca sunt cam putine dispozitive ce stiu sa-l foloseasca.

  • Cristian Florea 21 Oct 2015, ora 13:51

   Fiecare rețea are și avantaje și dezavantaje. :D

 • Alin 2 Noi 2015, ora 16:36

  Acel moment in care toti bloggeri fac analize la telefoane/abonamente/deviceuri si mie imi place sa ma deconectez total, deci in momentul in care dau „log off”, „log off” e, nu tu telefon, nu tu semnal, nu tu nimic, doar eu si padurea:)

  • Cristian Florea 3 Noi 2015, ora 10:24

   Da, au și momentele astea farmecul lor. :D