Ne mai trebuie ceva cultură pe internet

Ne mai trebuie ceva cultură pe internet 1 | Cristian FloreaCa fiecare lucru nou pe care-l încercăm, internetul a avut şi el o perioadă de testare care consta mai mult într-o frică de necunoscut. Experimentam tot felul de click-uri pe propriul risc. Cu preţul descoperirii a ceva nou şi interesant, navigam dintr-un site într-altul riscând, cum îi spuneam noi, contaminarea. Ştiam ce e acela un antivirus şi-l aveam instalat, dar niciodată nu mă bazam pe minunatele lui puteri.

Când le-am propus alor mei să facă cerere pentru o conexiune de internet acasă, parcă mie îmi era mai teamă decât lor de ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Ştiam cum e cu internetul, dar nu ştiam exact cum să te păzeşti de viruşi şi de contaminări aiurea. În plus, mi-era frică de toţi ceilalţi care mai aveau conexiuni din astea, crezând că gata, dacă am internet, viaţa mi-e compromisă. Credeam că această nouă conexiune îi permite cuiva să mă spioneze prin satelit şi, dacă greşeam, să vină peste mine în casă.

Acum m-am obişnuit cu chestia asta, dar continui să văd persoane cărora le este frică de ce-ar putea fi la un click distanţă. Mulţi mă întreabă dacă e sigur să-şi facă nu-ştiu-ce cont pe nu-ştiu-ce site şi, ulterior, dacă să-şi dea datele adevărate sau nu.

Nu ştiu de unde frica asta în a-ţi da datele adevărate. Oamenii îti cer un nume şi un număr de telefon, în cel mai rău caz. Nu vorbesc nimic de CNP, seria şi numărul buletinului, adresa completă sau, ştiu eu, programul de vineri seara.

Ce-ar putea cineva să facă cu numele tău întreg? Te violează de nume? Sau ţi-e frică să nu care cumva să-ţi ia numărul de telefon şi să-l scrie pe uşa unui WC public?

Sau când comanzi ceva de pe internet: „Să-mi dau oare adresa adevărată?” Nu frate, dă-ţi o adresă falsă şi du-te şi aşteaptă acolo să te caute naiba cu coletul. Dacă e magazin online, crezi că fac ăştia măgării cu datele tale? În plus, ce-ar putea să-ţi facă mai exact? A, ştiu, ei sunt nişte spărgători în serie care se ascund în spatele unui magazin online. Toţi care se înscriu se vor trezi cu apartamentul spart a doua zi.

Pe bune, doar mie mi se pare că ne mai trebuie ceva cultură pe internet?

16 Comments

 1. Alina 6 martie 2010
 2. phidas 6 martie 2010
 3. Tiberiur 6 martie 2010
 4. Marius P. 6 martie 2010
 5. NuPrivi-Sunt Desene Animate 6 martie 2010
 6. Dragos Iordache 6 martie 2010
 7. Gyony 6 martie 2010
 8. i4ever 6 martie 2010
  • Cristian Florea 7 martie 2010
   • i4ever 7 martie 2010
 9. Andrei kNox 7 martie 2010
 10. ciudat 7 martie 2010
 11. Tzukune 7 martie 2010
 12. seoslayer 8 martie 2010
 13. X 11 martie 2010

Leave a Reply