No’, păi stai, ce treabă are twitter-ul?
„N-am timp” e o figură de stil
Ca fiecare lucru nou pe care-l încercăm, internetul a avut şi el o perioadă de testare care consta mai mult într-o frică de necunoscut. Experimentam tot felul de click-uri pe propriul risc. Cu preţul descoperirii a ceva nou şi interesant, navigam dintr-un site într-altul riscând, cum îi spuneam noi, contaminarea. Ştiam ce e acela un antivirus şi-l aveam instalat, dar niciodată nu mă bazam pe minunatele lui puteri.
Când le-am propus alor mei să facă cerere pentru o conexiune de internet acasă, parcă mie îmi era mai teamă decât lor de ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Ştiam cum e cu internetul, dar nu ştiam exact cum să te păzeşti de viruşi şi de contaminări aiurea. În plus, mi-era frică de toţi ceilalţi care mai aveau conexiuni din astea, crezând că gata, dacă am internet, viaţa mi-e compromisă. Credeam că această nouă conexiune îi permite cuiva să mă spioneze prin satelit şi, dacă greşeam, să vină peste mine în casă.
Acum m-am obişnuit cu chestia asta, dar continui să văd persoane cărora le este frică de ce-ar putea fi la un click distanţă. Mulţi mă întreabă dacă e sigur să-şi facă nu-ştiu-ce cont pe nu-ştiu-ce site şi, ulterior, dacă să-şi dea datele adevărate sau nu.
Nu ştiu de unde frica asta în a-ţi da datele adevărate. Oamenii îti cer un nume şi un număr de telefon, în cel mai rău caz. Nu vorbesc nimic de CNP, seria şi numărul buletinului, adresa completă sau, ştiu eu, programul de vineri seara.
Ce-ar putea cineva să facă cu numele tău întreg? Te violează de nume? Sau ţi-e frică să nu care cumva să-ţi ia numărul de telefon şi să-l scrie pe uşa unui WC public?
Sau când comanzi ceva de pe internet: „Să-mi dau oare adresa adevărată?” Nu frate, dă-ţi o adresă falsă şi du-te şi aşteaptă acolo să te caute naiba cu coletul. Dacă e magazin online, crezi că fac ăştia măgării cu datele tale? În plus, ce-ar putea să-ţi facă mai exact? A, ştiu, ei sunt nişte spărgători în serie care se ascund în spatele unui magazin online. Toţi care se înscriu se vor trezi cu apartamentul spart a doua zi.
Pe bune, doar mie mi se pare că ne mai trebuie ceva cultură pe internet?
17 Comments
Nu doar tie! Uita-te la mail-ul meu, banuiesc ca nu trebuie sa mai spun ca ala chiar e numele real. User-ul, acelasi din 2004, e valabil pentru mail, ym, datele de contact sunt reale, inclusiv pe site-urile de socializare, cumpar diverse chestii de pe net. Nu mi-a spart nimeni nici casa, nici nu mi-a furat nimic de pe hard (putinele chestii personale sunt pe dvd-uri), in rest nu au decat sa fure ebooks-urile daca vor. Hai sa fim seriosi, cred ca unii se uita prea mult la tv. Nici un hotoman de pe net nu se incurca cu un necunoscut care il marcheaza ca spam cand ii spune ca a castigat vreo avere. Iar omuletii ciudati din guvern sau de pe alta planeta (incep sa folosesc pleonasme, sa-mi fie rusinica) nu tin sa ii controleze playlist-ul sau contactele de mess. Prea se considera unii parte a vreunei conspiratii mondiale menita sa le fure vietile plicticoase :)
Riscurile meseriei… nu trebuie sa ne speriem. :)
.-= Ultimul articol al lui phidas – McGyver =-.
Vezi tu, intr-un fel sau altu’ facebook a reusit acest lucru (legat de numele tau real, in special). Chiar recent am urmarit un video in care se spunea ca la ei pe site, nickname’ul este propriul tau nume.
.-= Ultimul articol al lui Tiberiur – Big Hit! =-.
Nu. Am o gramada de colegi/prieteni care ma intreaba de multe lucruri din astea ca cica „te pricepi mai bine decat mine”. Hai coae…las-o balta.
din greseli invatam foarte multe. imi amintesc ca prima oara aveam parola la messenger de la 1 la 6 si am stat cu ea 1 an jumate si nu patisem nimic, id-ul contine numele adevarat si mi-am facut la conturi pe nu stiu cate site-uri de social media si nu am patit nimic.
.-= Ultimul articol al lui NuPrivi-Sunt Desene Animate – Ed, Edd and Eddy Ep. 2 =-.
Cand mi-am pus net eram ata de fericit, si m-am trezit cu o variatie larga de virusi, asa am descoperit si antivirusii buni. Acum deja nu am emotii, dau click pe tot, m-am si invatat ce e virus si ce e ok.
.-= Ultimul articol al lui Dragos Iordache – Iar, buf =-.
Depinde foarte mult de experienta user-ului care navigheaza pe internet!
.-= Ultimul articol al lui Gyony – Horoscop Urania Previziuni Generale 6 – 12 Martie =-.
Ce sa faca cu un numar de telefon? Nu vad vreo problema daca il scrie pe vreo usa de wc…
.-= Ultimul articol al lui i4ever – Noul album Alexander John =-.
@i4ever, multi se tem de asta. ca cica te suna toti cocalarii
@Grim_Cris, Si pana la urma daca suna nu vad care ar fi problema. Eu folosesc o metoda simpla: daca ma injura sau vrea sa imi faca vreo farsa las telefonul pe masa, biroum pornit si ii las sa vorbeasca singuri.
.-= Ultimul articol al lui i4ever – Noul album Alexander John =-.
Bai, acu’ depinde de unde-ti introduci datele. Si eu am o reticenta in a-mi lasa datele chiar peste tot si zic ca e firesc. Da’ acolo unde trebuie, trebuie!
Noua, romanilor in general, ne mai trebuie ceva cultura peste tot, nu numai pe internet. :)
.-= Ultimul articol al lui ciudat – Un luptator de sumo a furat un bancomat =-.
@ciudat, da, asa e, bine punctat.
:)) Dude, din primele doua paragrafe reiese ca erai un tip ciudat la vremea aia, inainte sa ai net. ;))
Eu chiar nu aveam impresia asta.
Legat de Nume si telefon. de obicei, cand ti se cere numai numele si telefonul, atunci chiar e ceva ciudat pentru ca atunci cand ti se cere un nume e de inteles, dar sa ti se ceara si telefonul pe langa nume dar nu si alte date, atunci e deja ceva ciudat. CNP-ul nu se cere nicaieri. N-are nimeni nevoie de CNP. Unde se cere CNP, e clar ceva in neregula.
Daca stau sa ma gandesc mai bine, orice site iti cere un email (prin care te poate spama la greu) si un nickname, nicidecum vreun nume. Aici vorbesc de site-uri unde trebuie sa te autentifici ca sa beneficiezi de serviciile acelor site-uri. Dar daca vorbim despre magazine online, atunci se schimba treaba pentru ca pe langa email si nickname (de fapt ti se cere nume, dar nu mereu), ti se cere un numar de tel (necesar contactarii clientului din diverse motive) si adresa unde sa primesti „pachetul”.
Bun pana aici. Asa cum ziceam adineauri, un email dat cuiva poate face cat o mie de cuvinte si chiar mai mult pentru ca te poti alege cu emailul bagat in „n” baze de date care livreaza mesaje spam.
Legat de numarul de telefon, personal, nu il dau pe niciun site pentru ca nu am chef sa ma trezesc cu tot felul de analfabeti care au minute si nu au ce face cu ele.
Legat de adresa unde locuiesti… nu stii niciodata ce psihopat da de ea si iti face vreo vizita gandindu-se la „cine stie ce”. Au fost cazuri dinastea, au fost stiri pe baza unor astfel de cazuri, au fost de toate si nu trebuie subestimat nimic din ceea ce inseamna divulgarea datelor personale intr-un mediu al tuturor posibilitatilor, asa cum este internetul.
.-= Ultimul articol al lui Tzukune – M-am mutat! =-.
intr-adevar…ducem putin lipsa de putina cultura on-line. Articolul tau a punctat aceasta problema.
De ce crezi ca inca nimeni nu a dezvolatat un sistem de turism cu rezevari in timp real in romania? Nu, nu e vina lu’ Udrea:))… e, pur si simplu, vina romanului care e mult prea reticent cand vine vorba de internet…
dar o sa vina si momentul in care romanul o sa isi bage picioarele si o riste…sper:-s
Cam pueril punctul de vedere, ce denota o abordare de suprafata a problemei de fond. Se vede ca nu esti bine documentat, chiar daca, probabil, ai bune intentii.
Apropos, ne trebuie „cultură pe internet” sau „despre Internet/digitala”?